Inflația în zona euro a scăzut la cel mai redus nivel față jumătatea anului 2021, un argument în plus pentru o nouă reducere a ratei dobânzii efectuată de Banca Centrală Europeană în septembrie.
Prețurile de consum au crescut în august în termeni anuali cu 2,2% a anunțat vineri Eurostat. Acerasta reprezintă o scădere semnificativă față de iulie când IPC a fost 2,6% și conform estimării medii a economiștilor din sondajul efectuat de Bloomberg.
Inflația de bază, care exclude componentele volatile precum alimentele și energia, a scăzut, de asemenea, la 2,8% de la 2,9%, așa cum au prezis economiștii.
Investitorii pariază că BCE va mai efectua două sau trei tăieri suplimentare ale dobânzii și că relaxarea politicii monetare va continua în 2025. În iunie, BCE a redus rata dobânzii de referință declanșând ciclul de relaxare după campania de înăsprire fără precedent a politicii monetare impusă de creșterea prețurilor care a atins un vârf de 10,6% în octombrie 2022.
Deși scăderea a fost determinată în mare parte de prețurile mai scăzute la energie și s-ar putea chiar inversa mai târziu în acest an, este probabil ca BCE să efectueze a doua reducere a ratei dobânzii pe 12 septembrie, după o primă tăiere în iunie.
„Scăderea semnificativă a inflației globale din august face ca tăierea din septembrie să fie o decizie de așteptat”, a declarat Tomas Dvorak, economist senior la Oxford Economics.
Chiar și membrul consiliului de administrație al BCE și „soimul” proeminent al politicii monetare, Isabel Schnabel, a părut să deschidă vineri ușa pentru o mai mare relaxare, spunând că noi reduceri graduale ale ratelor ar putea să nu deraieze procesul de dezinflație, așa cum se temeau unii dintre factori de decizie.
Totuși, raportul Eurostat a arătat că creșterea prețurilor în sectorul serviciilor – care este urmărit îndeaproape de factorii de decizie, deoarece reflectă mai bine cererea internă decât condițiile externe – a accelerat la 4,2% de la un nivel deja ridicat de 4,0%.
***