10 octombrie, 2021

Aproape 20.000 de persoane au venit la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, începând de vineri, de la ora 06,00.

În Curtea mitropolitană se află câteva sute de pelerini care stau la rând pe culoarul special amenajat cu ajutorul gardurilor metalice. Alte câteva sute de persoane au venit la slujba liturgică care se oficiază în fiecare zi.

La fiecare 10 minute, capacul din plexiglas al raclei este dezinfectat.


Pelerinajul se desfășoară fără măsuri speciale de protecție, în condițiile în care municipiul a ajuns duminică la o incidență de 9,25 cazuri de Covid-19 la 1.000 de locuitori.

Capacitatea Spitalului Județean de Boli Infecțioase Iași a fost depășită încă de săptămâna trecută, iar ambulanțele care aduc pacienți cu SARS-CoV-2 așteaptă cu bolnavii ore în șir în curtea unității până se impovizează un nou loc. Pacienților, aduși uneori și câte doi într-o salvare, li de acordă tratament în ambulanță până când sunt transferați pe holuri.

În Iași, în prezent sunt peste 700 de bolnavi cu COVID internați, iar mai mult de jumătate au nevoie de sursă de oxigen. 85 de pacienți sunt în stare gravă la ATI.

Managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, a declarat că duminică la prânz curtea spitalului era ocupată în totalitate de ambulanţe cu pacienţi suspecţi de COVID-19 sau pozitivi, în timp ce în spital nu mai sunt locuri libere.


„Aşa cum am mai spus, suntem în cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am imaginat. Curtea Spitalului de Boli Infecţioase este asaltată şi ocupată în totalitate de ambulanţe cu pacienţi suspecţi sau pozitivi care urmează să fie consultaţi de către medicii specialişti. Marea majoritate vor necesita internare, în schimb, locuri disponibile nu mai sunt. Vom iniţia tratamentul, îngrijirea şi monitorizarea pacienţilor în interiorul ambulanţelor”, a afirmat medicul Florin Roşu.

Raed Arafat a explicat la Digi24 de ce sunt permise pelerinajele în această perioadcu recorduri de decese și diagnosticări zilnice de Covid-19:

Nu am un răspuns pentru asta, doar că așa sunt regulile care s-au stabilit de ceva timp.

Sunt permise, nu mai sunt oprite.

Trebuie respectate măsurile sanitare. E responsabilitatea organizatorului să se respecte toate.

Întrebat dacă aceste evenimente sunt periculoase, Raed Arafat a răspuns că dacă se respectă măsurile strict, riscul este limitat.

Număr record de pacienți la Terapie Intensivă

10.400 de cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore, după efectuarea a aproximativ 43.000 de teste.

Continuă să crească numărul pacienților în stare gravă, în secțiile de terapie intensivă fiind internați 1.603 bolnavi, cifra fiind noul record de la debutul pandemiei.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 16.179.

Din totalul pacienților internați, 447 sunt minori, 416 fiind internați în secții și 31 la ATI.

De sâmbătă, în România au rămas doar două județe – Covasna și Harghita – cu incidențe sub 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Incidența Covid-19 în Capitală – 13,6

Rata de infectare a urcat în București pînă la 13,6 cazuri la 1.000 de locuitori, rată raportată duminică.

Cea mai gravă situație este în sectorul 1, unde incidența este 15,84 la mia de locuitori.

Din cauza noilor evoluții, Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București a decis sâmbătă ca marii angajatori din Capitală, cu peste 50 de salariați, care nu pot organiza activitatea în regim de telemuncă, să reorganizeze programul de lucru în aşa fel încât să asigure intrarea decalată, pe grupe, la serviciu, la distanţă de o oră o grupă faţă de alta.

Măsura este luată pentru a decongestiona mijloacele de transport în comun, al căror număr va fi, totodată, suplimentat.

Masca de protecție a devenit obligatorie pe stradă, vineri.

Drobeta-Turnu Severin, cu icidență similară celei din Iași, prima reședință de județ care intră în carantină

Municipiul Drobeta-Turnu Severin, cu localitățile aparținătoare Schela Cladovei, Dudașu Schelei și Gura Văii, vor intra în carantină de luni, la ora 20.00. Carantina va fi impusă timp de două săptămâni.

Decizia s-a luat având în vedere situaţia epidemiologică din Drobeta Turnu Severin, unde incidența cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este de 9,94 la 1000 de locuitori, iar riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, cu un trend de creștere a numărului de îmbolnăviri foarte rapid.

În timpul carantinei, cursurile școlare se vor desfăşura doar în sistem online, restaurantele, barurile, teatrele și cazinourile vor fi închise, iar petrecerile private vor fi interzise.

Ministrul interimar al sănătății: Sper să nu ajungem în situația în care nu mai avem soluții

Cseke Attila, ministrul interimar al sănătății, a declarat vineri seara, la Digi24, că România se află într-o situație de „criză majoră” din cauza valului 4 al pandemiei de Covid-19.

Deocamdată, susține acesta, încă mai există soluții pentru a asigura asistență persoanelor aflate în stare critică. Ministrul nu exclude însă scenariul pesimist, în care opțiunile sunt insuficiente.Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.

„În fiecare zi lucrăm la aceste chestiuni. Eu sper să nu ajungem la situația în care nu mai avem soluții. Astăzi avem soluții. Cred că și mâine și poimâine avem soluții, dar soluția trebuie să fie complementară cu soluția individului. Soluția fiecărui individ este aceea de vaccinare, de responsabilitate față de tine însuți și față de ceilalți”, a spus Cseke Attila.

Ministrul a exclus posibilitatea unui nou lockdown și a subliniat că autoritățile trebuie să dea și mesajul că cei vaccinați au anumite posibilități. În țările occidentale, oriunde se cere acest certificat digital european. „Pot să strige și să spună unii că nu e OK și că ce face statul cu noi, dar în toată Europa se cere acest certificat, asta e realitatea. În orice instituție a statului trebuie să prezinți acest certificat. Medicii sunt vaccinați, profesorii sunt vaccinați în Occident și noi încă dezbatem dacă la anumite categorii e bine sau nu e bine să testăm”, a arătat Cseke Attila.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: