fbpx

La obiect

Digitalizarea administrației: România are nevoie de un plan coerent pe verticală

 Digitalizarea administrației e una din marile mize ale actualei guvernări, nu doar din perspectiva recuperării decalajelor față de celelalte state UE, ci și pentru… Mai mult

15.06.2021

La obiect

România și industria importurilor ilegale de deșeuri

România a declanșat anul acesta cea mai amplă operațiune împotriva unei adevărate industrii constituite din importuri ilegale de deșeuri – până pe 13 iunie au… Mai mult

14.06.2021

Evenimentul

Decizii la summitul NATO de la Bruxelles: China, pusă pe aceeași poziție cu Rusia – abordare unitară a Occidentului față de Beijing

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că Rusia și China amenință ordinea internațională bazată pe reguli. În ceea ce privește relația cu Rusia,… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

Germania se opune suspendării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, propusă de SUA. Pfizer/BioNTech, singura firmă europeană ce deține un brevet

de Iulian Soare , 7.5.2021

O dezbatere aprinsă cu privire la suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid a fost lansată săptămâna aceasta, pornind de la un anunț al administrației SUA.

Casa Albă propune un asemenea demers pentru a crește producția de asemenea seruri, inclusiv în Africa, însă Germania și Franța se opun, argumentând că lipsa dozelor necesare este generată de lipsa capacităților de producție și de standardele înalte pe care fabricile trebuie să le respecte.

În toată această dispută transatlantică, Ursula von der Leyen declară că Bruxelles-ul este gata să discute propunerea Washingtonului.

Susținătorii suspendării invocă subvențiile fără precedent pe care producătorii de vaccinuri le-au primit din partea mai multor guverne.

SUA, statele europene și alte țări vor începe dezbaterea cu privire la suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală a vaccinurilor anti-Covid în următoarele săptămâni, prin intermediul Organizației Mondiale a Comerțului.

Oficialii și diplomații de la Bruxelles au avertizat că astfel de discuții vor dura luni și probabil vor avea ca rezultat doar renunțări parțiale, deoarece există puține șanse ca UE și SUA să fie de acord să cedeze proprietatea intelectuală pentru revoluția tehnologiei sale ARN mesager și să împartă această tehnologie cu țări precum China.

Ce propune administrația Biden

Washingtonul susține că vrea respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar consideră că acum este nevoie de orice măsură pentru a combate pandemia.

100 de țări au făcut presiuni pentru suspendarea brevetelor, printre care India și Africa de Sud. Acestea sunt de părere că o astfel de măsură ar duce la creșterea producției de vaccinuri.

“Este o criză sanitară globală, iar circumstanţele extraordinare ale pandemiei de COVID-19 îndeamnă la măsuri extraordinare”, a declarat reprezentanta americană pentru comerţ, Katherine Tai.

“Administraţia crede cu fermitatea în protecţia proprietăţii intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susţine ridicarea acestei protecţii pentru vaccinurile împotriva COVID-19”, a motivat ea, citată de Reuters și preluată de Agerpres, adăugând că Washingtonul participă “activ” la negocierile desfăşurate la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a permite ridicarea acestor brevete.

India și Africa de Sud sunt printre cele mai vocale țări care cer statelor producătoare de vaccinuri să împărtășească tehnologia acestora cu țările sărace, pentru a permite imunizarea a cât mai multor oameni.

Ce înseamnă renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală

Renunțarea la brevet ar permite creșterea producției de vaccinuri și ar crește accesibilitatea țărilor mai puțin bogate la aceste seruri.

Multe țări în curs de dezvoltare au susținut că normele care impun țărilor să protejeze brevetele și alte forme de proprietate intelectuală sunt un obstacol în calea creșterii producției de vaccinuri și a altor produse necesare pentru combaterea pandemiei.

SUA vor începe negocierile cu Organizația Mondială a Comerțului pentru a încerca să se ajungă la suspendarea temporară a brevetelor. Acest lucru ar putea dura însă, întrucât deciziile OMC necesită un consens al tuturor celor 164 de membri.

Organizația Mondială a Sănătății salută decizia Washingtonului

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al  OMS, a numit decizia SUA “istorică” și consideră că ea marchează “un moment monumental în lupta împotriva Covid-19”.

“Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea echităţii în vaccinare, acordând prioritate bunăstării tuturor persoanelor de pretutindeni în acest moment crucial. Acum, să mergem cu toţii rapid înainte, solidar, pentru a ne baza pe ingeniozitatea şi angajamentul oamenilor de ştiinţă care au produs vaccinurile COVID19 care salvează vieţile”, a scris pe Twitter directorul general al OMS.

Cancelarul Merkel: Nu brevetele împiedică extinderea producției

Cancelarul german se opune propunerii, considerând că ea ar avea „consecințe grave” pentru producția de vaccinuri la nivel mondial. În interiorul blocului comunitar, părerile sunt împărțite, în timp ce companiile farmaceutice, în special cele care folosesc tehnologia inovatoare ARN mesager, și-au exprimat indignarea și susțin că nu brevetele limitează aprovizionarea cu vaccin, ci lipsa unei industrii ARNm.

În opinia sa, factorii limitativi ai aprovizionării cu vaccinuri sunt „capacitățile  (reduse – n.red.) de producție și standardele înalte de calitate, nu brevetele”.

„Protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovație și trebuie să rămână așa în viitor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel.

Președintele francez consideră brevetele o falsă piedică, Vladimir Putin susține ideea

Emmanuel Macron, președintele francez, a declarat că este deschis ideii de renunțare la drepturile de proprietate intelectuală, însă acest lucru nu va rezolva problemele.

„Puteți transfera drepturile de proprietate intelectuală către companiile farmaceutice din Africa, dar acestea nu au nicio platformă pentru fabricarea vaccinurilor ARNm”, a spus el.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin va sprijini această mișcare. „O pandemie este o situație de urgență. Fără îndoială, Rusia ar susține o astfel de abordare ”, a spus președintele rus.

Acțiunile producătorilor au scăzut la bursă

Industria farmaceutică și-a anunțat dezamăgirea, față de anunțul administrației americane. Companiile farmaceutice susțin că suspendarea brevetelor nu va mări producţia de vaccinuri şi nu va oferi soluţiile necesare pentru combaterea crizei sanitare mondiale.

BioNTech, start-up-ul german care produce cu Pfizer primul vaccin ARNm a avertizat în legătură cu riscurile deschiderii producției de vaccinuri către producători fără experiență în ARNm. „Brevetele nu sunt factorul limitativ pentru producerea sau furnizarea vaccinului nostru. Procesul de fabricație a vaccinurilor ARNm este un proces complex dezvoltat de mai bine de un deceniu”, se arată într-un comunicat al companiei.

Un punct de vedere asemănător a avut și directorul executiv Moderna, care a spus că cea mai mare problemă în aprovizionarea cu vaccin este lipsa unei industrii ARNm. „Când angajăm oameni care provin din farmacia tradițională, trebuie să-i instruim în arta ARNm”, a declarat Stéphane Bancel.

Federaţia Internaţională a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice a afirmat că o derogare ar încuraja producătorii noi, care nu au cunoştinţe şi supraveghere esenţiale.

Acțiunile companiilor farmaceutice au scăzut după propunerea SUA de suspendare a brevetelor, dar au revenit după anunțul făcut de Angela Merkel.

Moderna Inc. a ajuns la o scădere de doar 2,1% după ce inițial valoarea acțiunilor scăzuse cu 12%.

CureVac NV a scăzut cu 5,4%, o îmbunătățire față de scăderea anterioară de 13%, în timp ce BioNTech SE a scăzut cu doar 3,5% după ce a scăzut anterior cu 15%.

La Londra, titlurile AstraZeneca au coborât cu 0,8%.

Von der Leyen: UE este dispusă să discute despre renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus

Uniunea Europeană este dispusă să discute o propunere de renunţare la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, a declarat joi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de agenția Reuters, preluată de News.ro.

”Suntem pregătiţi să discutăm modul în care propunerea SUA pentru o derogare privind protecţia proprietăţii intelectuale pentru vaccinurile COVID-19 ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv”.

Îndemnaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să-şi manifeste solidaritatea în acest domeniu, membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia) au discutat miercuri la Londra despre modalităţile de a creşte asistenţa lor financiară sau de a împărţi dozele lor excedentare pentru a veni în ajutorul ţărilor sărace.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.5.2021

Lăsați un comentariu


Europa

Scumpirea petrolului confirmă relansarea economiei globale: prețurile au ajuns la nivelul din octombrie 2018

Adrian N Ionescu

Scăderea stocurilor de petrol din SUA a confirmat creșterea cererii de petrol și a dus la scumpirea petrolului până la nivelurile din octombrie 2018. Evoluția… Mai mult

Stiri

Secretar de stat în Ministerul Cercetării schimbat din funcție a doua zi după numire – postul fusese promis organizației PNL Maramureș

Vladimir Ionescu

Marian Murguleţ a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Cercetării și Dezvoltării, miercuri, la numai o zi după numire. Membri PNL… Mai mult

Stiri

Procedură simplificată de atestare a experţilor tehnici în construcţii – ordin Ministerul Dezvoltării

Razvan Diaconu

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi al administraţiei, Cseke Attila (foto), a semnat un ordin care va simplifica regimul de atestare de noi experţi tehnici şi… Mai mult

Europa

Industria europeană a cerealelor avertizează: UE ar putea deveni importator net din cauza obiectivelor de climă

Alexandra Pele

Țintele UE de reducere a impactului agriculturii asupra mediului ar putea duce la o scădere abruptă a producție vegetale și ar putea transforma blocul într-un… Mai mult

Stiri

Coaliția a rezolvat printr-un artificiu legislativ problema interimatului la șefia TVR și Radio

Razvan Diaconu

Coaliția de guvernare a recurs la un artificiu legislativ pentru a rezolva problema TVR și Radio, rămase fără conduceri după ce CCR a declarat neconstituționale… Mai mult

Europa

Creatorul de antivirus John McAfee, găsit mort în închisoare în Spania

Iulian Soare

Creatorul de sisteme software antivirus John McAfee a fost găsit mort în închisoare, în Spania, la câteva ore după ce o instanţă judiciară aprobase extrădarea… Mai mult

Europa

Germania și Franța propun un summit UE – Rusia

Iulian Soare

Germania și Franța propun organizarea unui summit comun al liderilor Uniunii Europene cu președintele rus, Vladimir Putin – o încercare de a îmbunătăți relațiile glaciale… Mai mult