31 mai, 2024

Inflația a crescut în luna mai în zona euro la 2,6%, față de 2,4% în aprilie, a anunțat vineri biroul de statistică Eurostat. Dar ușoara accelerare a prețurilor, chiar dacă este mai mare decât așteptările din piață, nu este de natură să influențeze reducerea planificată pentru săptămâna viitoare a dobânzii cheie de către decidenții din Banca Centrală Europeană. Estimarea făcută de Reuters după chestionarea mai multor economiști era de 2,5% pentru mai, cu 0,1 puncte procentuale sub cea raportat[ de Eurostat.

Inflația de bază (exclusiv prețurile volatile ale energiei, alimnetelor, alcoolului și tutunului, a crescut la 2,9% de la 2,7% în aprilie.

Datele privind inflația vin în condițiile în care se așteaptă ca BCE să reducă rata dobânzii la ședința de politică monetară din 6 iunie, prima scădere din ultimii cinci ani. BCE a începutul ciclul majorărilor dobânzilor în iulie 2022, plecând din teritoriul negativ până la 4% în prezent.


Orice amânare a unei reduceri de 25 puncte procentuale la ședința din 6 iunie ar provoca un șoc major în piață, după ce săptămâni de zile factorii de decizie vorbesc de o decizie ca și luată.

În urma publicării datelor semnal privind inflația din luna mai, piețele monetare au continuat să mizeze pe reducerea din iunie, urmată de o încă o tăiere până la finele anului 2024.

În timp ce inflația generală a crescut în luna mai, sunt prognozate fluctuații ale IPC în următoarele luni, din cauza efectului de bază de pe piața energiei și a deblocării schemelor de sprijin fiscal operate de guverne în întregul bloc.

Inflația generală din zona euro a slăbit semnificativ de la vârful atins în octombrie, de 10,6%, coborând sub pragul de 3% în ultimele opt luni.


Cu toate acestea, conducerea BCE urmărește atent creșterea prețurilor serviviilor – un indicator chie al presiunilor inflaționiste – care a crescut la 4,1% de la 3,7% în aprilie.

De asemenea, boardul urmează să aprobe raportul privind inflația cu ultimele rectificări ale prognozelor referitoare la inflație și expansiunea economică la întâlnirea de săptămâna viitoare, oferind mai multe indicii despre posibilele tăieri de dobânzi în cursul acestui an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: