Al treilea oraș ca mărime al Poloniei, Wroclaw, și-a învins rivalii săptămâna trecută în cursa pentru a găzdui următoarea fabrică de cipuri Intel din Europa. Potrivit Reuters, autoritățile poloneze au convins compania americană cu o campanie de lobby care a durat 2 ani, cu subvenții, infrastructură și forță de muncă.
În fața unei penurii fără precedent de semiconductori, Europa oferă subvenții de miliarde de euro pentru a-și reduce dependența de Asia. În schimb, Intel angajează sume mari în afara continentului american, iar Polonia a decis să se așeze la masa beneficiarilor.
CEO Intel: Când am început procesul de extindere nu luam în considerare Polonia
Succesul polonez se datorează perseverenței oamenilor.
Producătorul american de cipuri a anunțat vinerea trecută că a decis să investească până la 4,6 miliarde de dolari în noua unitate de semiconductori de lângă Wroclaw.
(Citește și: ”Investiție Intel de 4,6 miliarde de dolari într-o nouă fabrică de cipuri în Polonia”)
Discuțiile Reuters cu o jumătate de duzină de oficiali guvernamentali polonezi și directori de companii au dezvăluit detalii inedite despre modul în care un mic oraș din sud-vestul Poloniei a bifat toate căsuțele pentru a obține ceea ce prim-ministrul său a spus că este cea mai mare investiție greenfield din istoria sa.
Polonia i-a impresionat inițial pe directorii Intel cu viteza cu care a răspuns la întrebări și grija cu care le-a abordat preocupările, a spus Intel. „Când am început procesul, nu ne-am gândit la Polonia”, a declarat CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, pentru Reuters.
„Când alegi o locație e ca și cum ai merge la o întâlnire și ai sentimentul că partenerul chiar vrea ca o viitoare relație să funcționeze. Așa a fost aici, am ieșit cu o convingere puternică: guvernul local chiar vrea să facă acest lucru să funcționeze”, a spus Pat Gelsinger.
Polonia a ”curtat” Intel timp de 2 ani
Polonia a început ”să curteze” Intel în iulie 2021. Oficialii guvernamentali și municipali s-au întâlnit cu compania în mod repetat în următorii doi ani, potrivit declarațiilor a cinci oficiali poloni și trei directori Intel.
(Citește și: ”Bogdan Costinescu, NXP Semiconductors: România are nevoie de coerență pentru dezvoltarea unei industrii puternice de cipuri”)
Două agenții guvernamentale – Agenția Poloneză de Investiții și Comerț (PAIH) și Agenția de Dezvoltare Industrială (ARP) au jucat un rol cheie în acest proces, au spus oficialii. Multe întâlniri au fost organizate de la distanță din cauza restricțiilor COVID-19, au urmat apoi întâlniri față în față.
„După prima întâlnire în persoană, am fost convins că Polonia are o șansă să obțină proiectul”, afirmă Marcin Fabianowicz, director al agenției PAIH.
Dar când Intel și-a anunțat investițiile europene, în martie 2022, Germania a primit o fabrică importantă în Magdeburg, iar americanii au spus Poloniei că își va extinde doar instalația existentă din Gdansk.
”Proiect IQ”, aprobat după o ședință care a durat 2 zile
Polonia nu a fost descurajată, ajungând în cele din urmă la un acord în urma unei întâlniri care a durat două zile, în mai. „Nu am acceptat niciodată că ceva nu se poate face”, explică Marcin Fabianowicz.
Cu numele de cod „Proiect IQ”, oficialii guvernamentali și municipali au lucrat în mod confidențial la strategii pentru a atrage producătorul american de cipuri. O echipă de la o agenție care promovează dezvoltarea orașului Wroclaw a realizat o prezentare pentru Intel subliniind calitatea vieții, facilitățile pentru familie, școli, pistele pentru biciclete, piscinele și datele economice și demografice.
Directorii Intel au fost, de asemenea, impresionați de faptul că la echipe din Wroclaw se află cei mai mulți jucători americani de fotbal și de baschet din Polonia.
Cum s-au mișcat autoritățile locale
Noua fabrică a Intel se va afla pe un teren de 285 de hectare, între o fabrică de cipsuri produse de PepsiCo și o fabrică care face ferestre.
Terenul de la Wroclaw este împărțit între două municipalități — Miekinia și Sroda Slaska. Regiunea va investi în noi drumuri către fabrică, autobuze electrice, o instalație de tratare a apei și linii electrice de înaltă tensiune, a declarat primarul din Sroda Slaska Adam Ruciński pentru Reuters.
Intel i-a fost permis să construiască clădiri cu o înălțime de 50 de metri, fiind beneficiarul unei excepții de la regula locală de urbanism care nu permite construcții mai înalte de 20 metri.
Efect de bulgăre de zăpadă
Penuria globală de semiconductori a afectat producția, de la telefoane mobile la vehicule electrice, iar penuria ar putea continua pe tot parcursul anului 2023, potrivit Parlamentului European, din cauză că este nevoie de doi până la trei ani pentru a construi o nouă fabrică de cipuri.
(Citește și: ”Cei mai mari producători de cipuri din lume. TOP 10 companii”)
Polonia speră să atragă investiții și ale altor companii, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC) (2330.TW), cel mai mare producător de cipuri contractual din lume.
Discuțiile cu TSMC au început anul trecut, au spus mai mulți oficiali.
„Suntem într-un punct în care obținem cele 5 minute de faimă, așa că o mulțime de alte entități sunt interesate de zona noastră. Efectul de bulgăre de zăpadă produs de intrarea Intel va face ca discuțiile cu Taiwan să se încheie cu succes”, a declarat Jakub Mazur, viceprimarul din Wrocław
***
(Citește și: ”Cristian Grosu / ”Ciolachomics”, ”Iohannomics”: Retardul economic sever și instituționalizarea lui”)
***