fbpx

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

La obiect

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit… Mai mult

06.09.2021

Germania se opune suspendării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, propusă de SUA. Pfizer/BioNTech, singura firmă europeană ce deține un brevet

de Iulian Soare , 7.5.2021

O dezbatere aprinsă cu privire la suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid a fost lansată săptămâna aceasta, pornind de la un anunț al administrației SUA.

Casa Albă propune un asemenea demers pentru a crește producția de asemenea seruri, inclusiv în Africa, însă Germania și Franța se opun, argumentând că lipsa dozelor necesare este generată de lipsa capacităților de producție și de standardele înalte pe care fabricile trebuie să le respecte.

În toată această dispută transatlantică, Ursula von der Leyen declară că Bruxelles-ul este gata să discute propunerea Washingtonului.

Susținătorii suspendării invocă subvențiile fără precedent pe care producătorii de vaccinuri le-au primit din partea mai multor guverne.

SUA, statele europene și alte țări vor începe dezbaterea cu privire la suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală a vaccinurilor anti-Covid în următoarele săptămâni, prin intermediul Organizației Mondiale a Comerțului.

Oficialii și diplomații de la Bruxelles au avertizat că astfel de discuții vor dura luni și probabil vor avea ca rezultat doar renunțări parțiale, deoarece există puține șanse ca UE și SUA să fie de acord să cedeze proprietatea intelectuală pentru revoluția tehnologiei sale ARN mesager și să împartă această tehnologie cu țări precum China.

Ce propune administrația Biden

Washingtonul susține că vrea respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar consideră că acum este nevoie de orice măsură pentru a combate pandemia.

100 de țări au făcut presiuni pentru suspendarea brevetelor, printre care India și Africa de Sud. Acestea sunt de părere că o astfel de măsură ar duce la creșterea producției de vaccinuri.

“Este o criză sanitară globală, iar circumstanţele extraordinare ale pandemiei de COVID-19 îndeamnă la măsuri extraordinare”, a declarat reprezentanta americană pentru comerţ, Katherine Tai.

“Administraţia crede cu fermitatea în protecţia proprietăţii intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susţine ridicarea acestei protecţii pentru vaccinurile împotriva COVID-19”, a motivat ea, citată de Reuters și preluată de Agerpres, adăugând că Washingtonul participă “activ” la negocierile desfăşurate la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a permite ridicarea acestor brevete.

India și Africa de Sud sunt printre cele mai vocale țări care cer statelor producătoare de vaccinuri să împărtășească tehnologia acestora cu țările sărace, pentru a permite imunizarea a cât mai multor oameni.

Ce înseamnă renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală

Renunțarea la brevet ar permite creșterea producției de vaccinuri și ar crește accesibilitatea țărilor mai puțin bogate la aceste seruri.

Multe țări în curs de dezvoltare au susținut că normele care impun țărilor să protejeze brevetele și alte forme de proprietate intelectuală sunt un obstacol în calea creșterii producției de vaccinuri și a altor produse necesare pentru combaterea pandemiei.

SUA vor începe negocierile cu Organizația Mondială a Comerțului pentru a încerca să se ajungă la suspendarea temporară a brevetelor. Acest lucru ar putea dura însă, întrucât deciziile OMC necesită un consens al tuturor celor 164 de membri.

Organizația Mondială a Sănătății salută decizia Washingtonului

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al  OMS, a numit decizia SUA “istorică” și consideră că ea marchează “un moment monumental în lupta împotriva Covid-19”.

“Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea echităţii în vaccinare, acordând prioritate bunăstării tuturor persoanelor de pretutindeni în acest moment crucial. Acum, să mergem cu toţii rapid înainte, solidar, pentru a ne baza pe ingeniozitatea şi angajamentul oamenilor de ştiinţă care au produs vaccinurile COVID19 care salvează vieţile”, a scris pe Twitter directorul general al OMS.

Cancelarul Merkel: Nu brevetele împiedică extinderea producției

Cancelarul german se opune propunerii, considerând că ea ar avea „consecințe grave” pentru producția de vaccinuri la nivel mondial. În interiorul blocului comunitar, părerile sunt împărțite, în timp ce companiile farmaceutice, în special cele care folosesc tehnologia inovatoare ARN mesager, și-au exprimat indignarea și susțin că nu brevetele limitează aprovizionarea cu vaccin, ci lipsa unei industrii ARNm.

În opinia sa, factorii limitativi ai aprovizionării cu vaccinuri sunt „capacitățile  (reduse – n.red.) de producție și standardele înalte de calitate, nu brevetele”.

„Protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovație și trebuie să rămână așa în viitor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel.

Președintele francez consideră brevetele o falsă piedică, Vladimir Putin susține ideea

Emmanuel Macron, președintele francez, a declarat că este deschis ideii de renunțare la drepturile de proprietate intelectuală, însă acest lucru nu va rezolva problemele.

„Puteți transfera drepturile de proprietate intelectuală către companiile farmaceutice din Africa, dar acestea nu au nicio platformă pentru fabricarea vaccinurilor ARNm”, a spus el.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin va sprijini această mișcare. „O pandemie este o situație de urgență. Fără îndoială, Rusia ar susține o astfel de abordare ”, a spus președintele rus.

Acțiunile producătorilor au scăzut la bursă

Industria farmaceutică și-a anunțat dezamăgirea, față de anunțul administrației americane. Companiile farmaceutice susțin că suspendarea brevetelor nu va mări producţia de vaccinuri şi nu va oferi soluţiile necesare pentru combaterea crizei sanitare mondiale.

BioNTech, start-up-ul german care produce cu Pfizer primul vaccin ARNm a avertizat în legătură cu riscurile deschiderii producției de vaccinuri către producători fără experiență în ARNm. „Brevetele nu sunt factorul limitativ pentru producerea sau furnizarea vaccinului nostru. Procesul de fabricație a vaccinurilor ARNm este un proces complex dezvoltat de mai bine de un deceniu”, se arată într-un comunicat al companiei.

Un punct de vedere asemănător a avut și directorul executiv Moderna, care a spus că cea mai mare problemă în aprovizionarea cu vaccin este lipsa unei industrii ARNm. „Când angajăm oameni care provin din farmacia tradițională, trebuie să-i instruim în arta ARNm”, a declarat Stéphane Bancel.

Federaţia Internaţională a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice a afirmat că o derogare ar încuraja producătorii noi, care nu au cunoştinţe şi supraveghere esenţiale.

Acțiunile companiilor farmaceutice au scăzut după propunerea SUA de suspendare a brevetelor, dar au revenit după anunțul făcut de Angela Merkel.

Moderna Inc. a ajuns la o scădere de doar 2,1% după ce inițial valoarea acțiunilor scăzuse cu 12%.

CureVac NV a scăzut cu 5,4%, o îmbunătățire față de scăderea anterioară de 13%, în timp ce BioNTech SE a scăzut cu doar 3,5% după ce a scăzut anterior cu 15%.

La Londra, titlurile AstraZeneca au coborât cu 0,8%.

Von der Leyen: UE este dispusă să discute despre renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus

Uniunea Europeană este dispusă să discute o propunere de renunţare la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, a declarat joi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de agenția Reuters, preluată de News.ro.

”Suntem pregătiţi să discutăm modul în care propunerea SUA pentru o derogare privind protecţia proprietăţii intelectuale pentru vaccinurile COVID-19 ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv”.

Îndemnaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să-şi manifeste solidaritatea în acest domeniu, membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia) au discutat miercuri la Londra despre modalităţile de a creşte asistenţa lor financiară sau de a împărţi dozele lor excedentare pentru a veni în ajutorul ţărilor sărace.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.5.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Iohannis îi îndeamnă pe români să joace golf: Se poate practica la orice vârstă, nu e exclusivist. Reacție amuzantă a ambasadei Suediei

Vladimir Ionescu

Golful se poate practica la orice vârstă și nu este deloc exclusivist, a declarat sâmbătă președintele Klaus Iohannis, încurajându-i pe români să practice acest sport.… Mai mult

Stiri

Noul record al Valului 4 de Covid – 5.388 de cazuri și 97 de morți în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Autoritățile au anunțat sâmbătă noile recorduri ale valului 4 al epidemiei de Covid-19, care au fost atinse în ultimele 24 de ore: 5.388 de cazuri… Mai mult

Stiri

Patru dintre agresorii jurnaliștilor bătuți în Suceava, reținuți

Vladimir Ionescu

Patru dintre persoanele care au participat la agresarea unui activist de mediu și a doi jurnalişti, într-o pădure din Suceava, au fost reţinute pentru 24… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiță: În octombrie am putea avea vârfuri de 20.000 de cazuri Covid pe zi

Vladimir Ionescu

România ar putea ajunge la o medie săptămânală de 17.000 de cazuri de Covid-19 zilnice, cu vârfuri de 20.000 de cazuri zilnic, în octombrie, conform… Mai mult

Stiri

Scumpirile au ajuns la apa îmbuteliată: urmează un +20% din octombrie

Adrian N Ionescu

Crește și prețul apei de izvor îmbuteliate cu cel puțin 20%. Motivele invocate sunt: noile prețuri la energie, ambalaje și combustibili, ca și presiunea cursului… Mai mult

Europa

Trenul simbol Connecting Europe Express este în Gara București Nord

Adrian N Ionescu

Trenul simbol Connecting Europe Express, prin care Comisia Europeană promovează importanța investițiilor în căile ferate, a ajuns, vineri, în Gara de Nord din București, unde… Mai mult

Stiri

City Insurance – pas oficial spre faliment. Încercări legislative de limitare a proporțiilor dezastrului pentru clienți

Razvan Diaconu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat vineri insolvența liderului pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), City Insurance. ASF a retras autorizația de funcționare… Mai mult