marți

23 aprilie, 2024

24 mai, 2023

UPDATE 22.00: Greva generală va continua joi, cu certitudine, iar din primele mesajele deja venite de la membrii de sindicat se pare că ultima ofertă a coaliției nu a fost deloc bine primită, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.

”Noi deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare, greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine, până la orele 12.00 vom comunica Guvernului oficial care e poziţia noastră”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Liderii vor trimite în această noapte textul cu promisiunile guvernanților, iar joi dimineață va începe consultarea tuturor greviștilor, iar până la ora 12.00 va fi trimis la Palatul Victoria răspunsul oficial al protestatarilor.


Marius Nistor a repetat că nu s-a luat nicio decizie de încetare a grevei, în cadrul sau după întâlnirea cu cei cinci oficiali ai Cabinetului Nicolae Ciolacu: “Nu poate să vă răspundă nimeni cât poate dura o grevă. Nimeni nu poate stabili acest lucru. Totul depinde de ofertele care vin din partea celor care au putere de decizie şi bineînţeles depinde de cei care au hotărât declanşarea grevei generale, respectiv membrii de sindicat. (…) Ei sunt cei care vor decide dacă oferta este mulţumitoare sau nu. Nimeni altcineva. Vreau să fie un mesaj foarte clar, nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acţiuni de protest, decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unităţile de învăţământ şi ne-membrilor de sindicat”.

UPDATE 21.42: „Nu poate fi vorba de niciun fel de creștere salarială” și nici nu pot fi majorate sporurile, a declarat secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, la finalul ultimei runde de negocieri, purtată miercuri, la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Reprezentanții executivului au plusat însă cu o ofertă suplimentară, la care greviștii au promis că vor răspunde joi dimineața, după consultarea membrilor de sindicat.

Ceea ce oferă în plus Guvernul este un card de 2.500 de lei, sumă livrată în două tranșe și care poate fi cheltuită pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, achiziționarea de materiale didactice și auxiliare didactice și curriculare necesare procesului instructiv-educativ.


”Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele 2 evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. Astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, 500 de lei în iunie şi octombrie”, a arătat el.

Bazele discuției, însă, în ceea ce privește sindicatele, sunt altele, după cum explica marți președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor: „În pachetul legislativ, proiectul legii învățământului preuniversitar ar fi trebuit să cuprindă, în cazul debutantului, un salariu mediu brut pe economie. Se poate discuta de o creștere salarială până la apariția legii salarizării unitare, care să acopere rata inflației. Le-am spus tranșant, cel puțin 4.000 de lei”.

Revendicarea principală a greviștilor viza exact majorările salariale care să urce salariul debutanților la 4.000 de lei și pe cele ale cadrelor didactice aflate la final de carieră, la 7.000 de lei.

Educația, declarată prioritatea Guvernului Ciolacu

Marian Neacșu a mai anunțat că în programul de guvernare, aflat în proces de elaborare, Educația va fi declarată prioritatea numărul. de asemenea, cadrele didactice vor fi prima categorie pentru care se va discuta noua grilă de salarizare, începând cu 15 iulie, în cadrul procesului de pregătire a unei noi legi de salarizare în sistemul public.

Sindicaliștii au explicat însă deja, după întâlnirea de luni cu premierul Nicolae Ciucă, că acest lucru nu prezintă nicio garanție.

Scepticismul profesorilor este de înțeles, întrucât, în 2008, toate partidele au semnat un Pact pentru Educație ce nu a fost niciodată respectat.

Câteva dintre prevederile celebrului Pact:

  • Asigurarea în perioda 2008-2013 a unui minim de 6% din PIB pentru educaţie, pentru a o aşeza pe o temelie solidă, pe durată medie şi lungă. Garantăm familiilor, elevilor şi profesorilor că regulile sistemului de educaţie nu se vor schimba în funcţie de anotimp şi că acesta va fi finanţat constant în funcţie de obiective clare şi asumate transparent.
  • Definirea unor zone de educaţie prioritară, pentru a depăşi decalajul care separă în mod dramatic mediul rural de cel urban sau diferite categorii de cetăţeni români. Principiul solidarităţîi impune societăţii un efort suplimentar acolo unde există diferenţieri, discriminări sau decalaje care tind să-i excludă, să-i marginalizeze, să-i dezavantajeze pe unii dintre semenii noştri. Indiferent de originea etnică, de locul în care s-au născut, de resursele de care dispun familiile din care provin, elevii şi studenţii români trebuie să beneficieze de aceleaşi oportunităţi de formare. Şcoala a creat şi trebuie să creeze în continuare egalitate civică şi şanse egale, şi nicidecum discriminare. Acest principiu va fi aplicat în toate comunităţile, inclusiv în cele dominate numeric de minorităţi etnice.

****

Știrea inițială:

Greva generală a angajaților din învățământul preuniversitar continuă, întrucât aceștia nu au primit o nouă ofertă din partea autorităților nici la întâlnirea de miercuri seara.

Au fost prezenți la noile discuții patru miniștri, dar au lipsit premierul Nicolae Ciucă și viitorul prim-ministru Marcel Ciolacu, deși ambii declarau că doresc soluționarea conflictului cât mai repede, pentru a diminua efectele asupra elevilor.

Aproximativ 60 – 70% din profesori s-au aflat miercuri în grevă, conform celor trei federații organizatoare ale acțiunii – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Spiru Haret și Sindicatul Alma Mater.

La întrevederea de miercuri seara, Guvernul a fost reprezentat de o delegație formată din Marcel Boloș (Fonduri Europene), Adrian Câciu (Finanțe Publice), Ligia Deca (Educație), Marius Budăi (Muncă și Protecție Socială) precu, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

Premierul a explicat că nu poate participa din cauza ședinței de Guvern, dar a declarat că autorităţile menţin dialogul şi caută soluţii, astfel încât greva personalului din educaţie să înceteze, elevii să se revină „cât mai curând” la şcoală, iar examenele de final de an să aibă loc pe calendarul existent.

„În această după-amiază, pentru că nu vom finaliza ședința de guvern până la ora începerii întâlnirii cu reprezentanții sindicatelor din educație, am dispus constrituirea unei echipe ministeriale din care vor face parte ministrul educației, ministrul muncii, ministrul finanțelor și ministrul fondurilor europene, iar din partea premierului va participa secretarul general al guvernului. Sperăm ca în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest și echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem o înțelegere și să avem încredere unii în alții că acest demers se va încheia cât mai rapid”, a declarat premierul Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Sindicatele schimbă strategia – ies din școli și protestează în fața prefecturilor

Aproximativ 4.000 de cadre didactice și personal auxiliar din învăţământul preuniversitar au participat miercuri la un protest desfășurat în faţa Prefecturii din Iaşi.

Este cel mai mare miting organizat la Iași de salariații din Educație și a durat două ore, timp în care circulaţia din centrul oraşului a fost blocată.

Greviștii au venit cu pancarte cu mesaje precum: ”Dacă educaţie nu e, nimic nu e”, ”Puneţi preţ, nu dispreţ pe educaţie”, relatează News.ro.

Sindicaliştii cer salarii decente, dar vor şi ca guvernanţii să iniţieze ”negocieri reale” cu sindicatele.

În judeţul Iaşi sunt în grevă aproximativ 8.000 de profesori, ceea ce reprezintă peste 90%.

Marșuri ale tăcerii

Greviștii vor ieși joi din instituțiile unde lucrează și vor defila prin mai multe localități.

Sindicatul Liber din Învățământ Bihor a anunțat pentru joi un marș de protest prin centrul Oradiei. „Am fost prin școli și colegii ne-au spus că vor să fie mai vizibili, că în sala profesorală nu sunt. S-a luat decizia organizării unui marș de protest la București, dar pentru noi e prea departe, așa că ne organizăm pe plan local. Vineri ieșim în stradă”, a declarat pentru Bihoreanu președintele uneri organizații sindicale locale, Flaviu Zancu.

Acesta se așteaptă ca la protest să vină peste 500 de profesori și angajați din unitățile de învățământ din Bihor, din cei circa 4.000 care se află în grevă generală.

Un marș al tăcerii va avea loc joi și la Deva, unde profesorii își vor depune, în mod simbolic, stilourile și pixurile pe scările Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara și ale Prefecturii.

Un marș de amploare a fost anunțat și în Capitală, unde pe 10 mai au participat peste 14.000 de angajați din Educație.

Președintele Iohannis, prima reacție

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, a treia zi de grevă generală, prima reacție față de situația de criză din Educație. El le-a promis greviștilor că executivul își va respecta promisiunile și le-a cerut sindicaliștilor să fie concilianți.

„Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea Guvernului, a premierului, a ministrei Educației, dna Deca, de a sprijini aceste solicitări. S-au găsit soluții pentru o serie de puncte revendicate de sindicate, acestea, și am avut o discuție cu conducerea coaliției pe această temă, aceste promisiuni vor fi onorate. Indiferent cum se duc negocierile, ce a promis Guvernul că este posibil va face.

Pe de altă parte, și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este foarte greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine, dar chestiunea rămâne în atenția coaliției și există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice, care sigur că va veni cu efecte pozitive și pentru angajații din Educație. Asta despre grevă”, a declarat președintele Iohannis.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: