vineri

26 aprilie, 2024

18 august, 2023

Victoria de duminică în alegerile primare din Argentina a candidatului-surpriză Javier Milei pentru funția prezidențială, care se autodescrie ca fiind un economist libertarian, un anarho-capitalist, a șocat și mai mult când a promis că dacă va fi ales președinte la alegerile din 22 octombrie primul lucru pe care îl va face va fi să desființeze banca centrală a națiunii, dar în același timp va lua toate măsurile pentru ca țara să nu intre în incapacitate de plată.

 Milei, adeptul libertarianismului radical, a declarat pentru Bloomberg News că reforma sa fiscală va spori reputația și ratingul de credit al Argentinei, făcând imposibil un default pentru datoria suverană.

Programul economic său prevede reducerea cheltuielilor publice cu echivalentul a cel puțin 13% din PIB până la jumătatea anului 2025, prin reducerea drastică a finanțării lucrărilor publice, reducerea numărului de ministere, eliminarea subvențiilor și a restricțiilor privind libera circulație a capitalului ceea ce ar permite încheierea tranzacțiilor în dolari americani. Mai mult, el intenționează să desființeze banca centrală despre care spune că „nu există niciun motiv pentru funcționarea ei” și să dolarizeze economia țării cu un PIB de 640 de miliarde de dolari.


„Voi depune toate eforturile pentru a evita un default, evident”, a spus Milei în cadrul interviului de două ore acordat miercuri la Buenos Aires agenției Bloomberg: „Dacă facem ajustarea fiscală necesară, vom avea suficientă finanțare”.

Câștigarea de Milei a alegerilor primare, un adevărat barometru pentru stabilirea candidatului cu cele mai mari șanse la prezidențialele din octombrie, a declanșat o cădere pe piețele financiare.

Căderea piețelor a forțat guvernul să scadă cursul de schimb oficial al peso-ului cu 18% înainte de deschiderea de luni.

„Banca centrală e cel mai mare gunoi de pe Pământ”

În primul său interviu acordat presei străine după victoria sa neașteptată, Milei și-a detaliat planul său de a renunța la peso în favoarea dolarului american ca o modalitate de a reduce inflația care a ajuns la 113% și și-a sporit criticile la adresa băncii centrale, pe care o numește „cel mai mare gunoi care poate exista pe acest Pământ”


În primul interviu acordat presei străine după victoria sa neașteptată, Milei a vorbit cu Bloomberg și și-a detaliat planul de a renunța la peso argentinian pentru dolarul american ca o modalitate de a reduce inflația care merge la 113% și și-a sporit criticile la adresa băncii centrale. , pe care el o numește „cel mai mare gunoi care există pe acest Pământ”.

„Băncile centrale se împart în patru categorii: unele proaste, cum ar fi Fed, cele foarte proaste, precum cele din America Latină, cele execrabile și Banca Centrală a Argentinei”, a spus el.

Dacă va deveni președinte el plănuiește să predea cheile băncii centrale economistului Emilio Ocampo, consilierul său informal pe programul de dolarizare, pentru a putea s-o lichideze. Ocampo va participa de asemenea la negocierile cu Fondul Minetar Internațional, cu care există un acord de împrumut de 44 miliarde dolari. El menționează că nu are de gând să ceară o suplimentare a fondurilor din partea FMI.

Dolari în loc de pesos

 „Un deficit fiscal este imoral”, a spus Milei. „Dacă trăiești continuu cu un deficit fiscal, vei fi în insolvență.”

Milei a spus că a elaborat deja un plan de dolarizare a economiei, o măsură despre care promite că va fi printre primele în cazul în care va câștiga alegerile din 22 octombrie. Argentina ar urma astfel modelul din El Salvador, permițând oamenilor să aleagă în mod voluntar ce monedă vor să folosească.

Odată ce două treimi din masa monetară sunt convertite, economia va deveni pe deplin dolarizată, consideră el.

„Dacă nimeni nu vrea să dețină pesos în Argentina, întrebarea este cât valorează pesos în termeni reali? Nimeni nu îi vrea. Nu vorbim de apă în mijlocul deșertului. Vorbim despre ceva ce nimeni nu-și dorește”, explică Milei.

Programul de guvernare în 13 puncte

Manuel Garcia Gojon de la Institutul Mises, consideră că planul complet al lui Milei – pe care l-a expus în detaliu pe 2 august, nu este decât unul pragmatic din punct de vedere anarhist.

  • Prima măsură constă într-o reformă organizatorică a guvernului, care va rămâne cu doar 8 ministere din cele 18 din prezent. Ministerele care vor rămâne sunt internele, afaceri externe, apărare, economie, justiție, securitate, infrastructură și capital uman. Niciun funcționar de carieră nu va fi concediat inițial, dar vor fi redistribuiți. Cei numiți politic nu vor fi reînnoiți și numărul lor va fi ținut la minimum. Toate privilegiile angajaților guvernamentali, precum gărzile de corp și șoferii, vor fi eliminate, cu excepția cazurilor în care sunt absolut necesare din motive de securitate. Această măsură include și inițierea procesului de privatizare sau de închidere, după caz, a tuturor companiilor de stat.
  • A doua măsură constă într-o reducere semnificativă a cheltuielilor publice. Pentru primul buget, se urmărește eliminarea de cheluieli în valoare de 15% din PIB, pentru ca bugetul să treacă de la deficit la excedent. Din punct de vedere al veniturilor, el vrea să elimine 90% din impozite, care reprezintă o contribuție de doar 2 la sută la formarea PIB, dar au un efect de denaturare. Există și intenția de a scădea și taxele care vor mai fi menținute.
  • A treia măsură constă într-o flexibilizare a reglementărilor pieței muncii. Concedierea unui angajat este în prezent foarte complicată și costisitoare în Argentina fiind vorba de litigii de muncă și plăți compensatorii. Această măsură este orientată spre reducerea acestor costuri, facilitând companiilor posibilitatea de a trimite angajații în șomaj. Partea de echilibru a acestei măsuri este implementarea unei scheme private de asigurări pentru șomaj. Prin această măsură, ei încearcă să transfere în sectorul privat de la 6 milioane până la 14 milioane de locuri de muncă.
  • A patra măsură constă în liberalizarea schimburilor comerciale. Scopul acestei măsuri este comerțul liber unilateral în stilul adoptat de Chile. Acesta include eliminarea tuturor tarifelor de import și export și reducerea reglemntărilor în domeniu.
  • A cincea măsură constă într-o reformă monetară. Această măsură include permiterea utilizării oricărei mărfuri sau valute străine ca mijloc legal de plată și lichidarea băncii centrale, ceea ce ar avea ca rezultat eliminarea pesoului argentinian. Există planuri alternative pentru implementarea acestei măsuri, însă cel mai important este cel elaborat de Emilio Ocampo și Nicolas Cachanosky. În ceea ce privește calendarul, ar dura între nouă și 24 de luni. Conversia s-ar face la cursul de schimb al pieței. Odată ce două treimi din baza monetară au fost convertite, va fi declanșată numărătoarea inversă pentru finalizarea procesului de conversie.
  • O provocare suplimentară pentru această măsură este că banca centrală are obligații de plată de trei ori mai mari decât baza monetară. Acestea sunt ca programul Rezervei Federale de plată a dobânzii la rezervele constituite de bănci pentru sterilizarea lichidității excesive din piață. Banca centrală are unele produse financiare și valute străine în rezerve, dar majoritatea activelor constau în obligațiuni guvernamentale care se tranzacționează în prezent la o treime din valoarea lor nominală. Pentru a avea acces la lichiditatea necesară pentru a putea desființa banca centrală, obligațiunile ar urma să fie transferate către un fond care ar dobândi linia de credit necesară folosind obligațiunile drept garanție. Linia de credit a fost deja convenită în mod confidențial. Obligațiunile sunt garantate cu creșterea prețului în cazul în care deficitul bugetar este eliminat așa cum este specificat în a doua măsură din programul economic.
  • A șasea măsură constă într-o reformă energetică. Aceasta constă în eliminarea tutror subvențiilor acordate furnizorilor de energie printr-o recalibrare a echilibrului financiar pentru a reduce costurile și pentru a menține companiile profitabile și a minimiza impactul asupra facturilor consumatorilor finali. Această măsură lasă o ușă deschisă pentru subvenții pe partea cererii din gospodăriile vulnerabile. De asemenea, se urmărește îmbunătățirea infrastructurii energetice printr-o schemă de parteneriate de interes public pentru proiecte care ar fi finanțate și executate de sectorul privat, dar pentru care guvernul ar putea oferi un anunmit nivel de venituri garantate.
  • A șaptea măsură constă în stimularea investițiilor. Acest lucru se va realiza printr-un aranjament juridic special pentru investiții pe termen lung, cu accent pe minerit, combustibili fosili, energie regenerabilă, silvicultură și alte sectoare. Pentru a stimula investițiile, acestea vor urmări, de asemenea, eliminarea restricțiilor valutare și a taxelor de export.
  • A opta măsură constă într-o reformă agrară. Aceasta include eliminarea marjei valutare dintre cursul de schimb oficial și cursul de schimb al pieței prin intervenția băncii centrale, eliminarea tuturor taxelor și cotelor de export, eliminarea impozitului pe venitul brut, eliminarea tuturor restricțiilor la comerțul exterior inclusiv cotele și autorizațiile, promulgarea unei noi legi a semințelor și îmbunătățirea infrastructurii rutiere prin intermediul parteneriatului public-privat.
  • A noua măsură constă într-o reformă judiciară. Această măsură include desemnarea unui ministru al justiției cu consensul puterii judecătorești, precum și numirea unui judecător-șef la Curtea Supremă fără afilieri politice care să ocupe postul vacant în prezent, interzicând membrilor puterii judiciare să se angajeze în politică partizană și promovarea independenţei bugetare a puterii judiciare. În plus, se va încerca să se implementeze procese cu jurați în toată țara.
  • A zecea măsură constă într-o reformă a bunăstării. Asigurările sociale actuale vor fi menținute pentru început. Dar se urmărește pe termen lung trecerea către un sistem privat în care utilizatorii plătesc pentru serviciile de sănătate și educație pe care le accesează. Pe termen scurt au scopul de a oferi programe de protecție a veniturilor pentru atenuarea sărăciei extreme, programe nutriționale, programe educaționale pentru părinți despre stimularea cognitivă, acoperirea cererii pentru preșcolari, stimulente pentru absolvirea cursurilor, programe de integrare a persoanelor cu dizabilități, promovarea accesului la școli private, credite și eliminarea tuturor intermediarilor în furnizarea de asistență socială.
  • A unsprezecea măsură constă într-o reformă educațională. Elevii și studenții vor avea o libertate mult mai mare de a-și alege programele școlare, metodele de predare și profesorii. Măsura include și lansarea unui program pilot de vouchere școlare. De asemenea, se va  stabili un criteriu de evaluare pentru școli, astfel încât acestea să poată concura între ele pentru beneficii mai mari.
  • A douăsprezecea măsură constă într-o reformă a sănătății. Aceasta urmărește să transfere subvenționarea asistenței medicale în funcție de ofertă și cerere pentru a permite o mai mare libertate de alegere și concurență. Această măsură include furnizarea de beneficii de asistență medicală sub formă de vouchere, astfel încât să nu existe restricții pentru un anumit furnizor.
  • A treisprezecea măsură constă într-o reformă a instituțiilor de forță ale statului. Această măsură include reforme ale legilor privind securitatea națională, apărarea națională și servicile de informații, precum și o reformă a sistemului penitenciar pentru a include parteneriatul public-privat și intensificarea urmăririi penale a traficanților de droguri.

Fără sprijin politic va fi greu

Fostul congresman a obținut mai multe voturi în alegerile primare decât coaliția pro business (centru-dreapta) condusă de Patricia Bullrich și blocul peronist (de stânga) de guvernământ al ministrului Economiei Sergio Massa, contrazicând sondajele de opinie care îl dădeau candidatul cu șansa a treia la președinție.

Investitorii sunt îngrijorați că Argentina se îndreaptă spre al patrulea bailout din ultimele două decenii. Dar ceea ce îi preocupă pe oamenii de afaceri este faptul că Milei, un novice în politică, ar putea să nu obțină sprijinul legislativului pentru implementarea programului său economic.

Candidatul de 52 de ani, care nu se sfiește să critice politicienii despre care spune că i-au jefuit pe argentinieni timp de zeci de ani, a spus că va convoca referendum dacă nu poate obține un consens legislativ pentru a-și trece măsurile prin parlament.

„Dacă scad riscul valutar și scad riscul de credit, asta înseamnă că riscul de țară va scădea. Înseamnă că obligațiunile vor decola literalmente”, a spus el.

„Adevărul este că este o tranzacție destul de simplă. Sau, dacă cumpărați și dețineți, de exemplu, randamentele obligațiunilor într-un an ar fi peste 200%”, exemplifică el efectul reformelor pe care le prgătește

În interviul amplu acordat Bloomberg, Milei i-a criticat și pe liderii de stânga din China și America Latină pe care îi consideră „socialiști”, și a spus că va încerca să denunțe acordul comercial Mercosur și va trece rapid la dereglementarea piețelor de mărfuri.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: