granturi pentru imm

3 septembrie, 2022

Românii care vor să înceapă un business sau să își dezvolte afacerea curentă au la dispoziție numeroase granturi pentru IMM oferite de către Guvern.

Ce este un IMM

Acronimul IMM vine de la „întreprinderi mici și mijlocii”. Actul care definește ce este o întreprindere mică sau una mijlocie este Legea nr. 364/2004.

Întreprinderile mici și mijlocii sunt definite ca fiind acele întreprinderi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:


a) au un număr mediu anual de salariați mai mic de 250;

b) realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situații financiare aprobate. Prin active totale se înțelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans.

Granturi pentru IMM acordate în contextul crizei de COVID-19

Pentru a ajuta firmele mici și mijlocii să își revină după pandemia de coronavirus, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferă granturi pentru IMM din domeniul alimentar și al construcțiilor. Fondurile, cuprinse între 50.000 și 500.000 de euro, trebuie să fie folosite pentru investiții în retehnologizare. Suma totală pusă la dispoziție de Guvern este de 290 de milioane de euro.

Tipuri de activități eligibile:


a) modernizarea / echiparea / racordul la utilităţi publice/ eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri aferente capacităţilor de producţie existente, precum şi pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică, necesare activităţii de producţie, precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie existente.

Mai multe informații despre aceste granturi despre IMM puteți afla de pe siteul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Granturi pentru IMM pentru românii din diaspora

Românii din diaspora care doresc să revină în țară și să investească într-o afacere pot obține o finanțare de până la 200.000 de lei (aproximativ 41.000 de euro) prin intermediul programului Start-Up Nation.

În 2022, pentru prima dată, programul Start-Up Nation (aflat la cea de-a treia ediție) are un pilon dedicat diasporei. Concret, românii care se întorc în țară vor putea accesa o finanțare nerambursabilă pentru a-și deschide propria afacere.

Suma maximă, în valoare de 200.000 lei, poate fi obținută dacă noua întreprindere va crea cel puțin două locuri de muncă full time. Aplicanții care își asumă crearea unui singur loc de muncă vor putea primi maximum 100.000 de lei (în jur de 20.500 de euro). Suplimentar, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanțare în procent de cel puțin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.

granturi pentru imm
Foto: mohamed_hassan / pixabay.com

Pentru a accesa aceste granturi pentru IMM, românii din diaspora trebuie să facă dovada domiciului sau a rezidenței în străinătate în ultimele 12 până la momentul înscrierii, printr-un permis de ședere/dovadă de stabilire, viză de rezidență/de lungă ședere sau certificate de rezidență.

Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), instituție care gestionează și implementează programul, este de a finanța 1.000 de beneficiari. Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro.

Mai multe informații despre aceste granturi pentru IMM puteți afla de pe siteul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Granturi pentru femeile antreprenor

Un alt program prin care întreprinderile mici și mijlocii pot obține fonduri este „Femeia Antreprenor 2022”.

Obiectivul principal al acestor granturi pentru IMM este stimularea şi sprijinirea înființării şi dezvoltării firmelor înfiinţate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente și sustenabile, în contextul problemelor legate de menţinerea echilibrului dintre obligaţiile familiale şi cele profesionale şi ale prejudecăţilor existente încă în România.

Pentru a fi eligibilă, o societate comercială trebuie să respecte criteriul ca cel puţin unul dintre asociaţi să fie femeie şi să deţină cel puţin 50% din părţile sociale/acțiuni ale societăţii în cazul IMM-urilor aplicante.

Beneficiarele pot obține maximum 200.000 de lei/societate (aproximativ 41.000 de euro). Bugetul maxim al programului pentru anul 2022 este 157.624.000 de lei (circa 32,5 milioane de euro). Se estimează că în 2022 vor primi acest ajutor în jur de 785 de beneficiare.

Înscrierea în cadrul programului se face exclusiv on-line prin sistemul informatic granturi pentru IMM (granturi.imm.gov.ro).

Ce alte granturi pentru IMM există în România

Întreprinderile mici și mijlocii pot obține granturi pentru IMM și prin Programul naţional multianual de microindustrializare.

Programul naţional multianual de microindustrializare, implementat conform pachetului de stimulare a producției interne și a lanțurilor de aprovizionare „Fabricat în România”, reprezintă o măsură de încurajare şi de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Programul este implementat de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Suma maximă acordată de stat nu poate fi mai mare de 500.000 de lei (aproximativ 103.000 de euro) / beneficiar. Doar firmele înființate până la data de 31.12.2019 pot beneficia de această finanțare nerambursabilă.

Pot primi aceste granturi pentru IMM societăţile care desfăşoară activităţi pe codurile CAEN aferente următoarelor diviziuni:

10 Industria alimentară

11 Fabricarea băuturilor: eligibil doar codul CAEN 1107 – Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape înbuteliate;

13 Fabricarea produselor textile;

14 Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte;

15 Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor;

16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite;

17 Fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie;

1811 Tipărirea ziarelor;

1812 Alte activitati de tipărire n.c.a.;

Granturi pentru IMM – ce afaceri sunt eligibile

20 Fabricarea substanțelor și produselor chimice cu excepția 2011, 2051, 2053, 2059.

21 Fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice;

22 Fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice;

23 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;

24 Industria metalurgică;

25 Industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini utilaje şi instalaţii – cu excepţia societăţilor care desfăşoară activităţi pe codurile CAEN aferente grupei 254 Fabricarea armamentului şi muniţiei;

26 Fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;

27 Fabricarea echipamentelor electrice;

28 Fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.;

29 Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor;

30 Fabricarea altor mijloace de transport cu excepția 3040;

31 Fabricarea de mobilă;

32 Alte activităţi industriale n.c.a.

Aceste granturi pentru IMM pot fi acordate până la data de 31 decembrie 2027. Bugetul alocat schemei pentru anul bugetar 2022 este de 50.000.000 de lei (aproximativ 10,3 milioane de euro).

Prin implementarea programului în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de finanțări unui număr de 1.000 de beneficiari, din care aproximativ 100 de beneficiari în anul 2022.

Foto: nattanan23  / pixabay.com, mohamed_hassan / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Demisia fără preaviz. 3 situații în care poți părăsi imediat locul de muncă

Orele de liniște în România. Amenzile ajung până la 6.000 de lei

Amenda rovinietă România. Sancțiunile ajung la 11.900 de lei

Ce este ROBOR, cum se calculează și ce legătură are cu creditele

Ghid contract închiriere apartament. Cum să nu fii păgubit de chiriașul tău

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: