marți

16 iulie, 2024

ce sunt certificatele de depozit

1 martie, 2023

În cazul în care vrei să afli mai multe informații despre diverse metode de economisire, îți va fi de folos să afli ce sunt certificatele de depozit.

Certificatul de depozit este un instrument financiar emis de o instituție financiară (de o bancă, de exemplu), care oferă un randament (venit) fix într-o anumită perioadă de timp. Potrivit definebusinessterms.com, clientul alege să își investească capitalul în instituția respectivă deoarece certificatele de depozit oferă de regulă un câștig mai mare decât depozitele la termen clasice.

Unde au apărut certificatele de depozit

Certificatele de depozit au început să fie emise de băncile comerciale din SUA începând cu 1961.


Conform definebusinessterms.com, certificatele de depozit sunt mai puțin folosite astăzi, cu excepția unor țări din America Latină. În multe alte țări din lume însă, certificatele de depozit au fost abandonate în favoarea altor tipuri de produse financiare.

Termene pentru certificatele de depozit

Pentru a înțelege ce sunt certificatele de depozit trebuie menționat că acestea sunt produse de economisire. Precum depozitele clasice la termen, și ele oferă posibilitatea de a plasa banii pe o perioadă determinată. De regulă, termenele sunt de 3 luni, 6 luni, 9 luni sau 12 luni. De obicei, cu cât intervalul de timp este mai lung, cu atât dobânda oferită este mai mare.

După cum arătam mai sus, certificatele de depozit oferă un randament fix. Dobânda este fixă, iar cele mai multe certificate de depozit se achiziționează cu discount. Astfel, clientul cumpără certificatul de depozit la un preț diminuat, din care s-a scăzut dobânda pe care urmează să o primească la final, potrivit conso.ro. De exemplu, pentru achiziționarea unui certificat de depozit de 10.000 de lei care îi va aduce unui client o dobândă de 500 de lei în 3 luni, clientul va plăti 9.500 de lei, iar dobânda de 500 de lei se va vira la finalul termenului.

Spre deosebire de certificatele de depozit, în cazul depozitelor la termen clientul va depune suma de 10.000 de lei, iar la maturitate va primi dobânda.

ce sunt certificatele de depozit
Foto: stevepb / pixabay.com

Ce sunt certificatele de depozit – comparație cu depozitele la termen


O altă diferență este că certificatele de depozit prezintă avantajul că pot fi răscumpărate de client înainte de scadență, fără ca acesta să piardă dobânda. În schimb, banca penalizează retragerile înainte de termen din depozitele la termen, iar clientul pierde dobânda.

Certificatele de depozit au valori nominale prestabilite (de regulă este vorba despre sume rotunde).

Ce sunt certificatele de depozit – exemple

De pildă, la un moment dat Alpha Bank oferea certificate de depozit nominative în lei, euro și dolari cu scadențe la 3, 6, 9 și 12 luni. Certificatele disponibile aveau următoarele valori: 250, 500, 1.000, 5.000 și 10.000 de euro sau dolari și 1, 5, 10, 25, 50 și 100 de milioane de lei.

Certificatele de depozit puteau fi cumpărate fără a fi necesară deschiderea unui cont la banca respectivă. Banca mai menționa la acea dată că dobânzile pentru certificatele de depozit oferite erau de regulă mai mari decât cele pentru depozite, iar aceste titluri de valoare puteau fi achiziționate pentru sume mai mici decât cele necesare deschiderii unui cont bancar.

Dobânzile oferite pentru certificatele de depozit erau următoarele:

certificat de depozit dobândă
Sursa: alphabank.ro

Certificate de depozit avânt la bază acțiuni suport

Referitor la ce sunt certificatele de depozit, trebuie menționat că există și un alt tip de certificate de depozit – care au la bază acțiuni suport. Certificatele de depozit având la bază acțiuni suport sunt valori mobiliare care conferă deținătorului drepturi și obligații aferente acțiunilor suport, precum și dreptul de a obține, prin conversie, acțiuni suport, se arată pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară.

În noiembrie 2014, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a anunțat că a extins posibilitatea de a emite certificate de depozit pentru toți emitenții listați în România.

În urma acestei decizii, toate societățile listate pe piața de capital din România au putut să fie admise la tranzacționare și în alte state membre ale Uniunii Europene, prin intermediul certificatelor de depozit (listare indirectă).

Foto: nattanan23 / stevepb / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt certificatele de depozit ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce înseamnă acțiuni nominative. Diferența față de acțiunile la purtător

Ce înseamnă acțiuni la purtător și de ce au fost interzise

Diferența dintre acțiuni și părți sociale. Ghid cu 10 explicații utile

Diferența dintre CUI și CIF. Ghid explicativ în 6 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: