Ungaria va prelua din România 50 de pacienţi cu Covid-19 care au nevoie de spitalizare la terapie intensivă, a declarat miercuri ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto.
Ministrul Szijjarto a spus că cele 50 de persoane vor fi tratate în două spitale din Ungaria, iar cele două ţări vor pune la punct în zilele următoare detaliile logistice, scrie Reuters, preluată de Agerpres.
Niciun loc liber în secțiile ATI, la nivel național
Nici miercuri în spitalele din România nu mai existau locuri libere în secțiile de Terapie Intensivă destinate bolnavilor cu Covid-19, conform raportărilor Grupului de Comunicare Strategică (GCS).
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.432. Dintre acestea, 1.676 sunt internate la ATI. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, însă, la nivel național există 1.566 de paturi ATI destinate pacienților cu COVID-19.
În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
Din totalul pacienților internați, 486 sunt minori, 451 fiind internați în secții și 35 la ATI.
Apel al medicilor din București: „DA, suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți”
Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a lansat o scrisoare deschisă către români, după numărul record de infectări cu SARS-CoV-2 și decese, înregistrat în ultimele zile în România. ”Această scrisoare deschisă nu este doar un alt apel aruncat în eter. Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureștean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul București, pentru ca dumneavoastră, populația din București, dar și populația României în ansamblul său, să reflectați la informațiile transmise”, transmite CMMB.
”Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum și ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienții COVID-19. Zi de zi asistăm la tragedii: pacienți care mor, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor, pacienți și cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare. În fața acestui tablou dramatic, ne gândim că gradul scăzut de vaccinare în rândul populației reprezintă, poate, și un eșec în ceea ce privește încrederea care trebuie să existe între corpul medical și populație”, se arată în scrisoarea deschisă.
Suntem la răscruce și cred că doar un efort comun, al nostru și al dumneavoastră, poate face să plafonăm și să stopăm acest val al pandemiei de COVID-19, menționează apelul CMMB.
”Zilnic vorbim cu colegi care ne spun că nu știu ce să mai facă. Ne mor pacienți tineri, ajung copii în secțiile de ATI, mor oameni cu comorbidități, mor oameni fără comorbidități. DA, și o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi. DA, și o persoană vaccinată poate dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. DAR, proporția acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate față de cele nevaccinate”, se arată în scrisoarea CMMB.
Totodată, CMMB atrage atenția că ”zi de zi pierdem sute de pacienți care mor în spitalele românești”.
”DA, suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți care mor în spitalele românești. DA, suntem disperați pentru că oricât de multe eforturi am face, această boală parșivă ne ia pacienți. DA suntem disperați pentru că de multe ori suntem în fața acestei boli dezarmați și cu mâinile goale. Și DA, suntem disperați, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir… Nu sunt vaccinat…”, subliniază CMMB în scrisoarea deschisă.
Un răspuns
Mda,cu toata „inteligenta” noastra am ajuns si la asta. Multumiri ungurilor pt ajutorul oferit,ei care nu au mai nimic fata de Românica s-au descurcat si se vor descurca veci mai bine decat noi. Unde scria?! „Mândru ca-s ruuuumân”