sâmbătă

11 mai, 2024

13 mai, 2021

International Finance Corporation, divizia de investiții private a Grupului Băncii Mondiale, a plasat echivalentul a 20 de milioane de dolari, în cea dintâi emisiune de „obligațiuni verzi” din România, realizată de Raiffeisen Bank România.

Anterior, şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anunţase că a investit 53 de milioane de lei (echivalentul a 11 milioane de euro) în aceleași obligațiuni ale Raiffeisen Bank România.


Obligaţiunile verzi sunt instrumente de finanțare dedicate proiectelor cu o componentă substanțială de eficiență energetică, de prevenire a poluării în diferite domenii, de la transporturi, la agricultură, care au parte de obice de stimulente fiscale.

Emisiunea Reiffeisen este cea dintâi emisiune de obligațiuni verzi din România și, totodată, în lei. Altele două au vizat doar parțial România, fiind realizate pentru expansiunea (inclusiv) în țara noastră, de grupul ceh VGP NV, dezvoltator de parcuri logistice, și de compania imobiliară NEPI Rockcastle.

(Citiți și: „România intră indirect pe harta obligațiunilor verzi printr-un grup imobiliar regional”)

Prin plasamentele lor, IFC și BERD își aplică strategia de a-și dirija resursele spre proiectele de „tranziție verde”. Marii creditori internaționali preferă proiectele de dezvoltare sustenabilă (durabilă, sau „verde), potrivit terminologiei din domeniu.

 berd și Banca Europeană de Investiții (BEI) au anunțat deja de anul trecut că nu vor mai finanța proiecte legate de combustibilii fosili.

Nici un orizont clar pentru Guvern


România nu va emite curând obligațiuni suverane de acest tip, în vreme ce Ungaria a intrat în forţă, deja de anul trecut, pe piaţa obligaţiunilor verzi („green bonds”), cu o emisiune în valoare de 1,5 miliarde de euro,

Polonia avea deja emisiuni în valoare de 2,5 miliarde de dolari în echivalent, iar Cehia contează cu emisiuni de peste 832 de milioane de dolari, plasându-se împreună cu Ungaria printre primele 10 ţări din lume care au apelat la acest instrument de finanțare a unor investiții cu beneficii ecologice certe și certificabile.

Guvernul României își propune ca, abia „pe termen mediu”, doar să aibă „în vedere diversificarea instrumentelor de finanţare, prin realizarea de emisiuni de obligaţiuni «verzi», în acest sens o primă etapă o reprezintă crearea Cadrului general de emisiuni de obligaţiuni verzi la nivel suveran, urmând să fie identificate în bugetul de stat proiectele de investiţii/cheltuieli «verzi»”, spune raportul care a însoțit proiectul legii bugetului pe 2021.

Primele „green bonds” din România sunt private

Săptămâna trecută, Raiffeisen Bank S.A. a plasat în premieră pentru România prima emisiune de obligaţiuni verzi preferenţiale, adresată investitorilor instituţionali.

Banca a atras 400,575 milioane de lei, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de aproape 1,6 ori, cererea fiind de aproape 650 milioane de lei,

Obligațiunile au o maturitate de 5 ani, și un cupon fix (dobândă) de 3,086%, cu aproximativ 0,5 puncte procentuale peste randamentul titlurilor de stat în lei de referinţă cu aceeaşi maturitate.

Resursele obținute vor fi folosite la „proiecte care să genereze valoare pentru întreaga societate și care au un impact social și de mediu pozitiv”, a spus Steven van Groningen, președinte și CEO al băncii în comunicatul aferent emisiunii.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: