4 noiembrie, 2020

Proiectele de investiții legate de gazele naturale nu vor mai fi susținute de instrumentele bugetare ale Uniunii Europene, dacă vor bloca resurse financiare în active care întârzie tranziția la resursele energetice regenerabile, potrivit unei scrisori adresate de Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, ministrului Mediului din Polonia.

Averstismentul relevă pericolul în care se află inclusiv planurile României privind finanțarea cu fonduri europene a trecerii pe gaze a capacităților de producție energetică pe bază de cărbune, care asigură peste 20% din consumul de electricitate al României.

Pentru astfel de proiecte, oficialul european îndeamnă țările interesate să apeleze la capitalul privat, în condițiile în care rentabilitatea proiectelor depinde de recunoașterea costurilor de către autoritățile naționale de reglementare, potrivit documentului citat de e-nergia.


Vice-președintele Comisiei Europene răspunde, de fapt, la pozițiile mai multor țări dependente de cărbune, printre care și România, față locul rezervat de autoritățile europene pentru gazele naturale, în contextul atingerii neutralității din punct de vedere climatic. Polonia, ca și România, depinde în mare măsură de cărbune.

După ce a amânat, mai mulți ani, tranziția la gaze naturale a capacităților energetice pe bază de cărbune, România ar putea pierde finanțările europene în acest scop.

Producția de energie pe bază de gaze e responsabilitatea sectorului privat

„Pe o piață competitivă, energia electrică pe bază de gaze naturale este în primul rând responsabilitatea sectorului privat. La fel, viabilitatea financiară a investițiilor în infrastructura de gaz depinde în mare parte de autoritățile naționale de reglementare, care stabilesc tarife ce reflectă costurile”, spune Frans Timmermans.

Mai este posibilă încă susținerea proiectelor de temoficare, în anumite condiții: „Sprijinul național și european pentru termoficarea și încălzirea inviduală vor aduce beneficii legate de calitatea aerului în măsura în care gazele naturale înlocuiesc cărbunele și păcura. Durata de viață a echipamentelor, în acest caz cazane pe caz, este mult mai scurtă decât cea a infrastructurii sau a producției de energie electrică, ceea ce implică un risc mai redus de a se ajunge la active blocate”.


De altfel, unul dintre criteriile de finanțare a proiectelor ar urma să fie tocmai gradul de blocare pe termen lung, în active legate de gazele naturale, a resurselor financiare care, altfel, ar trebui orientate către energia regenerabilă, potrivit cu Pactul Ecologic European (Green Deal).

„Investițiile pe care le susținem nu trebuie să fie riscante din punct de vedere al blocării unor active sau să întârzie următorul pas al tranziției, adică trecerea la surse regenerabile de energie. Mai mult, acolo unde regenerabilele sunt opțiuni disponibile și sunt competitive, ele ar trebui să fie deja prioritizate astăzi”, spune Frans Timmermans.

Consiliul și Parlamentul European lucrează la un acord asupra diferitelor instrumente bugetare ale Cadrului Financiar Multianual, care să ofere „o soluție consistentă referitoare la ce investiții legate de gaze să fie finanțate și cum”.

Tendința clar susținută este de finanțare a proiectelor care au legătură directă cu decarbonarea , iar „utilizarea gazului natural care nu este însoțită de o scădere a emisiilor sale, va va juca un rol din ce în ce mai redus în mixul energetic al statelor membre și va fi înlocuită din ce în ce mai mult cu gazele decarbonate și regenerabile”, mai spune documentul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: