28 mai, 2023

Guvernul a pregătit ordonanța prin care cadrele didactice vor primi anul acesta 2.500 de lei, în două tranșe. Din această sumă, 1.500 de lei reprezintă sume pentru cariera profesională – achiziționarea de materiale didactic și pentru formare profesională. Este vorba de majorări ale veniturilor, nu ale salariilor, acordate doar anul acesta. Guvernanții promit și creșteri salariale, în viitoarea lege a salarizării, fără însă a prezenta sume.

Luni, învățământul preuniversitar din România intră în cea de-a opta zi de grevă generală. Pentru miercuri, în Capitală se anunță un nou marș al angajaților din sistem, la care organizatorii mișcării au estimat o participare mai mare decât la cele două manifestații anterioare, când au fost prezente peste 15.000 de persoane.

(Citește și: „Rotativa se amână – Nicolae Ciucă a anunțat că nu demisionează până nu se rezolvă criza din Educație„)

OUG cuprinde oferta înaintată sindicaliștilor miercuri de către reprezentanții Guvernului, ofertă respinsă joi de către beneficiarii, care solicită majorări salariale.


Anunțul privind OUG a fost făcut duminică, de la Palatul Victoria, de către purtătorul de cuvânt al Guvernului:

„Astăzi voi anunţa faptul că Guvernul României a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din educaţie. Iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor măsuri şi Ministerul Educaţiei, le vor posta în procesul de transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi în cel mai scurt timp să fie şi aprobată”, a spus Dan Cărbunaru, purătorul de cuvânt al Guvernului.

1.500 de lei sunt fonduri europene, ceilalți 1.000 de lei, de la buget. Impactul total – 723 mil. lei

Dan Cărbunaru a explicat că „este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educaţie şi Ocupare pentru perioada din exerciţiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul naţional”.

Cele 723 de milioane de lei se vor adăuga la cele 300 milioane lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, ultima sumă fiind aprobată deja printr-o OUG aprobată vineri.

(Citește și: „Guvernul a aprobat OUG promisă greviștilor din Educație. Calculele financiare din spatele confruntării guvern-sindicate„)


În total, vor beneficia de OUG 273.532 de beneficiari, adică toţi angajaţii din sistemul de învăţământ care vor primi în mod diferenţiat următoarele sume:

  • Personalul didactic și didactic auxiliar – 2.500 de lei, care reprezintă măsuri de susţinere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare. 1.000 de lei va fi virată în luna iunie (în următoarele săptămâni) şi 1.500 de lei, în luna octombrie.
  • Personalul nedidactic –  1.000 de lei, jumătate în iunie şi jumătate în septembrie.

„Acest nou pas este dovada faptului că Guvernul tratează cu mare seriozitate nevoile reale şi aşteptările oamenilor care lucrează în sistemul educaţional şi ţine cont de o serie întreagă de realităţi”. 

Greviștii au respins imediat oferta de duminică: Este propunerea veche, au redenumit primele

Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva.

”Răspunsul l-au primit la ultima acţiune de protest şi a fost un răspuns categoric: NU. Noi am dat un răspuns la o acţiune la care au participat 14.000 de oameni în faţa Guvernului şi nu numai. S-a schimbat ceva radical între timp? Cu un pic de bani şi că au redenumit primele, îmi pare rău, dar nu asta aşteaptă colegii noştri”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, pentru News.ro.

Reamintim că ultima revendicare a greviștilor este creșterea imediată a salariilor profesorilor debutanți la nivelul salariului mediu pe economie, iar de anul viitor alinierea celoralte salarii la această bază, astfel încât un cadru didactic la sfârșit de carieră să ajungă la aproape 7.000 de lei net.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Minunat!
    Exceptional!
    Cat se chinuie acest Guvern pentru a asigua bunastare pentru profesori si ei sunt nemulțumiti de cele cateva firimituri aruncate in scarbă!
    Lăsați-ne sa impartim cașcavalul, ce treabă avem noi cu școala?
    Că noi am fost corigenti, repetenti!🙃🙃

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Minunat!
    Exceptional!
    Cat se chinuie acest Guvern pentru a asigua bunastare pentru profesori si ei sunt nemulțumiti de cele cateva firimituri aruncate in scarbă!
    Lăsați-ne sa impartim cașcavalul, ce treabă avem noi cu școala?
    Că noi am fost corigenti, repetenti!🙃🙃

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: