marți

23 aprilie, 2024

fonduri pentru listarea la bursă

28 noiembrie, 2022

Întreprinderile mici și mijlocii, dar și cele mari, pot primi fonduri pentru listarea la bursă prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Fonduri pentru listarea la bursă a IMM-urilor

Aceste fonduri pentru listarea la bursă sunt acordate prin intermediul Pilonului III din PNRR (Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice), Componenta C9 Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare.

Bugetul alocat programului

Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursa are un buget total alocat de 35 de milioane de euro.


„În perioada recentă, intervalul 2019-2021, piața de capital în România a avut o evoluție dinamică, remarcându-se în mod deosebit interesul foarte ridicat din partea companiilor mici și mijlocii pentru finanțarea prin instrumente specifice, respectiv emisiuni de acțiuni și obligațiuni noi. Astfel, la nivelul Bursei de Valori București, au avut loc peste 30 de runde de finanțare, prin care companii private, majoritatea din segmentul IMM, s-au capitalizat cu peste 250 de milioane de EUR.

Aceste date demonstrează că antreprenorii locali sunt deschiși către oportunitățile prezente pe piața de capital. Pe de altă parte, aceste tendințe sunt la început de drum în România, iar potențialul real este cu mult mai ridicat. Facilitarea accesului la piața de capital prin educație și prin finanțarea costurilor relevante poate duce la o creștere accelerată”, se arată în Planul Național de Redresare și Reziliență, în capitolul referitor la fonduri pentru listarea la bursă.

Stimulent pentru crearea de lichiditate pe piață

Potrivit documentului, accesul întreprinderilor la o piață de capital funcțională, cu o activitate dinamică și sustenabilă pe un orizont de timp mediu și lung, poate reprezenta o alternativă de finanțare, atunci când microfinanțarea oferită de instituții financiare nebancare și creditarea bancară acordată de băncile comerciale implică costuri ridicate în raport cu rata de rentabilitate a afacerii derulate.

„Piața de capital poate influența în mod pozitiv activitatea economică prin crearea de lichiditate. Astfel, prin crearea și susținerea întreprinderilor prin intermediul unei scheme de sprijinire a costurilor pentru listarea la bursă, se va influența în mod direct motivarea acestora pentru accesul pe piața de capital și, indirect, se va stimula crearea de lichiditate pe piață, cu efecte benefice asupra atractivității acesteia”, se mai arată în PNRR.

Fonduri pentru listarea la bursă – beneficiari eligibili


Costul estimat este de 200.000 euro/pe companie pentru listări pe piața principală reglementată și de 25.000 euro/companie pentru piața alternativă.

Beneficiari direcți/indirecți:

IMM-uri și întreprinderile mari, definite în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

fonduri pentru listarea la bursă
Foto: Buffik / pixabay.com

Tipurile de costuri care vor fi finanțate prin aceste fonduri pentru listarea la bursă:

Costuri directe, asimilate efectiv procesului tehnic de atragere de capital. În această categorie se încadrează costurile legale și de audit, costurile intermediarilor și ale instituțiilor pieței, precum și costurile legate de promovarea și marketarea ofertelor de strângere de capital.

Costuri indirecte, care includ pregătirea și adaptarea funcțiilor și proceselor interne specifice companiilor pentru a deveni competitive și aliniate cerințelor investitorilor din piețele publice de capital. În aceasta categorie se încadrează în special costuri legate de educația profesională a angajaților societăților, pe teme precis definite precum: guvernanță corporativă, implementarea standardelor de raportare ESG (Environmental, Social, Governance), relațiile cu investitorii.

Aceste resurse educaționale vor fi furnizate de instituții specializate, iar companiile pot avea acces la acestea atât în perioada premergătoare obținerii statutului de companie publică, cât și după listarea efectivă.

Fonduri pentru listarea la bursă – cine va beneficia de ele

Schema de finanțare va fi disponibila pentru companiile cu capital majoritar privat, cu sediul social în România. Nu există limitări legate de dimensiunea sau sectorul de activitate al companiilor.

Ținând cont de structura actuală a agenților economici activi în România, precum și de cele mai dinamice segmente ale economiei, autoritățile estimează că companiile din categoria IMM, precum și cele active în sectoare cu nivel ridicat de creștere și cu necesar substanțial de finanțare, precum IT și energie, vor fi principalele beneficiare ale acestui program prin care se oferă fonduri pentru listarea la bursă.

Companiile care au obținut mai mult de 50% din venituri, în cursul exercițiului financiar precedent, din activități și / sau active care sunt acoperite de lista de excludere vor fi obligate să adopte și să publice planuri de tranziție ecologică.

Se exclude următoarea listă de activități și active:

(i) activități și active legate de combustibili fosili, inclusiv utilizarea din aval;

(ii) activități și active în cadrul sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii (ETS) care realizează emisiile de gaze cu efect de seră proiectate care nu sunt mai mici decât valorile de referință relevante;

(iii) activități și active legate de depozitele de deșeuri, incineratoare și instalații de tratare biologică mecanică;

(iv) activități și active în care eliminarea pe termen lung a deșeurilor poate dăuna mediului.

Foto: geralt / Buffik / pixabay.com

Dacă acest articol despre fonduri pentru listarea la bursă vi s-a părut interesant, v-ar putea interesa și:

IMM Invest Plus condiții. Ghid complet în 8 pași
Fonduri europene pentru tineri antreprenori. 3 programe explicate clar
Programul Innotech Student. Cum poți primi până la 100.000 de euro
Proiecte cu finanțare europeană pentru școli. Listă cu 8 investiții eligibile

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: