vineri

1 martie, 2024

15 mai, 2023

În contextul discuţiilor care urmează marţi, la Bruxelles, cu reprezentanţii Comisiei Europene, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că reformele trebuie realizate cu respectarea cerinţelor PNRR, altfel vor fi respinse de către Comisie, iar România ar pierde bani europeni.

„Reforma pensiilor speciale, oricât am vrea să fim de binevoitori şi oricâte soluţii căutăm, trebuie să ne raportăm la conţinutul pe care îl avem în PNRR. Dincolo de ceea ce scrie în PNRR, din experienţa pe care o am, nu putem face nici la stânga, nici la dreapta. Nu e vorba de o dispută între doi miniştri, ci e vorba în a face ca reforma să fie validată de către Comisia Europeană”, a afirmat luni ministrul Boloș la Digi24.

Boloș: Presupun că vom putea ajusta cheltuielile cu pensiile în funcție de indicatorii macroeconomici, de inflație

”Trebuie să rezolvăm această problemă care trenează de atâta timp în societatea românească şi să avem spaţiul bugetar necesar pentru implementarea unei reforme de consistenţă în România. Reforma pensiilor din sistemul general, are o prevedere foarte importantă pentru români şi anume înlăturarea inechităţilor sociale. Impactul bugetar este aproape de aproximativ 16% numai pentru această componentă din reforma sistemului de pensii”, a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.


În negocierile de la Bruxelles, ministrul Muncii va încerca să obțină modificarea procentului de 9,4% din PIB în care trebuie să se încadreze România cu plata pensiilor, potrivit angajamentelor din PNRR.

„În principal, presupun ca la cheltuielile cu pensiile să avem posibilitatea aceasta de ajustare a acestei categorii de cheltuieli în funcţie de cum au loc evoluţiile indicatorilor la nivel macroeconomic, în special în ceea ce priveşte rata inflaţiei, şi în acelaşi timp să păstrăm disciplina financiară pe care o solicită Comisia Europeană în legătură cu aceşti indicatori.

Noi suntem pregătiţi pentru o discuţie, împreună cu ministrul Muncii, şi să vedem finalul şi veştile care sperăm noi să fie bune pentru ceea ce înseamnă implementarea PNRR”, a declarat Marcel Boloş.

De ce întârzie reformele, o explicație

Ministrul Boloş a mai spus, chestionat despre întârzierea termenelor prevăzute în PNRR, că nu crede că „suntem în momentul de faţă în acea situaţie de întârzieri nejustificate”, ca urmare a faptului că nu există capacitate administrativă de implementare”.


„Cred că mai degrabă putem vorbi despre o lipsă de exerciţiu în planificarea pe orizont de timp a implementării acestor reforme, pentru că sunt probleme adunate de 30 de ani în administraţia din România. De această dată, nu mai pot fi discutate ca reforme doar de dragul de a avea reforme ci, iată, sunt reforme care au un puternic impact social, în societate şi au şi bugete însemnate în spate.

De aceea avem oarecum această încetineală despre care tot vorbim. Noi urmărim două obiective de fond. Primul, cel mai important, ar fi să nu ne pierdem banii din PNRR pentru că de ei depinde implementarea investiţiilor şi a contractelor de finanţare pe care le-am încheiat.

A doua condiţie este ca reformele pe care le facem, şi care sunt de profunzime, să nu le facem astfel încât să fie respinse de Comisia Europeană şi în final să nu încasăm banii. Scopul nostru este ca aceste reforme să fie duse la bun sfârşit, în acord cu ceea ce există în PNRR”, a completat Marcel Boloș.

Marcel Boloş a anunţat de sâmbătă că va merge, marţi la Bruxelles, împreună cu ministrul Muncii Marius Budăi pentru a relua discuţiile cu Comisia Europeană pe tema pensiilor speciale. De asemenea, Boloş a subliniat că trebuie pus în aplicare şi jalonul privind decarbonizarea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. Ai descoperit Anerica M.B.
  Ați ars gazul pana acum, ati tras de timp cu diverse fumigene, v-ati dat cu avionul la Bruxelles cam degeaba.
  Ati produs nimic, vine Rotativa cu reîmparțirea ciolanului si trebuie sa te retragi!
  Si pana la urma e un jalon ratat, vor mai fi si altele iar poporul care voteaza va observa si vă va sancționa!
  Pas cu pas baieti!
  😎

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

 1. Ai descoperit Anerica M.B.
  Ați ars gazul pana acum, ati tras de timp cu diverse fumigene, v-ati dat cu avionul la Bruxelles cam degeaba.
  Ati produs nimic, vine Rotativa cu reîmparțirea ciolanului si trebuie sa te retragi!
  Si pana la urma e un jalon ratat, vor mai fi si altele iar poporul care voteaza va observa si vă va sancționa!
  Pas cu pas baieti!
  😎

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: