duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 martie, 2022

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia va începe să vândă gaze către țările „neprietenoase” în ruble, după ce Rusia și-a pierdut încrederea în Occident, ca urmare a înghețării rezervelor sale valutare, transmite Reuters.

Dependența țărilor europene de gazul rusesc și de alte materii prime exportate de Rusia a intrat în lumina reflectoarelor de la invazia Ucrainei, pe 24 februarie. Rusia numește atacul o ”operațiune specială” pentru a reduce capacitățile militare ale Ucrainei și pentru a elimina oamenii pe care Rusia îi consideră ”naţionalişti periculoşi”.

„Rusia va continua, bineînțeles, să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele și prețurile… fixate în contractele încheiate anterior”, a spus Putin la o întâlnire televizată cu miniștrii de rang înalt. „Modificările vor viza doar moneda de plată, care va fi schimbată în ruble rusești”, a adăugat el.


Guvernul și banca centrală au la dispoziție o săptămână pentru a găsi o soluție cu privire la modul de mutare a acestor operațiuni în moneda rusă. Gigantului Gazprom i s-a ordonat să facă modificările corespunzătoare în contractele de gaze.

Vânzările de gaze naturale ale Gazprom către Europa și alte țări au fost decontate în principal în euro (aproximativ 60% din tranzacții).

„Ar trebui creată o procedură transparentă de efectuare a plăților pentru toți cumpărătorii străini, inclusiv pentru achiziționarea de ruble rusești pe piața noastră valutară internă”, a mai spus Putin.

Uniunea Europeană intenționează să reducă dependența energetică de Rusia, dar nu poate renunța imediat la importurile de gaz natural rusesc și de petrol. Vladimir Putin a dat asigurări că noul sistem de plăți nu va afecta volumul exporturilor de gaz natural prevăzut în contractele cu Uniunea Europeană.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: