luni

22 aprilie, 2024

24 martie, 2022

Rusia ar putea urmări, prin solicitarea plății în ruble a exporturilor de gaze, redeschiderea contractelor pentru renegocierea unor condiții, precum durata sau prețul. Alte ipoteze susțin că intenția ar fi de întărire a monedei, puternic afectată de inflație și blocarea rezervelor valutare. Totuși, specialiștii atrag atenția că migrarea de la valută la ruble ar duce la o intensificare a tensiunilor asupra balanței de plăți a țării.

”Nu mai are rost în acest moment să furnizăm mărfurile către UE și SUA și să fim plătiți în euro, dolari sau alte valute”, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, potrivit agenției Interfax. Băncii centrale ruse i s-a dat o săptămână pentru a găsi o soluție pentru conversia plăților, iar companiei Gazprom i s-a cerut să modifice contractele.

”Părerea noastră este că anunțul pare a fi un efort al autorităților ruse de a exercita presiuni asupra țărilor occidentale, forțând cumpărătorii străini de gaz rusesc să folosească ruble, cu avantajul suplimentar de a susține valoarea monedei”, explică specialiștii capital Economics într-o notă transmisă investitorilor.


De la anunț, rubla s-a apreciat cu aproximativ 5% față de dolar, până la 90/$. Moneda rusă s-a depreciat puternic în urma invaziei Ucrainei, banca centrală solicitându-le exportatorilor să-și convertească 80% din veniturile în valută în ruble.

Renegocierea contractelor de gaze ar deschide o cutie a Pandorei

Piața europeană a gazelor a dat dovadă de reziliență miercuri, înregistrând o creștere a volumelor de 18%, în vreme ce prețurile s-au menținut stabile, depășind doar pentru o perioadă scurtă de timp nivelul de 130 de euro/MWh, scriu și economiștii băncii olandeze ING.

Decizia Rusiei ar putea însă deschide o veritabilă cutie a Pandorei. Contractele în vigoare, cu probabil foarte puține excepții, nu conțin clauze explicite privind o eventuală plată în ruble. Mai mulți cumpărători europeni au precizat, de altfel, că vor continua să achite importurile din Rusia în euro deoarece înțelegerile bilaterale nu permit permit plata în ruble.

”Cu toate acestea, dacă Rusia insistă asupra plății în ruble, acest lucru ar putea lăsa alte părți ale acestor contracte deschise renegocierii, cum ar fi durata lor”, avertizează economiștii ING. Nu doar durata contractului, dar și prețul de vânzare ar putea suferi de pe urma redeschiderii negocierilor în această perioadă foarte tensionată.


O altă provocare în calea planului Rusiei este de natură logistică. Partenerii săi comerciali vor obține cu greu ruble, având în vedere sancțiunile impuse asupra majorității băncilor.

Occidentul ar putea răspunde prin nou sancțiuni

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a precizat că orice cerere de plată a gazului în ruble ar reprezenta o încălcare a contractelor în vigoare. „Urmează să discutăm cu partenerii noștri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri”, a declarat el.

Dacă statele occidentale vor accepta solicitarea Rusiei ar fi ca și cum acestea ajută Ucraina cu o mână, iar cu cealaltă sprijină masacrul rus, a comentat și ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba.

„Nu este clar cum vor putea țările occidentale să acceseze suficiente ruble pentru a finanța importurile de gaze sau chiar dacă ar fi dispuse să plătească în ruble. Măsurile luate de Rusia pot fi, de asemenea, interpretate ca provocatoare și pot crește posibilitatea ca națiunile occidentale să înăsprească sancțiunile asupra energiei rusești”, mai scrie Liam Peach, economist pentru Europa Emergentă la capital Economics.

Drumul către autarhie al Rusiei

Valoarea exporturilor rusești de gaze în UE se ridică la 30-40 de miliarde de dolari pe an. Consecința imediată a migrării plăților în ruse ar fi eliminarea unei importante surse de valută străină, într-un moment în care veniturile din export au fost puternic afectate de sancțiuni.

Aceasta, la rândul său, ar intensifica presiunea asupra balanței de plăți a Rusiei și ar accelera ritmul comprimării importurilor. Acest lucru va afecta puternic cererea internă.

”Implicația pe termen mai lung este că accelerează strategia Rusiei de dedolarizare și întărește ideea că Rusia va continua să se îndrepte către autarhie (politică prin care se tinde spre crearea unei economii naționale închise, izolate de circuitul economic mondial, n.r.)”, scrie Liam Peach.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: