18 iunie, 2023

Intel intenționează să investească până la 4,6 miliarde de dolari într-o nouă unitate de testare și asamblare de semiconductori în apropiere de Wroclaw, Polonia, ca parte a unei investiții de mai multe miliarde de dolari în Europa pentru a-și mări capacitățile de producție, a anunțat vineri compania, transmite Reuters.

Producătorul american de microprocesoare a anunțat anul trecut planul de a construi o mare fabrică de cipuri în Germania, alături de facilități industriale în Irlanda și Franța, deoarece vrea să beneficieze de relaxarea condițiilor de finanțare și acordare de subvenții promovate de Comisia Europeană, pentru ca Uniunea să-și reducă dependența de lanțurile de aprovizionare din SUA și Asia.


Fabrica din Polonia va avea 2.000 de angajați și va crea mii de locuri de muncă suplimentare în faza de construcție și a contactării de furnizori, se arată într-un  comunicat al conducerii Intel.

„Polonia a fost mai dornică să câștige această investiție” a declarat CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, într-o conferință de presă.

Mai multe țări au concurat pentru ca Intel să investească pe teritoriul lor, iar unele, cum ar fi Germania, care și-au asigurat un proiect al Intel, au purtat discuții cu privire la valoarea subvențiilor pe care le pot acorda.

Ziarul Handelsblatt a scris joi că guvernul german și Intel sunt aproape de un acord pentru 10 miliarde de euro subvenții, în creștere față de 6,8 miliarde convenite anterior.


„Nu cerem documente, cerem competitivitate”, a spus Gelsinger într-un interviu.

„Costurile cu forța de muncă au crescut substanțial, costurile cu materialele au crescut substanțial, așa că, dintr-o dată, diferența de costuri a fost mai mare decât am estimat inițial”, a explicat majorarea subvenției.

Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni luni cu Gelsinger, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului la Berlin.

Gelsinger a refuzat să ofere detalii despre valoarea subvenției, dar a spus că speră să ajungă la un acord.

„Diferențele sunt prea mari. Dacă le reducem suficient, dăm mâna și mergem înainte”, a spus Gelsinger.

În timpul anunțului de vineri, nun a fost oferită nicio informație referitoare la valoarea vreunei subvenții care va fi primită din partea Poloniei.

Proiectarea va începe imediat, iar construcția efectivă va demara imediat după aprobarea Comisiei Europene.

Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, a numit fabrica Intel „cea mai mare investiție greenfield din istoria Poloniei”.

Compania, care este prezentă în Europa de 30 de ani și are 4.000 de angajați, a declarat că a ales Polonia datorită infrastructurii, mîinii de lucru disponibile și a menționat că amplasamentul este aproape de fabrica planificată din Germania. Se așteaptă ca producția să demareze în 2027.

Intel sub conducerea Gelsinger a investit miliarde în construirea de fabrici pe trei continente pentru a-și restabili poziția dominantă în fabricarea de cipuri și pentru a concura mai bine cu rivalii AMD, Nvidia și Samsung.

***

(Citiți și: ””Înapoi, în improvizație”. Cronicile 82 – Sumar, titluri, autori”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. de ce nu in Romania, ca doar geme tara de genii tinere in domeniul IT si, de ce nu, al electronicii avansate ? sau e doar o gogorita intretinuta pe baza de „patriotism” ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. de ce nu in Romania, ca doar geme tara de genii tinere in domeniul IT si, de ce nu, al electronicii avansate ? sau e doar o gogorita intretinuta pe baza de „patriotism” ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: