marți

16 iulie, 2024

8 octombrie, 2021

Achiziția medicamentului Tocilizumab a fost tergiversată din aprilie, spitalele au cerut concentratoare de oxigen în august, dar nu au primit răspuns până acum, iar în unele județe ambulanțele solicitate pentru testarea Covid-19 la domiciliu ajung și cu cinci zile întârziere. Sunt principalele concluzii ale anchetei privind modul în care a fost pregătit valul 4 al epidemiei Covid-19 în România, anchetă declanșată după ieșirea de la guvernare a USR PLUS.

Raportul a fost prezentat de premierul demis Florin Cîțu, la videoconferinţa cu reprezentanţii Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, care a anunțat că cevi vinovați vor răspunde: „Nu se poate așa ceva. Asta arată că valul 4 nu a fost pregătit”, a spus premierul demis.

Principalele deficiențele identificate, prezentate de Florin Cîțu:

Despre lipsa Tocilizumab, medicament necesar tratării pacienților infectați cu noul coronavirus, pentru achiziția căruia România a activat săptămâna aceasta Mecanismul european de protecție civilă:


„Referitor la medicamente, din informaţiile pe care le am acum şi aş vrea să prezentaţi public situaţia, se pare că a fost o licitaţie care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Deci, din aprilie şi până acum o săptămână, această licitaţie a tot fost tergiversată. Deci, dintr-o dată ne-am dat seama că nu avem acest medicament. Aş vrea să ştiu cine din Ministerul Sănătăţii a ţinut şi a tergiversat această achiziţie pentru acest medicament atâtea luni de zile, din aprilie până acum o săptămână, când a fost finalizată. Şi este foarte important ca aceste informaţii să fie prezentate public să vedem cine este responsabil pentru acest lucru”

Despre lipsa ventilatoarelor necesare în secțiile ATI:

„Tot din ancheta pentru pregătirea valului patru mai am o informaţie care iarăşi trebuie prezentată public şi responsabilii trebuie să plătească pentru acest lucru – au fost spitale care au făcut solicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare încă din luna august. Ministerul Sănătăţii avea un stoc de 40 de bucăţi primite prin donaţie la sfârşitul lunii decembrie 2020 din partea Germaniei. Totuşi, Ministerul Sănătăţii nu a luat act de aceste solicitări ale Spitalului de Boli Infecţioase care tratează pacienţi pozitiv COVID-19 de 18 luni de zile. Deci, au fost solicitări, aveam ventilatoare şi cineva din Ministerul Sănătăţii nu a răspuns. Aş vrea să ştiu exact ce s-a întâmplat şi cine nu a răspuns şi cine nu a răspuns ar trebui să răspundă, chiar cu funcţia”. Reamintim că Ioana Mihăilă a demisionat pe 6 septembrie din funcția de ministru al Sănătății.

Despre întîrzierile înregistrate la testarea Covid-19 la domiciliu

(pentru care nu există suficiente echipaje, personalul fiind necesar în spitale):

„Avem o situaţie care trebuie neapărat remediată. S-a ajuns în luna septembrie ca în anumite judeţe timpul de răspuns pentru urgenţe majore să fie de 5 sau 8 ore la Ambulanţă, iar pentru solicitări de testare COVID-19 sunt judeţe în care ambulanţa cu echipajul de testare se prezintă la solicitare şi cu 5 zile întârziere. Nu se poate aşa ceva. Aşa ceva este inadmisibil, vă rog să remediaţi foarte rapid această situaţie. Nu aşa trebuie pregătit, nu aşa a fost pregătit sau asta arată că nu a fost pregătit valul 4. În iunie, timpul de răspuns era mult mai mic chiar şi pentru testare se ajungea imediat”.

Premierul, despre valul 4, în iulie: S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum


În iulie, când campania de vaccinare era deja eșuată, premierul declara că România nu ar trebui să se confrunte cu valul 4 al epidemiei, dacă oamenii se vaccinează:

„Dacă ne vaccinăm, nu ar trebui să avem niciun val patru. S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum. Singura soluţie este să ne vaccinăm. Nu mi se pare normal să mai închidem economia când avem aceste vaccinuri. Eu voi susţine ca economia să rămână deschisă, să nu mai avem niciun fel de restricţii, pentru că nu trebuie ca cei care s-au vaccinat să mai sufere.Trebuie să meargă înainte”.

În luna august, întrebat despre aglomerația de pe litoral în contextul pandemiei, premierul explica: „Eu sunt bucuros că românii să bucură de facilitățile turistice din România. (…) Avem vaccin, din punctul meu de vedere valul 4 nu se va justifică atâta timp cât avem vaccin”.

„Eu zic să avem încredere că vom lua cele mai bune măsuri. Au fost propuneri de foarte multe restricții și înainte de valul 3 și nu le-am luat și am trecut prin valul 3 mai bine decât alte țări care au impus restricții”, maia firma premierul Cîțu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: