miercuri

27 martie, 2024

23 martie, 2022

Comisia Europeană a decis ca statele membre UE pot acorda ajutoare companiilor pentru scumpirea energiei, inclusiv prin subvenții directe, de până la 2 milioane de euro pentru un beneficiar afectat, dar care pot ajunge la 50 de milioane de euro pentru producătorii de aluminiu și de îngrășăminte.

Ajutoarele de stat pentru companiile afectate de criza ucrainiană în alte moduri, inclusiv ca urmare a sancțiunilor impuse de UE, se vor ridica la cel mult 400.000 de euro, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Acest din urmă tip de ajutoare „nu trebuie să fie legat de o creștere a prețurilor la energie, deoarece criza și măsurile restrictive împotriva Rusiei afectează economia în mai multe moduri, inclusiv prin întreruperi fizice ale lanțului de aprovizionare”, spune sursa citată.


Pentru companiile din agricultură și sectorul pescuitului, ajutoarele sunt limitate la 35.000 de euro.

Ajutoarele pot fi acordate sub orice formă, inclusiv prin subvenții directe.

Subvențiile pentru scumpirea energiei

Ajutorul total acordat unui beneficiar pentru compensarea scumpirii energiei nu poate depăși 30% din costurile eligibile, sau până la maximum 2 milioane euro la un moment dat.

Atunci când societatea înregistrează pierderi din exploatare, poate fi necesar un ajutor suplimentar pentru a asigura continuarea activității economice.


În acest scop, statele membre pot acorda ajutoare care depășesc plafoanele de mai sus, până la 25 de milioane euro pentru companiile energo-intensive și până la 50 de milioane euro pentru companiile active în sectoare specifice, cum ar fi producția de aluminiu și alte metale, fibre de sticlă, celuloză, îngrășăminte sau hidrogen și multe substanțe chimice de bază, spune comunicatul citat.

„Cadrul Temporar de Criză” se aplică până la sfârșitul anului

„Cadrul Temporar de Criză” care include măsurile de mai sus, adoptat miercuri de Comisia Europeană,  se aplică până la 31 decembrie 2022, dar Comisia va evalua, înainte de această dată dacă durata va trebui prelungită.

Prin urmare, măsurile vin odată cu impunerea unor anumite condiții:

  • Metodologie proporțională: Trebuie să existe o legătură între valoarea ajutorului acordat companiilor și amploarea activității lor economice și expunerea la efectele economice ale crizei, ținând cont de cifra de afaceri și de costurile energetice ale acestora;
  • Condiții de eligibilitate: definiția utilizatorilor energointensivi consumatori mari de energie este stabilită prin trimitere la Directiva privind impozitarea energiei, adică întreprinderile pentru care achizițiile de energie reprezintă cel puțin 3 % din valoarea producției lor;
  • Cerințe de sustenabilitate: Statele membre „sunt invitate să ia în considerare, într-un mod nediscriminatoriu, stabilirea de cerințe legate de protecția mediului sau de securitatea aprovizionării atunci când acordă ajutor pentru costuri suplimentare datorate prețurilor excepțional de ridicate la gaze și electricitate”.

Altfel spus, „ajutorul ar trebui să ajute întreprinderile să facă față crizei actuale și, în același timp, să pună bazele unei redresări sustenabile”.

(Descărcați AICI „Cadrul Temporar de Criză” pentru acordaresa de ajutoare de stat)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: