sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 septembrie, 2021

În ciuda eforturilor României și ale altor state care contează pe gazele naturale ca soluție intermediară până la producția energetică verde, Comisia Europeană a stabilit că fondurile pe care le va atrage prin emisiunile proprii de obligațiuni verzi nu vor fi folosite pentru proiecte de gaze naturale sau nucleare.

Comisia vrea ca o proporție de nu mai puțin de 30%, sau 250 de miliarde de euro din bugetul de 800 miliarde euro al NextGenerationEU, să fie obținută prin vânzarea de obligațiuni „verzi” pe piețele financiare. Numai în acest an urmează să se emită obligațiuni de 80 de miliarde de euro.


Comisia a adoptat un cadru pentru emisiunile de obligațiuni verzi care exclude gazele naturale din proiectele care vor fi finanțate cu resurse obținute pe această cale, prin programul NextGenerationEU, care asigură o parte din finanțarea pentru Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF), ca și alte programe europene.

„Cadrul  demonstrează comunității investitorilor că fondurile atrase prin obligațiunile verzi NextGenerationEU  vor fi folosite pentru obiective verzi”, spune un comunicat al Comisiei Europene.

România este foarte afectată de aceste restricții, pentru că spera ca să folosească o parte din banii pentru PNRR pentru rețele de gaze și electrocentrale pe gaze, după rețete care să le combine cu energia verde sau cu digitalizarea.

„Mai concret, încasările din obligațiunile verzi NextGenerationEU vor finanța partea din cheltuielile relevante pentru climă în Facilitatea de Redresare. Conform regulilor acesteia, fiecare stat membru trebuie să dedice cel puțin 37% din planul lor național de recuperare și reziliență investițiilor și reformelor relevante pentru climă”, spune Comisia.

Negocierile privind clasificarea pot întârzia acum


Stabilirea restricțiilor cu ocazia Cadrului emisiunilor de obligațiuni verzi o ia înainte negocierilor privind clasificarea activităților ecologice, cunoscută sub numele de taxonomie, la care Comisia lucrează.

Se așteaptă ca negocierile cu privire la acest nou standard, din statele membre și Parlamentul European să dureze câțiva ani, potrivit Euractiv.

Excluderea nuclearului și gazului din finanțarea „verde” a fondului de recuperare ar putea împiedica șansele sale de a deveni parte a taxonomiei UE, cu o evaluare efectuată în această toamnă.

(Citiți și: „Frans Timmermans: Proiectele noi pentru gaze nu vor mai fi finanțate de UE dacă întârzie tranziția către regenerabile”)

Statele membre ar putea solicita finanțare, în cadrul NextGenerationEU, pentru proiectele de gaze de trecere la o economie cu amprentă mică de carbon, dar finanțarea se va afce prin obligațiuni obișnuite, nu prin cele „verzi”.

Unsprezece state membre au vândut obligațiuni „verzi” până în prezent, în timp ce alte patru au anunțat că intenționează să o facă.

România nu are un proiect în acest sens, dar a intrat pe harta obligațiunilor verzi printr-o emisiune a Raiffeisen Bank Româniași, indirect, prin proiectele regionale de expansiunea (inclusiv) în țara noastră, ale grupului ceh VGP NV, dezvoltator de parcuri logistice, ale companiei imobiliare NEPI Rockcastle.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: