sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iunie, 2021

G 7, grupul celor mai bogate țări ale planetei, a ajuns sâmbătă la un acord pentru stabilirea unui impozit global minim de cel puțin 15% care să fie aplicat marilor corporații, anunță Reuters.

Reforma ar urma să limiteze capacitatea marilor corporații de a-și muta profiturile în paradisuri fiscale pentru a scăpa de taxe.


„Vom asigura o coordonare adecvată între aplicarea noilor reguli fiscale internaționale și eliminarea tuturor impozitelor pe servicii digitale și a altor măsuri similare relevante pentru toate companiile”, au anunțat miniștrii de finanțe din G7, grup care include SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Japonia, Italia.

Giganții din domeniul tehnologiei, precum Amazon și Google, ar putea fi printre companiile afectate de această măsură, care ar putea aduce miliarde de dolari în taxe către guverne, pentru a achita datoriile făcue în timpul crizei COVID.

Acordul G7, care a fost obținut după două zile de negocieri, va determina alte țări să urmeze acest model, subiectul urmând să fie din nou discutat și, probabil, aprobat la reuniunea G20, care va avea loc luna viitoare.

Reforma vine în contextul în care guvernele lumii ating niveluri record de împrumuturi din cauza pandemiei de coronavirus.


SUA au amenințat cu impunerea de bariere tarifare punitive pentru Marea Britanie și alte țări europene, ca represalii după ce acestea au impus, recent, taxe pe servicii digitale asupra companiilor americane.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Acordul administrației Biden asupra taxei globale de 15% este menit să înlocuiască decizii unilaterale, adoptate de exemplu de state membre UE în relația cu companii americane, prin crearea de acorduri internaționale general valabile și aplicabile.

Statele Unite propun ca acest impozit unitar și global să fie aplicat celor mai mari 100 de companii din lume. Problema UE (în special) este ca unele dintre marile companii digitale, de exemplu Amazon, au adoptat un model de business care nu le califică în acest top 100.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: