Doar 53% din totalul persoanelor diagnosticate pozitiv cu infecția SARS-CoV-2 prin testele RT-PCR au fost detectate și prin teste rapide. Luând în calcul faptul că peste 66% dintre testele raportate oficial sunt teste rapide, iar testarea la nivel național rămâne una scăzută, Medlife estimează la aproximativ 100.000 numărul cazurilor zilnice de îmbolnăviri Covid-19.
Aceasta înseamnă că România are mai multe șanse să ajungă la imunitate colectivă pe cale naturală, decât prin vaccinare, dacă se ține cont de rata mică de vaccinare, conform președintelui & CEO MedLife Group, Mihai Marcu, citat într-un comunicat al companiei:
Folosite pe scară largă, aceste teste duc la o falsă impresie de protecție și implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul persoanelor asimptomatice. Acest fenomen, coroborat cu o rată scăzută de testare la nivel național, ar conduce conform studiilor noastre la un număr real de cazuri între 5 și 7 ori mai mare.
Dacă vom continua în acest ritm, avem șanse mari să ne imunizăm, mai degrabă, pe cale naturală decât prin vaccinare, România având deja astăzi, în mod real, aproape 100.000 cazuri pe zi.
Testele rapide nu sunt un intrument fiabil de diagnostic sau triaj pentru persoanele asimtomatice, ci pot fi luate în calcul, ca o precauție suplimentară, doar în cazul persoanelor simptomatice.
Persoanele cu test rapid negativ nu sunt eligibile pentru a sta cu familia sau prietenii la interior fără mască dacă sunt contacți direcți sau sunt simptomatici.RT-PCR rămân testele gold standard la nivel mondial pentru diagnosticarea Covid-19.
Concluziile Medlife au fost extrase în urma celei de-a doua etape de studiu pentru evaluarea sensibilității testelor rapide, utilizând în paralel, pentru comparație, teste RT-PCR.
Prima etapă a fost realizată anul trecut pe un eșantion de 97 de persoane, iar în cea de-a douaa fost analizat un eșantion de alte 1002 persoane.
S-au luat probe aleatoriu la persoane venite pentru testare din proprie inițiativă din București, Timișoara, Ploiești, Brașov și Cluj Napoca, afirmativ asimptomatici sau cu simptome ușoare, nespecifice. Pentru RT-PCR s-a recoltat exsudat orofaringian și nazofaringian dintr-o nară, iar pentru detecția de antigen s-a recoltat exsudat nazofaringian din cealaltă nară.