marți

16 aprilie, 2024

22 octombrie, 2021

Angajatorii, de stat sau privați, vor fi obligați să permită munca de la distanță, acolo unde se poate, în cazul a cel puțin 50% din salariați, iar accesul în instituțiile și companiile de stat de stat, cu excepția angajaților, se va face doar pe baza certificatului verde, conform măsurilor propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Certificatul verde va fi necesar și pentru „operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan”.

Toate aceste mspuri sunt prevăzute într-o HG aprobată vineri de guvernul demis Florin Cîțu.


Documentul prevede că unele activități se pot desfășura pe baza tuturor celor trei variante din certificatul verde european – adeverința de vaccinare, dovada trecerii prin boală și test negativ realizat în ultimele 48/72 ore – în timp ce pentru altele accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau care au fost infectate cu Covid-19 în ultimele șase luni.

De exemplu, intrarea în malluri, restaurante, hoteluri și ieșirea din casă după ora 22.00 vor fi permise doar celor care sunt vaccinați sau au trecut prin boală.

De asemenea, magazinele și restaurantele se vor închide de la ora 21.00, iar masca devine obligatorie, indiferent de incidență, în toate spațiile publice.

Regim de telemuncă pentru cel puțin 50% din angajații care pot lucra de la distanță:

  • Angajatorii din sistemul privat, autoritățile şi instituțiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanțare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale şi societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite această modalitate de desfășurare a muncii.
  • Prin excepție de la prevederile alin. (1), se propune ca în situația în care nu se poate desfășura activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, aceasta să se organizeze și desfășoare în schimburi, cu respectarea strică a măsurilor de protecție sanitară.
  • În cazul în care angajatorii nu pot organiza activitatea în condițiile alin. (1) sau (2) se propune intensificarea verificărilor privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a virusului SARS-CoV-2.

Accesul în instituții publice centrale sau locale și societățile cu capital de stat, doar cu certificat verde:

  • Accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.
  • Se propune ca prevederile alin. (1) să se aplice și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.
  • Instituțiile publice și operatorii economici prevăzuți la alin. (1), vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (certificat de deces, certificat de naștere, etc.) și
    persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.
  • Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.
  • Obligația de vaccinarea sau trecere prin boală impusă pentru permiterea accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, sau în clădirile de birouri private în care
    își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, nu se aplică copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani dacă sunt însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.

Printre activitățile exceptate de la obligativitatea certificatului verde: magazinele alimentare, farmaciile și bisericile

Nu va fi necesar certificatul verde pentru activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, dar și târgurile, bâlciurile și talciocurile.


Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție.

Dar, prevede documentul, este interzisă organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire, workshop-urilor și conferințelor, precum și a concertelor și spectacolelor, cu excepția celor special destinate care aparțin instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

Carantină de noapte pentru nevaccinați:

Va fi interzisă circulația persoanelor în afara gospodăriei noaptea, între orele 22.00 – 5.00, în toată țara, indiferent de rata de incidență din localitate, pentru o perioadă de 30 zile.

Măsura nu se va aplica pentru:

  • Cei care sunt vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.
  • Testele negative nu sunt luate în considerare.
  • De asemenea, vor fi excepții pentru cei care merg la serviciu, au o urgență medicală și alte câteva motive întemeiate.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Masca, obligatorie în spațiile publice din toată țara, indiferent de incidență

Masca de protecție devine din nou obligatorie în toată țara, indiferent de rata de infectare.

Execpțiile:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Mai multe state UE s-au oferit să ajute România, țara europeană cel mai greu lovită de valul 4 al pandemiei, din cauza ridicării restricțiilor în vară și a ratei foarte mici de vaccinare.

Sistemul sanitar din România nu mai reușește nici să ofere un loc în saloanele de spital persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 și aflate în stare gravă, astfel încât îi tratează inclusiv pe holuri și în camerele de urgență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: