vineri

26 aprilie, 2024

amenda rovinietă românia autostradă

31 august, 2022

Amenda rovinietă România. Șoferii care circulă pe autostrăzile sau pe drumurile națională fără să aibă rovinietă riscă o amendă de până la 11.900 de lei.

Ce este rovinieta

Rovinieta este o taxă ce se plătește pentru utilizarea drumurilor administrate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Este vorba despre autostrăzi, drumuri expres, drumuri naționale europene și drumuri naționale principale și secundare.

Așadar, șoferii care circulă pe drumuri județene (administrate de consiliile județene), pe drumuri comunale (administrate de consiliile locale) sau pe străzile dintr-un municipiu, oraș ori comună (aflate în grija de administrațiilor locale), nu trebuie să plătească această taxă.

Amenda rovinietă România – ce prevede legea


Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România stipulează că „fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenție continuă și se sancționează cu amendă.”

Amenda pentru conducerea unui vehicul fără plata rovinietei variază în funcție de tipul vehiculului. Cuantumul amenzii contravenționale ce li se aplică șoferilor care nu au rovinietă (fie că nu au cumpărat una sau că aceasta a expirat) este menționat în Legea nr. 241 din 20 iulie 2022, care a modificat Ordonanța nr.15/2002.

Amenda rovinietă România – amenda variază în funcție de autovehicul

Pentru un autoturism obișnuit amenda pentru neplata rovinietei este cuprinsă între 275 și 550 de lei.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală admisibilă tehnic) mai mică sau egală cu 3,5 tone amenda nu poate fi mai mică de 950 de lei și nici mai mare de 1.900 de lei.


Pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone amenda pentru șoferii care nu au o rovinietă valabilă este cuprinsă între 1.550 și 3.100 de lei.

Amenda este și mai mare pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone, fiind cuprinsă între 2.750 și 5.500 de lei.

Șoferii vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv), riscă o amendă cuprinsă între 3.550 de lei și 7.100 de lei.

Șoferii vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv), riscă cea mai mare amendă prevăzută de lege pentru lipsa rovinietei: 11.900 de lei. Amenda în cazul acestui tip de vehicule nu poate fi mai mică de 5.950 de lei.

Pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) amenda este de minimum 1.550 de lei și de maximum 3.100 de lei.

Iar șoferii vehiculelor de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) riscă o amendă contravențională cuprinsă între 2.750 și 5.500 de lei.

De asemenea, trebuie menționat că șoferul sancționat trebuie să achite și rovinieta (în afară de amendă).

Amenda rovinietă România – ce trebuie să facă șoferii după ce au plătit amenda

„În cazul în care ați achitat amenda contravențională, conform celor înscrise în procesul verbal, trebuie să trimiteți către CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică – n.r.), prin una din metodele menționate mai jos, copii ale documentelor care atestă plata amenzii contravenționale, împreună cu o copie a procesului verbal.

  • prin poștă, la adresa Bd. Iuliu Maniu, nr. 401 A, Sector 6, București
  • prin predare directă la sediul CESTRIN, Bd. Iuliu Maniu, nr. 401 A, Sector 6, București
  • prin e-mail la adresa chitanta@cestrin.ro;

Vă rugăm să păstrați originalele documentelor de plată”, se arată pe siteul CNAIR.

Cât costă rovinieta în România

Prețul rovinietei este stabilit în funcție de tipul autovehiculului și de perioada de valabilitate (1, 7, 30, 90 de zile sau 12 luni), se arată în Ordinul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii nr. 769/2010.

De exemplu, pentru o mașină tipică prețul rovinietei este de aproximativ 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

Unde se plătește rovinieta

Rovinieta poate fi cumpărată online de pe o serie de siteuri. De asemenea, ea poate fi achitată prin SMS (șoferii trebuie să dețină un abonament sau o cartelă preplătită la unul dintre operatorii de telefonie mobila Orange, Vodafone, Telekom sau RCS&RDS.

Pentru a achita rovinieta prin SMS trebuie să transmiteți un mesaj text la numărul de telefon 7500. Mesajul trebuie să conțină numărul de înmatriculare al vehiculului și tipul acestuia (o literă de la A la H).

De pildă, dacă autoturismul are numărul de înmatriculare B00AJV veți trimite la 7500 un SMS cu textul „B00AJV A”.

Cât este valabilă rovinieta

Perioada de valabilitate a rovinietei începe de la ora 0,00 a zilei solicitate de utilizator și expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informațiilor privind achitarea tarifului de utilizare în baza de date a SIEGMCR (Sistemul Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control a Rovinietei) și expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care acesta a fost achitat.

În cazul schimbării numărului de înmatriculare al vehiculului, rovinieta își menține valabilitatea numai dacă utilizatorul informează în scris CNAIR cu privire la schimbarea numărului de înmatriculare, în vederea operării modificării în baza de date.

Amenda rovinietă România – cine dă sancțiunea

Potrivit legii, constatarea și aplicarea sancțiunilor se face de către:

a) inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, prin intermediul terminalelor de interogare;

b) poliția rutieră, prin intermediul terminalelor de interogare;

c) personalul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. (în prezent CNAIR – n.r.) care efectuează controlul:

(i) în punctele de trecere a frontierei de stat, prin intermediul terminalelor de interogare;
(ii) pe rețeaua de drumuri naționale din România, prin intermediul sistemelor de camere video;

d) personalul poliției de frontieră care își desfășoară activitatea în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României, prin intermediul terminalelor de interogare.

Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii contravenției.

Pentru ce vehicule nu se achită rovinieta

Rovinieta nu se achită pentru vehiculele care circulă cu numere provizorii (numere roșii) și nici pentru vehiculele înregistrate (dețin certificat de înregistrare și nu certificat de înmatriculare).

De asemenea, anumite vehicule sunt exceptate de la plata rovinietei. Este vorba, de exemplu, de cele folosite de anumite instituții (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, SRI, SIE, SPP, STS, Administrația Penitenciarelor, CNAIR), precum și de serviciile de ambulanță sau de cele destinate transportului școlar.

La ce trebuie folosiți banii din plata rovinietelor

Ordonanța nr. 15/2002 prevede și ce trebuie să facă statul cu banii obținuți din plata rovinietelor.

Sumele încasate vor fi utilizate pentru proiectarea, repararea, administrarea, întreținerea, exploatarea și modernizarea drumurilor de interes național, precum și pentru garantarea și rambursarea creditelor externe și interne contractate în acest scop, inclusiv pentru plăți în numele autorității publice contractante, ca urmare a obligațiilor asumate în cadrul contractelor de parteneriat public-privat în sectorul drumurilor naționale și autostrăzilor.

Amenda rovinietă România – unde ajung banii din plata amenzilor

În schimb, sumele provenite din amenzile aplicate pentru lipsa rovinietei nu ajung la CNAIR. Banii merg la:

  • bugetele locale, în cazul amenzilor aplicate persoanelor fizice (la bugetul local al unității/ subdiviziunii administrativ teritoriale în care contravenientul persoană fizică își are domiciliul);
  • bugetul de stat, în cazul amenzilor aplicate persoanelor juridice.

Amenda rovinietă România – cum se achită

Amenzile care se cuvin:

  • bugetelor locale se achită prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori pe siteul ghiseul.ro (dacă instituția în contul căreia persoana fizică intenționează să facă plata amenzii este înrolată);
  • bugetului de stat se achită prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului.

Foto: mazurskiwiatr / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Demisia fără preaviz. 3 situații în care poți părăsi imediat locul de muncă
Orele de liniște în România. Amenzile ajung până la 6.000 de lei

Ce este ROBOR, cum se calculează și ce legătură are cu creditele

Ghid contract închiriere apartament. Cum să nu fii păgubit de chiriașul tău

Granturi pentru IMM. Cum poți primi până la 500.000 de euro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: