fbpx

Just Business

Companiile antreprenoriale la Bursă: Valoarea totală s-a dublat față evaluările inițiale

Valoarea companiilor antreprenoriale listate la Bursa de Valori București (BVB) a crescut de 2,7 ori, în prezent, față de totalul capitalizărilor inițiale pe care le-au… Mai mult

01.06.2021

Digital

Digitalizarea României: componenta digitală din PNRR atinge la limită ținta de 20% alocări

Planul Național de Redresare și Reziliență depus de România, oficial, luni la Bruxelles respectă la limită cerința Comisiei Europene de alocare a 20% dintre fonduri… Mai mult

31.05.2021

Chestiunea

Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE

Proiectele pe care România le-a trecut în PNRR-ul său au de-a face mai degrabă cu investiții specifice secolului trecut – și nici nu poate fi… Mai mult

30.05.2021

La obiect

Deficitul bugetar după prima treime a lui 2021, redus cu 23% – creștere spectaculoasă a încasarilor din TVA

Bugetul general consolidat a consemnat după primele patru luni ale  anului în curs un deficit de 20,7 miliarde lei, echivalent cu circa 1,8% din noul… Mai mult

30.05.2021

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

de Victor Bratu , 9.6.2021

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie, discuții cu premierul Boris Johnson și cu Regina, participare la summit-urile NATO și G7 și, la final, o întâlnire cu Vladimir Putin la Geneva.

În teorie, este ocazia perfectă de ”dezgheț” al relațiilor transatlantice, relații deteriorate în perioada fostei administrații Trump. Realitatea este însă mai complicată, pentru că părțile au de armonizat, rapid, o lungă listă de probleme.

Războiul comercial a luat doar pauză, nu s-a încheiat

Noul președinte american, Joe Biden, vine în Europa fără să fi renunțat la cele mai ”contondente” politici comerciale promovate de fostul președinte Trump, inclusiv tarifele aplicate importurilor de oțel și blocada instituită asupra sistemului decizional al Organizației Mondiale a Comerțului.

Susținerea pe care Joe Biden o acordă politicii „Cumpărați produse americane”, care în primul rând favorizează companiile americane în licitații publice, este unul dintre motivele pentru care Bruxellesul, scrie Politico, pregătește un nou instrument juridic pentru a asigura reciprocitatea în contractele publice mari

Suplimentar, UE se apleacă hotărât asupra planurilor de consolidare a campionilor industriali ai UE, cu scopul declarat de a-i împinge în competiție cu marile companii americane.

E drept, tensiunile comerciale s-au mai calmat după ce, în martie, părțile au decis să suspende pentru 4 luni aplicarea suprataxelor vamale decise în dosarele Airbus și Boeing,  iar în luna mai să suspende temporar tarifele vamale la oțel și aluminiu.

Totuși, abia închiderea definitivă a acestor dispute comerciale ar demonstra o schimbare profundă în relația Bruxelles – Washington.

Joe Biden a lovit Germania la vaccin

Drepturile de proprietate intelectuală vor fi probabil în afara agendei de discuții după ce SUA au propus renunțarea la protecția oferită de brevete pentru vaccinurile împotriva coronavirus.

Propunerea a provocat o reacție nervoasă a Germaniei,– singurul stat membru UE care deține o companie – BioNTech- direct interesată de subiect. Uniunea Europeană s-a aliniat poziției germane, afirmând că procesul de producție nu poate fi extins fără riscuri.

Nici la acest capitol solidaritatea europeană nu a funcționat, Italia și Belgia anunțând că susțin propunerea americană.

Transferul datelor din Europa către SUA

A trecut aproape un an de când Curtea de Justiție a UE a invalidat acordul Privacy Shield ce permite transferul de date personale între UE și SUA din cauza temerilor legate de practicile americane de supraveghere în masă.

Bruxellesul și Washington nu s-au înțeles deocamdată cum să rezolve acest subiect, dar CNN anunță că Joe Biden vine în Europa pentru a discuta cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, acest subiect care are o importantă miză financiară: comerțul digital UE-SUA cu o valoare de ordinul a miliarde de dolari anual.

Principalul obstacol în calea unui nou acord: UE cere garanții solide că accesul agențiilor de informații americane le este limitat accesul la datele cetățenilor europeni.

Relațiile cu China

Comisia Europeană a semnat, în decembrie 2020, un acord comercial cu China. Un document pe care majoritatea analiștilor americani îl văd ca o victorie a unei Chine care distruge fibra democratică a Hong Kong, care ascunde originea coronavirus și care prigonește minoritatea uigură.

Acordul comercial este în prezent blocat prin decizie a Parlamentului European, dar administrația americană este profund nemulțumită de inițiativa UE și încearcă să determine Uniunea să adopte intransigență în relațiile sale cu Beijing.

O poziție mai fermă a UE față de China este greu de adoptat în condițiile în care statele membre cu relații apropiate de China pot să blocheze, așa cum a făcut-o recent Ungaria, reacții europene ce se bazează pe unanimitate.

Taxarea marilor afaceri și taxarea giganților tehnologici

După ”acordul istoric” al G7 pe inițiativa impozitului global de 15% aplicat marilor corporații, în mai puțin de o lună este așteptată o decizie similară a G20. La reuniunea G7, SUA au prezentat propunerea ca acest impozit global să fie aplicat celor mai mari 100 companii din lume, din punct de vedere al profitului.

UE este nemulțumită că, sub formula americană, Amazon scapă de această taxă datorită filozofiei sale de afaceri care se bazează pe reinvestirea profiturilor.

Europa, în general, și Franța, în particular, așteaptă cu nerăbdare ca acest impozit global  să fie plătit de toți giganții IT. Mai multe state europene – Spania, Austria, Franța și Marea Britanie – au impus deja taxe giganților digitali sau tech, generând contramăsuri americane.

Pentru ca situația să fie și mai complicată, UE a anunțat că va prezenta propria propunere de taxare a giganților digitali sau tech (majoritatea covârșitoare americani), independent de propunerea de impozitare a marilor corporații.

Miza reglementării Inteligenței Artificiale

La fel ca în revoluția generată de computere, UE a pierdut startul în dezvoltarea Inteligenței Artificiale, dar vrea să preia rolul de reglementator și în acest domeniu, așa cum a făcut-o cu GDPR.

SUA, țară în care se află cele mai puternice companii din domeniul AI, nu pare dornică să îmbrățișeze reglementările gândite la Bruxelles în condițiile în care răspunsul Washington pe ”Acordul AI” inițiat de Comisia Europeană în decembrie 2020 încă se lasă așteptat. În lipsa acestui răspuns, UE a emis deja reguli în domeniu.

Argumentele Comisiei, care a atras atenția asupra modului în care un stat autoritarist precum China utilizează Inteligemța Artificială, pun presiune pe SUA, ale cărei servicii de informații speculează din plin vidul de reglementare în domeniu.

Nord Stream 2, un compromis făcut Germaniei care slăbește postura lui Joe Biden în fața Rusiei

În condițiile în care Bruxellesul nu a putut găsi forța de a bloca proiectul ruso-german Nord Stream 2, estul Europei- Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și, în special, Ucraina – a sperat că Joe Biden va reuși să oprească inițiativa Gazprom.

Toate aceste speranțe s-au spulberat în mai, când Joe Biden a anunțat că renunță să mai impună sancțiuni suplimentare celor implicați în acest proiect pentru a salva relațiile germano-americane.

Anunțul a luat prin surprindere inclusiv clasa politică americană în condițiile în care președintele Joe Biden se bucura de suport bipartizan pentru impunerea de noi sancțiuni. Ucraina a fost cea mai afectată de acest anunț, primind însă la schimb asigurarea că SUA îi sunt și îi rămân aliat în confruntarea cu Rusia.

Analiștii americani afirmă că decizia lui Joe Biden a bucurat cu siguranță Berlinul, dar reputația SUA de aliat al fostelor state comuniste a primit o serioasă lovitură.

”Înverzirea” agriculturii europene sperie Statele Unite

Având modelul fermelor de familie adând întipărit în cultura europeană, UE este mult mai pregătită decât Statele Unite să facă tranziția spre agricultură verde. Ideea promovată de Bruxelles a speriat industria agricolă americană, care consideră că decizia europeană riscă să împingă lumea către foamete.

În acest moment există o singură zonă în care politicile agricole pot să devină convergente. E vorba de culturile modificate genetic, pe care consumatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului o combat la unison din ce în ce mai apăsat. Joe Biden vine în Europa conștient că trebuie să găsescă un compromis pe acest subiect.

***

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.6.2021

Lăsați un comentariu


Europa

Întâlnire Merkel-Biden la summit G7: Discuţiile despre Nord Stream 2 sunt “pe drumul cel bun”

Vladimir Ionescu

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat sâmbătă, după o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden la summit G7, că ţara sa şi SUA fac progrese… Mai mult

Stiri

Florin Cîţu: Justiţia este încă datoare românilor cu adevărul despre mineriada din 1990. Ludovic Orban: Nu s-a dorit finalizarea dosarelor

Vladimir Ionescu

Justiţia este încă datoare românilor în privinţa aflării adevărului despre Mineriada din 13-15 iunie 1990, a declarat premierul Florin Cîţu duminică, la 31 de ani… Mai mult

Europa

28 de milioane de dolari – un loc la bordul navei cu care va ieşi în spaţiu Jeff Bezos

Vladimir Ionescu

Un loc la bordul navei cu care va ieşi în spaţiu miliardarul american Jeff Bezos (foto) a fost scos la licitaţie şi adjudecat sâmbătă pentru… Mai mult

Europa

G7 summit: SUA propun un megaplan de investiții care să concureze cu iniţiativa chineză Belt and Road

Alexandra Pele

Grupul celor şapte puteri economice (G7) ar putea elabora, la iniţiativa Statelor Unite, un plan masiv de investiţii în infrastructură în statele în curs de… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Resuscitat pe teren, jucătorul danez Christian Eriksen a fost stabilizat în spital

Vladimir Ionescu

Federația daneză de Fotbal a anunțat sâmbătă că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz iar starea sa de sănătate este stabilă”. ”Rămâne internat la Rigshospitalet pentru… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Mijlocașul danez Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren. Partida Danemarca – Finlanda a fost suspendată

Vladimir Ionescu

UPDATE. Federația daneză de Fotbal a anunțat, potrivit BBC, că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz” și așteaptă rezultatele unor teste medicale. Informația inițială: Partida Danemarca… Mai mult

Stiri

Sorin Cîmpeanu, despre întârzierile la plata orelor remediale: Toate sumele vor fi plătite

Vladimir Ionescu

Întârzierile la plata orelor remediale sunt “nepermis de mari”, a declarat sâmbătă ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu, dând asigurări că acestea vor fi plătite integral. “În… Mai mult