vineri

26 aprilie, 2024

22 mai, 2023

Vârsta standard de pensionare în România va fi de 65 de ani și pentru beneficiarii de pensii speciale, precum polițiștii, militarii și magistrații, a promis luni ministrul Muncii, Marius Budăi. Decizia ar fi fost agreată de coaliție în urma discuțiilor pe care ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – Marcel Boloș, și ministrul Muncii – Marius Budăi, le-au avut zilele trecute la Comisia Europeană.

Impactul este încă necunoscut, cât timp nu s-au stabilit clar măsurile, ci doar niște principii, astfel încât e dificil de anticipat ce va ieși până la urmă în mod concret.

Ministrul Budăi a prezentat luni principiile convenite cu executivul european pentru a îndeplini jalonul reformării pensiilor speciale, jalon fără de care nu se pot accesa cele 3,2 miliarde de euro aferente tranșei a treia de plată din PNRR.

(Citește și: „Rezultatul negocierilor București-Bruxelles pe PNRR: nu se schimbă nimic, rămâne cum s-a stabilit„)

Pentru a respecta cele agreate cu Comisia Europeană, ministrul promite modificări pe proiectul aflat în Parlament, modificări ce vizează câteva principii:

  • Vârsta de pensionare standard de 65 de ani pentru toți românii, a spus ministrul.
  • Pensiile speciale vor fi calculate în continuare ca procent, însă crește treptat perioada avută în vedere la stabilirea bazei calcul a pensiei, adică intervalul pe care se aplică procentul. Nu se vor mai putea alege perioadele de referință. Astfel, de la procentul aplicat la veniturile dintr-o lună, în prezent, intervalul va crește mai întâi la un an, iar în final se va ajunge la luarea în calcul a întregii perioade de activitate. Nu se știe în cât timp se va ajunge ca baza de calcul să ia în considerare întreaga perioadă de activitate, întrucât acum se lucrează la această prevedere.
  • Scade procentul ce se va lua în calcul la stabilirea pensiei, conform unor surse din MM.

Măsurile exacte vor fi stabilite zilele următoare și vor fi implementate treptat, „pentru a nu bulversa sistemele”, cum a explicat ministrul Budăi.

„Principiul de bază de la care s-a plecat cu Comisia, aicea, este acela de a nu mai permite prin legislație ca sistemele (de pensie – n.red.) să fie abuzate… Astea sunt cerințele Comisiei Europene”, a declarat luni, în conferința de presă, Marius Budăi.

Impactul este necunoscut, cât timp nu s-au stabilit clar măsurile, ci doar niște principii.

(Citește și: „„Reforma” pensiilor, impact neglijabil – cifrele de ultimă oră le Băncii Mondiale„)

Proiectul legii pensiilor speciale, modificat prin amendamente. Calendarul

Potrivit ministrului Budăi, proiectul Legii de reformare a pensiilor speciale, care a trecut de Senat la sfârșitul lunii aprilie și este blocat în Camera Deputaților, va fi modificat radical, după următorul calendar:

  • Acum se lucrează la amendamentele necesare modificării proiectului din Parlament
  • Până miercuri seara, toate amendamentele vor fi elaborate de experții din Ministerul Muncii împreună cu specialiști din ministerele unde există pensii speciale (MAI, MApN, Ministerul Justiției etc.)
  • Joi, coaliția va depune setul de amendamente în Camera Deputaților.

(Citește și: „Două țări, două reforme ale pensiilor: Ce a vrut să evite Franța și ce nu vrea să evite România„)

Principalele noutăți anunțate de ministrul Muncii

  • Nicio pensie nu va depăși valoarea salariilor în plată pentru funcție și poziție similară (este deja prevăzută în proiectul dezbătut în Parlament).
  • Drepturile de pensie vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, astfel încât la final aportarea să se facă la întreaga perioadă, nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul  unui interval.
  • Creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau această raportare.
  • Eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii speciale (pentru funcționarii parlamentari – personal auxiliar și administrativ – și pentru anumite categorii de la Curtea de Conturi ), prin eliminarea asimilărilor ca perioade în specialitate existente în prezent.
  • Va fi eliminată posibilitatea asimilării unor perioade care nu au fost efectuate în specialitate. În prezent, cei 70 de consilieri personali angajați în Curtea de Conturi, la cabinetul președintelui, al vicepreședinților, la Autoritatea de audit și la cabinetele consilierilor de conturi, pot încasa pensie specială dacă lucrează minimum patru ani în instituție, întrucât ei sunt asimilați auditorilor publici externi din instituție (dezvăluire publicată de Economedia).
  • În ceea ce privește supraimpozitarea, nu se știe ce procent va rămâne, dar acesta nu va fi mai mic de 15%, a asigurat Marius Budăi.
  • Vechimea în muncă va crește.
  • Pensiile în plată nu pot fi afectate, decât în măsură în care depășesc salariul în plată, așa cum prevede și proiectul din Parlament.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: