ce sunt acțiunile defensive

19 iulie, 2023

În cazul în care vrei să investești la bursă în companii stabile, ce emit titluri de capital ale căror prețuri nu sunt volatile, atunci trebuie să înțelegi ce sunt acțiunile defensive.

Ce sunt acțiunile defensive și cum evoluează prețul lor

Acțiunile defensive sunt valori mobiliare ce oferă dividende consistente și câștiguri stabile, indiferent de starea pieței de capital în ansamblul său, se arată într-un ghid realizat de publicația investopedia.com.

Deoarece există o cerere stabilă pentru produsele acestor companii, acțiunile lor tind să fie mai stabile pe parcursul diferitelor faze din ciclul economic (creștere, apogeu, recesiune, redresare).


Acțiunile emise de companii stabile, recunoscute la nivel mondial, precum Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Colgate-Palmolive sau Coca-Cola sunt considerate acțiuni defensive.

Acțiunile defensive sunt achiziționate de investitorii care doresc să-și protejeze portofoliile în timpul unei perioade economice mai slabe, dar și în perioade cu volatilitate mare a piețelor. Companii precum cele menționate anterior dețin fluxuri de numerar puternice, au operațiuni stabile, precum și capacitatea de a face față recesiunilor economice.

Înțelegem mai bine ce sunt acțiunile defensive dacă știm ce avantaje și dezavantaje prezintă.

Acțiunile defensive – avantaje

Unul dintre cele mai importante avantaje ale acțiunilor defensive este că ele oferă câștiguri similare pe termen lung, prezentând așadar un risc mai redus de prăbușire a prețurilor decât alte acțiuni.


În plus, companiile ce emit acțiuni defensive prezintă un risc mai scăzut de a da faliment. Potrivit sursei citate, acțiunile defensive tind să aibă performanțe mai bune decât restul pieței în timpul recesiunilor economice.

Warren Buffett a devenit unul dintre cei mai importanți investitori din istorie și datorită faptului că s-a concentrat pe acțiuni defensive, mai notează investopedia.com.

Ce sunt acțiunile defensive – dezavantaje

Un dezavantaj al acțiunilor defensive este că, deoarece prețurile nu variază foarte mult, ele oferă adesea câștiguri mici și oportunități mai reduse de creștere, comparativ cu titlurile de capital emise, de pildă, de start-up-urile cu creștere rapidă.

De asemenea, în timpul fazelor de expansiune (creștere) economică, ele tind să aibă performanțe sub nivelul pieței.

Ce sunt acțiunile nonciclice

Acțiunile defensive mai sunt cunoscute și drept acțiuni nonciclice deoarece evoluția lor nu este foarte corelată cu ciclul economic.

Ce sunt acțiunile defensive și ce companii le emit

Acțiunile emise de companii care produc ori distribuie bunuri de larg consum sunt considerate, în general, defensive. Bunurile de larg consum sunt acele bunuri pe care oamenii tind să le cumpere din necesitate, indiferent de condițiile economice.

În această categorie intră bunurile absolut necesare traiului, ca de exemplu mâncarea, băuturile și produsele de igienă (săpunul, șamponul, pasta de dinți, hârtia igienică etc).

ce sunt acțiunile defensive
Foto: Tariq786 / pixabay.com

Cu alte cuvinte, chiar dacă economia trece printr-o recesiune, oamenii vor continua să cumpere aceste produse, iar companiile care le produc sau distribuie vor înregistra câștiguri.

Exemple de companii ce emit acțiuni defensive

În contextul discuției despre ce sunt acțiunile defensive, trebuie menționat că acțiunile emise de companiile din utilități (apă, gaze, energie electrică) sunt și ele considerate defensive deoarece oamenii au nevoie de acestea în toate fazele ciclului economic.

Istoric, și acțiunile emise de marile companii farmaceutice și de producătorii de dispozitive medicale au fost considerate defensive (deoarece întotdeauna există pacienți care au nevoie de ajutor). Însă în ultimii ani competiția generată de apariția unor noi medicamente pe piață, adesea unele revoluționare, a făcut ca acțiunile companiilor farmaceutice să nu mai fie la fel de stabile ca înainte.

Iată 10 exemple de companii ce emit acțiuni defenstive:

  • Procter & Gamble
  • Colgate-Palmolive
  • Coca-Cola
  • PepsiCo
  • McDonald’s
  • Johnson & Johnson
  • Pfizer
  • Merck
  • Walmart
  • FedEx

Ce sunt acțiunile defensive – comparația cu cele ciclice

Acțiunile defensive sunt adesea definite în antiteză cu cele ciclice. Astfel, dacă acțiunile defensive tind să aibă o evoluție stabilă de-a lungul ciclurilor economice, acțiunile ciclice sunt emise de companii a căror performanță este strâns legată de evoluția generală a economiei.

Prețul acțiunilor ciclice tinde să aibă o evoluție bună atunci când peisajul economic general este unul pozitiv (în perioadele de creștere economică) și să scadă în perioadele economice mai slabe, se arată pe site-ul bursei NASDAQ.

În categoria acțiunilor ciclice intră cele emise de companii din domenii precum sectorul auto (mașini, diverse alte vehicule etc), construcții, călătorii (bilete de avion, vacanțe, cazare în hoteluri) sau din industria bunurilor de lux (parfumuri, ceasuri etc).

Acțiunile emise de aceste companii sunt influențate de starea economiei deoarece în perioadele de creștere și de prosperitate oamenii tind să cheltuiască mai mulți bani pe astfel de bunuri și servicii. În schimb, în recesiune, oamenii vor tăia cheltuielile, renunțând la acele bunuri și servicii care nu sunt absolut necesare traiului.

Foto: sergeitokmakov / Tariq786 / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt acțiunile defensive ți s-a părut util, atunci te-ar putea interesa și:

Ce sunt acțiunile ciclice. Diferența față de cele defensive
Ce înseamnă acțiuni nominative. Diferența față de acțiunile la purtător
Ce înseamnă acțiuni la purtător și de ce au fost interzise
Ce sunt acțiunile de trezorerie, ce scop au și ce avantaje prezintă
Ce sunt acțiunile ordinare și ce drepturi le conferă deținătorilor
Ce sunt acțiunile preferențiale. Diferențe față de cele ordinare

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: