sâmbătă

2 martie, 2024

17 octombrie, 2021

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București afirmă că, față de valul 3 al pandemiei, în prezent sunt mult mai multe cazuri severe de COVID, pacienții au nevoie disperată de oxigen, iar spitalele trec printr-o situație dificilă. Beatrice Mahler spune că în această perioadă s-a triplat cantitatea de oxigen consumată de spitale.

„Suntem într-o situaţie extrem de dificilă în spitale, avem foarte mulţi pacienţi internaţi, dar nu acest lucru este poate cel mai important, ci faptul că formele pe care le prezintă și pacienţii din secţie sunt extrem de severe, pacienţi care necesită debit mare de oxigen şi nu ajunge de multe ori sau de cele mai multe ori la cei care au formă evolutivă. Prezenţa unui pat şi a unui concentrator de oxigen devin insuficiente pentru evoluţia din primele 24 de ore de la momentul internării”, a arătat medicul Beatrice Mahler, sâmbătă, la Digi24.

Crește riscul de incendii

Astfel, consumul de oxigen faţă de valul 3 al pandemiei s-a triplat, a menționat managerul. „Azi-dimineaţă, din 100 de pacienţi prezenţi în secţie doar doi aveau necesarul de oxigen sub 10 litri, ceilalţi aveau necesarul de oxigen foarte mare şi consumul de oxigen a crescut extrem de mult. Avem cantităţi uriaşe. Practic, faţă de valul 3, am triplat consumul de oxigen în acest moment”, a spus Beatrice Mahler.

Întrebată dacă îi este teamă pentru siguranța din spital, având în vedere incendiile care au fost în ultimele luni, Beatrice Mahler a spus că „riscul există cu siguranţă”  și a explicat că s-a încercat implementarea tuturor măsurilor posibile, însă trebuie ținut cont că infrastructura este aceeaşi.


„În acest moment cei de la IGSU au controale în secţiile secțiile de Terapie Intensivă, practic, au o discuţie cu personalul din spital de mai multe ori pe zi, să verificăm şi să reverificăm faptul că procedura este respectată, deschiderea geamurilor periodic. Pentru că avem unitatea mobilă în curte, beneficiem şi de sprijinul IGSU cu o unitate de pompieri care este prezentă acolo. Oarecum, aceste măsuri suplimentare ne creează o stare de confort care pot să spun că a lipsit în trecut”, a menționat managerul.

„Nu credem că vor urma săptămâni mai bune”

Beatrice Mahler mai spune că medicii se descurcă foarte greu cu afluxul de pacienți din valul al patrulea și sunt expuși riscului de burnout din cauza volumului mare de muncă, a stresului și a tragediilor pe care le văd zilnic: sunt familii care într-o săptămână pierd chiar și trei membri, a povestit Beatrice Mahler.

„Există această suferință a incapacității de a oferi mai repede asistență, a imposibilității de a oferi de multe ori în cursul serii sau al nopții sau al weekendului cât mai rapid un pat, de multe ori pacienții rămân pe un scaun și așteaptă un pat sau transferul către un alt spital, pe care îl găsim cu foarte mare dificultate. Pe lângă acest moment de început de tratament pentru pacienții care sosesc, suferința foarte mare vine de la numărul mare de persoane care nu reușesc să depășească acest moment extrem de greu care înseamnă infecție COVID, nu reușesc să depășească acest efort pe care îl facem noi împreună cu pacientul, iar această suferință se răsfrânge cu siguranță și asupra familiilor. Dramele pe care le vedem în jurul nostru, familiile care pierd în mai puțin de o săptămână unul, doi, poate trei membri, sunt extrem de greu de dus de fiecare dintre noi. Nu credem că vor urma săptămâni mai bune și lucrurile astea, în timp, își pun amprenta, iar burnout-ul, care vine inevitabil la acest efort, ne impactează pe toți”, a declarat managerul de la „Marius Nasta”.

Fără ajutorul studenților la Medicină, care vin în weekend și fac voluntariat, dificultatea acestui moment ar fi mult mai mare, a mai spus Beatrice Mahler.


„Vaccinul ne protejează față de o formă severă de boală. Într-adevăr, nu exclude infectarea, dar oare ce s-ar întâmpla dacă noi, 95 la sută din populația României, ar fi vaccinată?”, a adăugat Beatrice Mahler. „Cred că lucrurile ar sta cu totul diferit”, a continuat ea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: