sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 septembrie, 2021

Consiliul de Miniștri al Italiei decide joi obligativitatea paşaportului verde Covid-19 pentru toţi angajaţii, inclusiv din sectorul privat, în încercarea de a accelera ritmul vaccinărilor şi a opri infectările, scrie The Guardian. Obligativitatea ar urma să intre în vigoare pe 15 octombrie și impune ca orice angajat să dețină dovada vaccinării, a unui test Covid negativ efectuat în ultimele 48 de ore sau a trecerii recente prin această boală.

„Trebuie să revenim la normalitate, cu reluarea activităților cu prezență. Am decis să introducem permisul verde pentru că este un instrument care funcționează, acceptat de oameni și monitorizat”, a explicat premierul Mario Draghi.


Confruntarea cu liderii sindicali a fost acerbă, dar primul ministru al Italiei, Mario Draghi, și-a impus punctul de vedere, anunță presa italiană.

Certificatul verde este deja obligatoriu în Italia pentru accesul în restaurante, în conematografe și stadioane, trenuri intercity și zboruri interne și pentru cadrele didactice.

Italia nu este prima țară ce introduce această obligativitate. De pe 13 septembrie, lucrătorii din sectorul public și din cel privat din Grecia sunt obligați să se testeze  o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de domeniul în care lucrează, pe cheltuiala lor, dacă nu sunt vaccinați.

Amenzi între 400 și 1.000 de euro

Guvernul italian a aprobat săptămâna trecută legislația ce permite amendarea cu sume între 400 și 1.000 de euro a lucrătorilor fără certificat verde din școli, universități și unitățile de sănătate. Ea va fi aplicată, dacă se aprobă joi extinderea obligativității vaccinării, pentru toți angajați din Italia.


Lucrătorii fără adevrința verde nu vor fi primiți la locul de muncă, iar după cinci zile de absență nejustificată „relația de muncă este suspendată și nu sunt datorate salarii și alte taxe sau remunerații către angajat”.

Guvernul italian ia aceste măsuri drastice, pe care le consideră necesare pentru a păstra deschise economia și libera circulație în țară, chiar dacă țintele de vaccinare sunt în calendar – la sfârșitul lunii se estimează că această țară va ajunge la 80% din populația de peste 12 ani imunizată cu cel puțin o doză, scrie The Local.

Franța – a început suspendarea lucrătorilor din sănătate nevaccinați

Mii de lucrători medicali din Franța care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19 până la 15 septembrie, termenul limită fixat prin lege, au fost suspendați din activitate fără plată, a declarat joi ministrul sănătății.

„Aproximativ 3.000 de suspendări au fost notificate ieri (miercuri-n.red.) angajaților din centrele de sănătate și clinici”, a declarat Olivier Veran. „Câteva zeci” de salariați și-au depus demisia, refuzând orice ser, a adăugat oficialul.

În sistemul medical lucrează 1,2 milioane de persoane.

Agenția franceză de sănătate publică estima săptămâna trecută că aproximativ 12% din personalul spitalelor și aproximativ 6% din medicii din cabinetele private nu au fost încă vaccinați.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: