ghid contract închiriere apartament

3 septembrie, 2022

Ghid contract închiriere apartament. Cei care vor să închirieze un apartament sau o garsonieră trebuie să se documenteze temeinic înainte și să încheie un contract. Altfel, riscă să fie păgubiți.

Ghid contract închiriere apartament – ce trebuie să conțină documentul

Un contract de închiriere tipic trebuie să conțină mai multe elemente.

În primul rând, acesta trebuie să specifice numele proprietarului și al chiriașului, data încheierii contractului, obiectul contractului (adică închirierea), adresa locuinței, destinația spațiului închiriat (de pildă, locuință – destinația trebuie menționată pentru a-l proteja pe proprietar de folosirea spațiului în scop comercial spre exemplu) și durata pentru care se încheie contractul.

Ghid contract închiriere apartament – cum se face plata chiriei


Următorul capitol din contract poate să detalieze aspecte privind chiria, garanția și modalitățile de plată.

În ceea ce privește chiria, această poate fi menționată în euro sau în lei. Plata poate fi făcută în euro sau în lei (la cursul BNR din ziua în care se face plata). Este important ca actul să specifice modalitatea de plată (de exemplu, într-un cont bancar), precum și data până la care trebuie făcuta plata respectivă în fiecare lună.

Pentru a se proteja de un chiriaș rău-platnic, este bine ca proprietarul să scrie în contract că neplata chiriei lunare până la data menționată reprezintă o încălcare a contractului, în acest caz proprietarul având dreptul de a rezilia imediat contractul.

Garanția la închirierea unui apartament

Cererea unei garanții este o practică frecventă la închirierea unui apartament în România. De regulă, aceasta este egală cu valoarea chiriei pe o lună, însă unii chiriași care consideră că au investit în mobilă de foarte bună calitate cer și garanții egale cu valoarea chiriei pe două luni.


După cum îi spune și numele, garanția este o asigurare prin care proprietarul vrea să aibă certitudinea că nu va fi păgubit dacă persoana căreia i-a închiriat locuința aduce stricăciuni apartamentului.

ghid contract închiriere apartament
Foto: Aymanejed / pixabay.com

Contractul trebuie să stipuleze la câte zile de la semnarea acestuia se va plăti garanția. Totodată, documentul trebuie să precizeze la câte zile de la rezilierea contractului chiriașul își va primi garanția înapoi în cazul în care nu a adus stricăciuni apartamentului, nu are datorii la întreținere etc.

Ghid contract închiriere apartament – plata stricăciunilor

Totuși, anumite bunuri dintr-o casă pot fi mai scumpe decât chiria pe o lună. De pildă, o canapea de calitate costă în jur de 1.000 de euro, iar o chirie pentru un apartament cu două camere poate fi de 400 de euro pe lună. Cum se poate proteja proprietarul în această situație?

Cel mai indicat este ca un contract de închiriere a locuinței să aibă o anexă în care să fie listate toate bunurile din casă (de la mobilă la veselă, de la televizor la electrocasnice), iar în dreptul fiecărui produs să fie specificat locul de unde a fost cumpărat și prețul acestuia. Dacă nu mai știți prețul tuturor lucrurilor e bine ca inventarul să conțină măcar cele mai valoroase bunuri.

Dacă alcătuiți această anexă, la capitolul despre plata chiriei și a garanției precizați că pentru distrugerea unui anumit bun din locuință chiriașul trebuie să plătească prețul din listă.

Ghid contract închiriere apartament – cum se face plata întreținerii și a utilităților

Întreținerea și facturile la electricitate, internet și televiziune prin cablu sunt pe numele proprietarului, însă de regulă sunt plătite de chiriaș. Unii proprietari cer o chirie mai mare care să includă și aceste cheltuieli, dar cei mai mulți preferă să le lase în seama chiriașului, mai ales în contextul actual în care prețul gazelor și al energiei electrice este impredictibil.

În cazul în care chiriașul este cel care le va plăti, acest aspect trebuie menționat în contract.

Care sunt drepturile și obligațiile proprietarului și ale chiriașului

Contractul trebuie să includă și o secțiune despre drepturile și obligațiile proprietarului și ale chiriașului.

Printre obligațiile proprietarului se numără, spre exemplu, achitarea tuturor taxelor și impozitelor pentru respectivul apartament, precum și suportarea cheltuielilor pentru reparații care nu sunt din culpa chiriașului (țevi sparte etc).

Proprietarul are dreptul de a vizita imobilul numai după anunțarea în prealabil a chiriașului. El are și dreptul de a verifica dacă acesta a plătit întreținerea.

Dincolo de obligația de a achita sumele specificate în contract, chiriașul are și obligația de respecta normele de conviețuire din blocul respectiv (conform regulamentului asociației de locatari) și de a nu subînchiria imobilul fără acordul proprietarului.

Ghid contract închiriere apartament – forța majoră

Orice contract conține o clauză referioare la forța majoră. Aceasta se referă la calamități (cutremur, inundații, război etc). Oricare dintre părți poate invoca forța majoră (aceasta trebuie dovedită) pentru a suspenda sau rezilia contractul.

Ghid contract închiriere apartament – când încetează contractul de închiriere

Contractul trebuie să aibă și un capitol care să detalieze condițiile de încetare a acestuia. Un contract poate înceta la expirarea duratei pentru care a fost închiriat, dacă una dintre părți nu își respectă obligațiile contractuale, ca urmare a unei situații de forță majoră sau dacă oricare dintre părți îl denunță unilateral.

În situația denunțării unilaterale, contractul trebuie să prevadă că cealaltă parte va fi notificată înainte cu un anumit număr de zile (30 de zile, spre exemplu).

Foto: ReadyElements / Aymanejed / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Demisia fără preaviz. 3 situații în care poți părăsi imediat locul de muncă

Orele de liniște în România. Amenzile ajung până la 6.000 de lei

Amenda rovinietă România. Sancțiunile ajung la 11.900 de lei

Ce este ROBOR, cum se calculează și ce legătură are cu creditele

Granturi pentru IMM. Cum poți primi până la 500.000 de euro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: