duminică

21 aprilie, 2024

31 octombrie, 2022

Mai multe economii se află în pragul recesiunii, în special țările care fac parte din zona euro, la care se adaugă Marea Britanie, Canada și Australia, arată un studiu al iBanFirst, furnizor global de servicii financiare care se adresează nevoilor IMM-urilor.

Potrivit acestuia, Statele Unite ar putea evita o recesiune dacă sectorul imobiliar, care reprezintă 5% din creşterea economică a SUA, nu se va clătina în perioada următoare. Scăderea momentană a prețurilor reflectă o ajustare a pieței, dar nu un colaps al acesteia.

Experţii iBanFirst susţin că ne aflăm într-o situaţie fără precedent, rareori fiind prognozată o recesiune cu atât de mult timp în avans.

China nu va fi motor de creștere în 2023


China nu va reprezenta un motor de dezvoltare în cursul anului următor. Conform previziunilor iBanFirst, este de așteptat ca rata de creștere a Chinei să încetinească semnificativ în 2023, la aproximativ 3%.

Obiectivul guvernului chinez este să ajusteze economia, care în prezent este penalizată de strategia zero-Covid și de greutatea cu care se desfășoară restructurarea pieței imobiliare, începută în septembrie 2021.

Investitorii anticipează o pierdere totală de 130 de miliarde de dolari generată de incapacitatea de plată a dezvoltatorilor chinezi.

Un dolar puternic pe fondul unei piețe valutare volatile

Pentru piața valutară, perspectiva intrării în recesiune înseamnă o reîntoarce la condițiile de volatilitate, precum și o depreciere a dolarului american.


În opinia experților iBanFirst, dolarul american este supraevaluat față de majoritatea monedelor. De exemplu, acesta este supraapreciat cu aproximativ 28% față de euro, dacă ne raportam la cursul de schimb real.

Deși unii analiști vorbesc despre posibilitatea unei noi intervenții coordonate pe piața valutară din partea principalelor țări dezvoltate, cum a fost în cazul acordului Plaza din 1985, acest lucru rămâne la nivel ipotetic pe termen scurt.

“Suntem încă departe de nivelurile supraevaluate de atunci, prin urmare este mai probabil să asistăm la intervenții individuale ale băncilor centrale, pentru a limita deprecierea monedelor lor naționale”, susțin experții iBanFirst.

 Conform previziunilor companiei, cursul de schimb euro/dolar va avea o tendință de creștere pe parcursul anului 2023, începând de la pragul de 0,90 dolari/euro în primul trimestru, la 1,05 dolari/euro la 6 luni, urmând ca până la finalul anului să atingă vârful de 1,08 dolari/euro.

„În cursul anului viitor, companiile internaționale vor activa în continuare într-un mediu de afaceri extrem de volatil, fiind predispuse riscurilor valutare. Pentru a-și menține competitivitatea pe piețele externe, acestea trebuie să anticipeze fluctuațiile pieței, să elaboreze scenarii de prognoză pe termen mediu și lung și să aibă în vedere implementarea unei strategii de acoperire a riscurilor”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Evoluția leului în raport cu euro

iBanFirst estimează o depreciere a monedei naţionale în următorul an în raport cu euro. Astfel, cursul mediu anticipat pentru orizontul de 6 luni este de 4,95 – 4,98 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni acesta este de 5,03 – 5,05 lei pentru un euro.

„Predicţiile pentru anul următor legate de evoluţia leului sunt uşor pesimiste. Cursul valutar pentru anul 2023 va fi influenţat de câţiva factori majori, principalul factor fiind nivelul inflaţiei. Pe masură ce vom observa o reducere a inflaţiei, leul va slăbi în raport cu moneda europeană”, explică Alin Latu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: