Un grup de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avut luni o lungă și aplicată discuție cu autoritățile române – în speță cu troica reprezentată de INSP, CNCAV și Ministerul Sănătății – în efortul de-a stabili cum a ajuns România pe primul loc în lume la numărul de decese Covid raportat la populație.
Discuția a fost inițiată de către OMS Central și ea va fi fi continuată în următoarele luni cu noua șefă a Biroului OMS în România, dna. Heather Papowitz. OMS nu se va limita la monitorizarea situației, ci va contribui și la gestionarea crizei pe care autoritățile române par să o fi scăpat de sub control.
Trebuie menționat că noul reprezentant al OMS în România este expert în gestionarea cirzelor sanitare.
*
Concluziile discuțiilor sunt brutale: în ritmul actual de vaccinare, România are nevoie de șapte luni pentru a ajunge la o acoperire vaccinală de 40% din populație și de 31 de luni (doi ani și șapte luni) pentru a urca la o pondere de 70% din populație imunizată prin administrarea unui ser, conform modelărilor Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Organizația a contactat responsabilii cu vaccinarea din România, îngrijorați de situația în care se află țara noastră în rândul statelor europene – penultima rată de vaccinare (sub 30% din populație, cu schemă completă) și cea mai mare rată de decese Covid-19 din lume, raportat la populație.
Discuția a fost solicitată de OMS, încontextul evoluției din ultima lună a pandemiei, când România a înregistrat recorduri de decese provocate de Covid-19 și acum se confruntă cu o criză sanitară fără precedent.
De asemenea, OMS a trimis un nou șef la Biroul său din România, un expert în situații sanitare de criză și dezastre naturale.
OMS caută să înțeleagă motivele reticenței la vaccinare și va ajuta România să elaboreze o strategie de comunicare
Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și deja stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale (formate din cele 55 de state membre ale OMS Europa), atrage atenția OMS.
Reprezentanții OMS sunt interesați de „motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare Covid-19 pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor” de vaccinare, se arată într-un comunicat al INSP.
Pentru identificarea cauzelor reticenței față de vaccinare este nevoie de studii sociologice, iar autoritățile nu au finanțat nicio astfel de sondare publică după demararea campaniei naționale, nici măcar după ce ratele celor imunizați zilnic au scăzut dramatic, la începutul verii.
„Ca pași următori, în completarea eforturilor în curs și planificate ale guvernului și ale Ministerului Sănătății din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație”, precizează comunicatul INSP.
Oficialii români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și la tineri, inclusiv copii și la populația activă.
În pofida unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări „programatice și operaționale” în extinderea vaccinării, au arătat oficialii români.
„Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu nivel redus de vaccinare”, se precizează în comunicat.
România – pe primul loc în lume la numărul de decese Covid raportat la populație
România este, de aproximativ o săptămână, țara cu cele mai multe decese, raportat la populație, dar ocupă un loc fruntaș inclusiv în clasamentele în cifre absolute: în ultimele 10 zile s-a aflat pe locurile 4 – 6 internațional la morți Covid-19, după țări precum SUA (circa 330 de milioane d elocuitori) și Rusia (peste 144 milioane de locuitori).
Conform OMS, România era luni pe locul 4 mondial, la număr de decese Covid, în cifre absolute la 7 zile – și locul 1 la decesele raportate la populație:
Nou șef al Biroului OMS în România – un expert în gestionarea crizelor sanitare
Luni a sosit în România noul șef al Biroului OMS în România. Heather Papowitz este expert cu o vechime de peste 20 de ani în situații de criză sanitară și va ajuta România să găsească soluții de gestionare a epidemiei de Covid-19.
Ea a fost desemnată de directorul OMS Europa, Hans Kluge, pentru o perioadă determinată.
Raportată la populație, mortalitatea din România în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 este pe primul loc în lume, cu peste 16 decese la un milion de locuitori.
Heather Papowitz va avea marți o întâlnire online cu reprezentanți ai INSP, la care va participa și profesorul Alexandru Rafila, în calitate de fost reprezentant al României la OMS. Se vor discuta toate temele stringente, legate de situația actuală a sistemului sanitar, dar și alte teme de sănătate.
”Situația catastrofală” din România, în presa internațională
Cifrele deceselor din România au ajuns, împreună cu imagini din spitalele românești, unde bolnavii Covid-19 sunt tratați și pe holuri, cu cozile de ambulanțe ce aduc pacienți infectați și așteaptă cu orele în fața camerelor de urgență, au făcut înconjurul lumii.
„Spitalele din România sunt copleșite de pacienți nevaccinați”, este titlul unui material video realizat de Associated Press și preluat de televiziuni din SUA și chiar din Asia.
Situația este comparată cu cea din Rusia, unde există o proporție similară de populație nevaccinată – circa două treimi. Mulți români nu au încredere în îndemnul autorităților de a se vaccina și sunt foarte receptivi la dezinformările care circulă online, potrivit cărora vaccinurile sunt ineficiente sau, mai rău, periculoase, se arată în materialul care a fost prezentat și de Euronews.
De asemenea, presa internațională scrie despre apelul disperat al medicilor români, în care populația este rugată să se vaccineze pentru că personalul din spitale nu va mai rezista mult la presiunea actuală a epidemiei.
România, una dintre cele mai sărace țări ale Europei, se confruntă cu o creștere dramatică a deceselor Covid, pe măsură ce al patrulea val al epidemiei, „catastrofal”, înaintează, scrie Aljzeera.
Presa internațională se referă și la eliminarea restricțiilor, la începutul verii, deși România nu își atinsese ținta de vaccinare și eșecul campaniei naționale era deja de necontestat.
Un răspuns
Hai sa fim onesti si realisti.
In marea majoritate a tarilor UE, vaccinarea a fost de fapt obligatorie prin masurile impuse ,populatia avand de ales intre a-si pierde locul de munca si posibilitatea de supravietuire si a se vaccina. Sa nu uitam ca dupa amenintarea cu suspendarea sau desfacerea contractului de munca la unele categorii profesionale si in Franta si in Italia a crescut brusc numarul de vaccinari.
La fel in Austria ,Germani si Spania. Iar Israelul a fost inventatotul certificatului verde-adica adiscriminarii si impartirii intre vaccinati si nevaccinati-tocmai poporul care a fost fortat sa umble cu steaua in piept si a fost cel mai urgisit de nazisti.
Sa nu uitam si de ”balbele” OMS-ului : nu trebuie masca, ba trebuie masca, e bună clorochina- ba nu e buna, e buna Kaletra-nu mai e buna, daca te vaccinezi nu te infectezi- ba dupa 6 luni te infectezi. Samd. Plus ca producatorii de vaccinuri au fost exonerati de orice raspundere.
Cum sa mai ai incredere?