cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Rata inflației coboară în SUA sub 3% – cale liberă pentru Fed să treacă la reducerea dobânzilor

15 august, 2024

Creșterea prețurilor de consum din SUA a încetinit în iulie, rata anuală a inflației scăzând sub 3%, la 2,9%, pentru prima oară după 3 ani și jumătate, lăsând loc pentru Rezerva Federală să treacă la tăierea ratelor dobânzilor începând cu întrunirea din 15 septembrie. În luna iunie inflația a fost 3%.

Raportul Departamentului Muncii marchează în iulie a treia lună consecutivă de înfrânare a creșterii prețurilor la care s-a adăugat o creștere mică a prețurilor de producție, semn că inflația a revenit ferm pe o pantă descendentă. Retragerea inflației este conformă cu schimbările obiceiurilor de consum, cu respingerea prețurilor prea ridicate, vânătoarea de chilipiruri, mai puțin shopping și achizițiile de produse din categorii inferioare de preț.

Fed are cale liberă pentru reducerea dobânzilor

Înainte de a trece la reducerea dobânzilor, oficialii Fed au vrut să se asigure că inflația este pe un trend ireversibil descrescător în SUA și că americanii își reduc cheltuielile.


Fed majorase ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației care atinsese maxime ale ultimilor zeci de ani în 2022 din cauza blocajelor și a creșterii cererii în urma pandemiei de Covid-19.

Banca centrală a SUA a menținut dobânzile la un maxim din ultimii 23 de ani, de 5,25-5,5%, de mai bine de un an.

Consumatorii sunt frustrați de creșterea prețurilor

Problema este că creșterea din iulie, față de luna anterioară, cu 0,4% a costurilor cu locuința a reprezentat aproape 90% din creșterea lunară a IPC. Costurile cu locuința, care includ și chiriile, au crescut în iunie cu 0,2% față de mai. Ascensiunea prețurilor chiriilor și alimentelor sunt cele pe care le resimte cel mai puternic populația cu venituri sub medie și ar putea afecta șansele democratei Kamala Harris, în prezent vicepreședinte, de câștiga alegerile din noiembrie pentru Casa Alba.

Prețurile produselor alimentare au crescut cu 0,1% pentru a doua lună consecutiv. Prețurile ouălor au crescut cu 5,5%. Carnea, peștele, fructele și legumele și băuturile nealcoolice s-au scumpit și ele. Au existat însă scăderi de preț pentru alte produse alimentare, precum cerealele pentru micul dejun, produsele de panificație și lactatele.


Prețurile la benzină au rămas neschimbate după o scădere timp de două luni consecutive. Costul energiei electrice a crescut marginal, în timp ce prețul gazelor naturale a scăzut cu 0,7%.

„Consumatorii sunt încă enervați de inflație, pe care majoritatea oamenilor o măsoară comparând prețurile de astăzi cu cele care erau «nu cu mult timp în urmă»” a spus Bill Adams, economist șef la Comerica Bank. „Dacă inflația continuă să aibă o tendință descendentă, consumatorii se vor obișnui cu niveluri mai ridicate ale prețurilor, iar frustrarea din cauza inflației se va estompa”, a adăugat el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: