orele de liniște în românia

29 august, 2022

Orele de liniște în România sunt stabilite prin lege și trebuie respectate atât de către persoanele fizice, cât și de cele juridice.

Nerespectarea orelor de liniște în România se pedepsește prin amenzi ce ajung până la 6.000 de lei.

Legea nr. 61 din 27 septembrie 1991 (republicată, și modificată de mai multe ori, ultima dată în 2022) prevede care sunt intervalele orare în care trebuie să fie liniște.


Articolul 2, punctul 26, stipulează că „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora” constituie contravenție.

Care sunt orele de liniște în România

Așadar, orele de liniște în România sunt cele cuprinse în intervalele 22.00 – 8.00 și 13.00 – 14.00. Fie că este vorba de muzica dată prea tare sau de bormașina vecinului, zgomotele produse în cursul nopții, al dimineții (până în ora 8.00) sau în intervalul de o oră de după prânz se sancționează cu amendă.

Cei care fac gălăgie în aceste intervale orare riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Orele de liniște în România sunt aceleași în fiecare zi a săptămânii

Un alt aspect important care trebuie subliniat este că nu contează dacă este zi de weekend sau zi lucrătoare – Legea 61/1991 nu face diferența între zilele săptămânii. Orele de liniște în România sunt aceleași, indiferent că ne referim la o zi lucrătoare sau la o zi de weekend.


Legea prevede și ce se întâmplă în cazul în care zgomotele de la un local (club, discotecă, restaurant etc) îi deranjează pe locatarii din zonă în mod repetat. Mai exact, în cazul repetării contravenției prevăzute la punctul 26 „se dispune, de asemenea, măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile”.

Suspendarea activității localului public ori retragerea autorizației de funcționare a acestuia se dispune de către organul care a eliberat autorizația, la propunerea organului constatator.

Cum se sancționează petrecerile gălăgioase organizate la cort

Potrivit legii, constituie contravenție și „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban” (articolul 2, punctul 27).

Această contravenție se pedepsește cu o amendă și mai mare, cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei.

Amenzi mai mari pentru contravenții repetate

Legea este și mai aspră dacă abaterile sunt repetate într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte.

Astfel, cei care nu respectă orele de liniște în România și produc zgomote în intervalele orare 22.00 – 8.00 și 13.00 – 14.00 sunt sancționați cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau cu prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității dacă repetă contravenția în maximum 24 de ore.

Iar organizarea de petreceri gălăgioase în corturi sau în spații neacoperite (punctul 27) se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau cu prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității dacă autoritățile constată că această contravenție a fost repetată într-un interval de 24 de ore de la prima faptă.

Orele de liniște în România nu sunt singurele intervale în care poți fi amendat

Deși legea prevede anumite intervale orare clare în care liniștea trebuie respectată, o persoană poate fi amendată și dacă face gălăgie în afara intervalelor 22.00-8.00 și 13.00-14.00, dacă așa decide agentul constatator.

Concret, potrivit aceleiași legi, „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” constituie contravenție (articolul 2, punctul 25).

Amenda este ceva mai mică pentru această abatere, fiind cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Repetarea acestei contravenții într-un interval de 24 de ore de la prima faptă se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei sau cu prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.

Prin urmare, deși orele de liniște în România trebuie respectate, acestea nu reprezintă singurul interval în care o persoană poate fi amendată dacă își deranjează vecinii.

Cine stabilește dacă orele de liniște în România nu au fost respectate

Contravențiile se constată de către primar, împuterniciții acestuia, de către ofițerii sau agenții de poliție, de către jandarmi sau, dacă este cazul, de către polițiștii de frontieră. Odată cu constatarea polițistul, jandarmul etc trebuie să aplice și sancțiunea.

Cei care nu sunt de acord cu sancțiunea primită deoarece nu au respectat orele de liniște în România pot face plângere în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal prin care s-a aplicat amenda. Plângerea împotriva procesului verbal se soluționează de către judecătorie.

Parlamentarii au încercat să modifice legea privind orele de liniște în România

În anul 2018 senatorii au adoptat un proiect de lege prin care modificau Legea nr. 61/1991 și introduceau alte ore de liniște în România. Noua lege a fost respinsă însă în iunie 2022 de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

O noutate adusă de această lege era măsurarea zgomotului. De exemplu, cei care tulburau liniștea între orele 7.00-14.00 sau 16.00-23.00 prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 de decibeli (dB), măsurat în interiorul locuinței persoanei vătămate, ar fi primit o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Cei care ar fi produs un zgomot mai puternic de 30 dB în intervalul orar 14.00 – 16.00 ar fi fost amendați cu 200-1.000 de lei, iar un zgomot de peste 30 de decibeli produs în intervalul 23.00-7.00 ar fi fost sancționat cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Legea nu a trecut însă de Camera Deputaților, iar orele de liniște în România au rămas aceleași.

Foto: bidvine / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Demisia fără preaviz. 3 situații în care poți părăsi imediat locul de muncă

Amenda rovinietă România. Sancțiunile ajung la 11.900 de lei

Ce este ROBOR, cum se calculează și ce legătură are cu creditele

Ghid contract închiriere apartament. Cum să nu fii păgubit de chiriașul tău

Granturi pentru IMM. Cum poți primi până la 500.000 de euro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. De ce nu sunt inclusi si cainii? E normal sa latre un cainele vecinului cat e noaptea de lunga si sa nu pot face nimic? Daca il omor (ori pe caine ori pe vecin) fac puscarie.

  2. am si eu o vita tupeista de vecin manelist. amenzile l-au mai linistit, acum mai rar, dar tot mai scoate boxele in curte.
    daca e cineva din zona mihailesti giurgiu care are nevoie de sfaturi cum sa redacteze si unde sa depuna plangere sau chiar de martor ma ofer cu placere sa il ajut.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. De ce nu sunt inclusi si cainii? E normal sa latre un cainele vecinului cat e noaptea de lunga si sa nu pot face nimic? Daca il omor (ori pe caine ori pe vecin) fac puscarie.

  2. am si eu o vita tupeista de vecin manelist. amenzile l-au mai linistit, acum mai rar, dar tot mai scoate boxele in curte.
    daca e cineva din zona mihailesti giurgiu care are nevoie de sfaturi cum sa redacteze si unde sa depuna plangere sau chiar de martor ma ofer cu placere sa il ajut.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: