luni

15 iulie, 2024

19 iunie, 2023

Cancelarul german Olaf Scholz se întâlnește luni cu CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, urmând să anunțe o subvenție de 9,9 miliarde de euro pentru compania americană, astfel încât aceasta să înființeze o fabrică în orașul german Magdeburg.

Politico a calculat că fiecare gospodărie germană va contribui cu 240 euro pentru a face ceva ce este, în mod tradițional, o sarcină de bază a întreprinderii private – investiția în noi fabrici pentru a satisface cererea.

Compania americană a anunțat recent o investiție de 4,6 miliarde dolari în Wrocław, Polonia, dar nu există nicio informație legată de facilitățile promise de Varșovia producătorului american de semiconductori.


Intel va investi o sumă-record și în Israel: 25 miliarde dolari americani pentru a deschide o fabrică de semiconductori.

UE intră în cursa subvențiilor

Bruxelles aplică de ceva timp regula potrivit căreia subvențiile de stat pot fi folosite (limitat) doar pentru a stimula dezvoltarea de noi tehnologii. În ultimele luni însă, țările din UE au anunțat subvenții pentru a aduce înapoi pe continent producția de orice tip, de la muniție la morfină.

Filosofia de dezvoltare economică s-a schimbat din cauza experiențelor din timpul pandemiei, când lanțurile de aprovizionare care se întindeau până în Asia s-au prăbușit brusc. Tendința se menține parțial din cauza tensiunilor tot mai mari dintre China și Taiwan, unde se realizează peste 60% din microprocesoarele din lume.

În acest context, politicienii deschid acum cuferele statului pentru convinge companiile să își relocheze producţiile. Cu alte cuvinte, încercând să concureze cu capitalismul de stat al Chinei, SUA și UE devin ele însele promotoare ale capitalismului de stat, este concluzia Politico.


***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: