sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 iulie, 2019

Ministerul Sănătății încearcă să obțină finanțare europeană pentru a remedia problemele curente ale sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări în Sănătate.

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății dr. Cristian Grasu (foto) a declarat pentru cursdeguvernare.ro că autoritățile române au pregătit un proiect de finanțare, în valoare de 36 milioane euro, care speră să fie aprobat rapid de către Comisia Europeană.

El spune că sistemul informatic al Casei va funcționa fără probleme și se va putea dezvolta abia după înființarea Agenției Naționale pentru Informatizarea Sănătății.


Fondurile ar urma să fie destinate upgradării componentelor hard și soft ale SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) al CNAS.

Ministerul se așteaptă ca CNAS să rezolve cu finanțare europeană, până la sârșitul anului 2019, ”defecțiunile” sistemului informatic, în special pe componentele SIPE (Prescripția electronică) și DES (Dosarul electronic).

(Citiți și: Scrisoarea medicilor către guvern- Sistemul informatic al CNAS este în colaps. Ce lipsește din scrisoare)

Dezvoltarea ”in house” a sistemului informatic – soluția Ministerului Sănătății

Agenția ar urma să fie înființată prin OUG de modificare a Legii privind reforma în domeniul sănătății, care ar putea fi adoptată în vacanța parlamentară.

Un proiect în acest sens se află înregistrat din aprilie la Parlament, dar nu a ajuns încă în dezbaterea plenului. Ministerul Sănătății pledează pentru inființarea agenției, care ar urma să preia de la CNAS atât atribuțiile de întreținere/dezvoltare a sistemului infromatic cât și specialiștii IT, cu argumentele că ar putea derula mai eficient proiectele de informatizare în domeniu și că ar asigura o corectă și eficientă cheltuire a bugetului sănătății.


În plus, afirmă secretarul de stat, CNAS nu este capabil în prezent să transmită în timp real date agregate, ministerului fiindu-i greu să optimizeze politicile publice de sănătate.

CNAS a contractat ultima dată în 2017 mentenanță și suport tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, dar foarte probabil acest contract a expirat.

Ministerul Sănătății susține modernizarea și dezvoltarea actualului sistem informatic fiind în opoziție cu ideea avansată de CNSP de realizare a unui noi platforme informatice a Sănătății.

(Citiți și: Cine oprește superministerul? Ion Ghizdeanu pregătește PPP și pentru datele sensibile din Economie și Sănătate)

Instituția condusă de Ion Ghizdeanu nu a consultat Ministerul Sănătățiii atunci când a anunțat că propune completare a listei proiectelor strategice de investiții care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat cu cel al ”Platformei informatice a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, care are un cost estimat 100 milioane euro.

”Poate nu am înțeles eu bine, sper să fie vorba de altceva, nu de un sistem informatic care să îl înlocuiască pe cel actual… Cum să aruncăm la gunoi atâtea zeci de milioane de euro, Doamne ferește… Plus, nu înțeleg ideea de PPP, cum și-ar recupera investiția partenerul privat?”, a fost reacția dr. Cristian Grasu întrebat despre inițiativa CNSP.

De ce nu merge după ce s-au cheltuit 200 de milioane de euro

Sistemul informatic al CNSAS a fost pus în funcțiune pe 4 mai 2014, după 8 ani de pregătiri, investiții și teste.

Cu tot cu ultimele contracte adiționale și de mentenanță, costurile acestui sistem depășesc 200 de milioane de euro.

Cu ce rezultate?

Azi, în 2019, verificarea unei rețete compensate la farmacie durează și 45 de minute, medicii de familie folosesc în continuare sistemul ”offline” și au situații în care nu pot verifica calitatea de asigurat a pacientului.

Proasta funcționare a sistemului are cauze multiple, începând chiar cu calitatea conceptului, cu modul de implementare, având legătură inclusiv cu modul de accesare de către utilizatori.

(Citiți și: Cardul de sănătate- de ce sistemul nu va funcționa niciodată bine)

”Păcatul originar” vine tocmai din faptul că între faza de proiect și implementare au trecut 8 ani, perioadă în care avansul tehnologic a fost foarte rapid, iar proiectul nu a fost actualizat cu specificații tehnice la zi.

La toate acestea se adaugă perioade semnificative în care sistemul a funcționat, după expirarea succesivă a contractelor pe diferitele componente, fără mentenanță. Sau, mai rău, cu intervenții neautorizate în sistem, operate însă cu aprobarea ”informală” a conducerii CNAS care încerca astfel să ”peticească” sistemul.

(Citiți și: Exclusivitate / Blocajele cardurilor de sănătate- Compania care le-a implementat e în insolvență, CNAS apelează la soluții improvizate)

Esențial pentru a înțelege de ce lucrurile funcționează azi prost trebuie precizat că proiectul a fost torpilat încă din faza de idee chiar de sistemul căruia i se adresa: industria farma, medici de familie.

În plus, trei foști președinți ai Casei (Lucian Duță, Vasile Ciurchea și Irinel Popescu) au fost sau încă sunt cercetați sau judecați pentru fapte de corupție săvârșite în legătură cu procesul de informatizare a sistemului gestionat de CNAS.

Antreprenorul general al lucrării a fost HP. Evident, nicio răspundere pentru faptul că sistemul a mers prost din chiar prima lui zi de funcționare. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: