Introducerea obligativității certificatului verde Covid-19 în cazul mai multor activități, după depășirea unei anumite incidențe, trebuia făcută prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern, a declarat luni Avocatul Poporului, Renate Weber.
„Introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți. Eu m-aș fi așteptat ca, la noi, să se facă aceste lucruri prin lege pentru că așa a spus Curtea Constituțională nu o dată. Vă aduceți aminte, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens și era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege. Guvernul avea la dispoziție toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. Doar persoanele individuale pot să o atace, în contencios administrativ”, a declarat Renate Weber, la Digi FM.
Ea a dat ca exemplu țări precum Franța și Italia, unde aceste certificatul verde a fost impus prin lege.
În România, Guvernul a adoptat vineri HG prin care, începând de luni 20 septembrie, certificatul verde devine obligatoriu pentru accesul la spectacole, cinema, piscine, competiții sportive, nunți și botezuri, în localitățile în care rata de infectare Covid-19 depășește 3 cazuri la 1.000 de locuitori. Hotărârea de guvern care impune restricția a fost adoptată în ședința de vineri.
Copiii sub 6 ani sub exceptați de la această obligație.
În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea persoanelor care vor prezenta dovada (certificatul verde) că se încadrează în una dintre următoarele categorii:
- vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
- care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,
- care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Un răspuns
Bună dimineața,
Câte LEGI s-au dat de când e Cîțu prim-ministru? Ducerea în parlament riscă să ducă la discuții interminabile, mai avem timp și mâine, și poimâine, etc… Așa DĂ o OUG sau HGR și nu-și mai bat capul că e sau nu e constituțional, întrebarea e alta: CE se mai face DUPĂ LEGE în ziua de azi?
O zi bună să aveți.