luni

15 iulie, 2024

9 octombrie, 2021

România va primi 250 de concentratoare de oxigen din Olanda şi Polonia, precum și medicamente pentru tratarea Covid-19 oferite de Germania, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă şi Programul RescEU.

De asemenea, în cadrul acestui sprijin european mai multe state vor trimite personal medical şi paturi, iar altele vor prelua pacienți care nu mai locuri în spitalele din România, a anunțat vineri europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, pe contul său de Facebook.

„Ajutorul european este pe drum. Pachetul de sprijin de urgență pentru România conține: Sprijin bilateral direct din Germania, Franța, Ungaria, Grecia – personal medical și paturi precum și preluarea de pacienți. Germania oferă 12700 de medicamente diferite, similare cu Tocilizumab. Olanda sprijină demersul cu 200 de concentratoare de oxigen. Polonia se oferă să asigure 50 de concentratoare de oxigen”, a scris Nicu Ştefănuţă.


Alte resurse vor fi disponibile curând, mai spune europarlamentarul USR PLUS:

„Comisia s-a mobilizat și țările membre au răspuns. Mai multe resurse și mai mult sprijin sunt disponibile României prin Mecanismul European de Protecție Civilă (UCPM) și programul RescEU. Solidaritatea europeană se află în centru tuturor acțiunilor noastre comune”.

Ajutoarele deja anunțate:

  • Germania oferă 12700 de medicamente diferite, similare cu Tocilizumab
  • Olanda sprijină demersul cu 200 de concentratoare de oxigen
  • Polonia se oferă să asigure 50 de concentratoare de oxigen

Valul 4, pe care guvernanții l-au considerat inofensiv, a depășit capacitatea sistemului de sănătate

În România s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 357 de decese Covid, număr ce reprezintă recordul absolut de la debutul epidemiei, în martie 26 2020. În afara acestora, au mai fost raportate 28 de decese din zile anterioare.


Criza Covid-19 a evoluat fulminant în ultimele două săptămâni, la toți indicatorii – cazuri noi, internări și decese – și a urcat România pe locul trei global, după Bulgaria, la numărul de decese zilnice raportat la populație. Bulgaria a înregistrat 12,9 decese la un milion de locuitori, iar România – 11,21 la un milion de locuitori.

În cifre absolute, miercuri, România se afla pe locul 5 global la acest indicator, după țări precum SUA sau Rusia, cu populații de sute de milioane de locuitori.

Statele membre UE, cu câteva excepții notabile din Europa de Est (România, Bulgaria, letonia și Lituania), au început relaxarea restricțiilor, întrucât ratele mari de vaccinare au eliminat presiunea Covid-19 asupra sistemului sanitar.

Numărul de cazuri diagnosticate în ultima zi în România este de 13.854, sub media zilnică de aproximativ 15.000 înregistrate în intervalul marți – joi.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 a ajuns vineri la 15.467. Dintre acestea, 1.561 sunt internate la ATI, dar în condiții improvizate, cu pacienți conectați la oxigen neinvaziv ce stau pe paturi amplasate pe holuri.

Din totalul pacienților care erau internați vineri, 424 sunt minori, 401 fiind internați în secții și 23 la ATI.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri că nici în acest moment nu se ia în calcul un eventual lockdown. „Nu s-a luat în discuție acest subiect. Orice decizie de acest gen trece prin mai multe mecanisme. Nu a venit până acum vreo propunere nici măcar din partea localităților cu rata mare de infectare. Există posibilitatea să nu închizi economia, să lași anumite activități libere, dacă se respectă măsurile. Experții trebuie să analizeze și să discute în privința carantinării. Dacă toate măsurile sunt respectate, foarte posibil putem să evităm acest lucru”.

Premierul, despre valul 4, în iulie: S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum

În iulie, când campania de vaccinare era deja eșuată, premierul declara că România nu ar trebui să se confrunte cu valul 4 al epidemiei, dacă oamenii se vaccinează:

„Dacă ne vaccinăm, nu ar trebui să avem niciun val patru. S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum. Singura soluţie este să ne vaccinăm. Nu mi se pare normal să mai închidem economia când avem aceste vaccinuri. Eu voi susţine ca economia să rămână deschisă, să nu mai avem niciun fel de restricţii, pentru că nu trebuie ca cei care s-au vaccinat să mai sufere.Trebuie să meargă înainte”.

În luna august, întrebat despre aglomerația de pe litoral în contextul pandemiei, premierul explica: „Eu sunt bucuros că românii să bucură de facilitățile turistice din România. (…) Avem vaccin, din punctul meu de vedere valul 4 nu se va justifică atâta timp cât avem vaccin”. 

„Eu zic să avem încredere că vom lua cele mai bune măsuri. Au fost propuneri de foarte multe restricții și înainte de valul 3 și nu le-am luat și am trecut prin valul 3 mai bine decât alte țări care au impus restricții”, maia firma premierul Cîțu.

Rata de vaccinare în România este sub 30% din populație, în timp de majoritate statelor UE se apropie de 80% din populație vaccinată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: