Dacă ești interesat de cum funcționează piața de capital, s-ar putea să îți fie de folos să știi ce sunt acțiunile de trezorerie.
Diferența dintre acțiunile de trezorerie și cele aflate în circulație
Acțiunile de trezorerie, numite și acțiuni redobândite, sunt de regulă acele acțiuni care s-au aflat în circulație, dar care au fost răscumpărate de la acționari de către compania emitentă, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com. Prin acest proces scade numărul total de acțiuni aflate în circulație pe piața liberă.
Ce sunt acțiunile free float
Fiecare companie are un anumit număr de acțiuni pe care este autorizată să îl emită. Dintre acestea, acțiunile aflate în circulație reprezintă acțiunile deținute de investitori (atât de publicul larg, cât și de investitori cheie). Acțiunile disponibile la tranzacționare pe burse (ce pot fi cumpărate și vândute de publicul larg) se numesc free float.
În schimb, acțiunile de trezorerie sunt acele acțiuni pe care o companie le ține în trezoreria proprie. Este posibil ca ele să provină din acțiunile aflate anterior în circulație (fie la investitori cheie, fie la publicul larg), însă este posibil și ca ele să nu fi fost niciodată emise publicului.
Ce sunt acțiunile de trezorerie și ce caracteristici au
Odată răscumpărate, acțiunile de trezorerie rămân în continuare emise, însă ele nu sunt incluse în distribuirea dividendelor (nu se încaseasă dividende pentru ele).
De asemenea, ele nu sunt incluse în calcularea venitului net pe acțiune (numit și câștig sau profit net pe acțiune). Venitul net pe acțiune (EPS în engleză) se obține împărțind profitul net al unei companii la numărul de acțiuni ordinare aflate în circulație.
Referitor la ce sunt acțiunile de trezorerie mai trebuie menționat că, deoarece ele reprezintă numărul de acțiuni răscumpărate de pe piața liberă, ele reduc capitalul propriu al companiei cu suma plătită pentru acțiuni.
Dincolo de faptul că pentru ele nu se distribuie dividende și nu sunt incluse în calculul EPS, acțiunile de trezorerie nu conferă drept de vot.
Diferența dintre acțiunile de trezorerie și acțiunile retrase
Acțiunile de trezorerie nu trebuie confundate cu acțiunile retrase. Deși acțiunile de trezorerie au fost scoase din circulație, ele încă există. Spre deosebire de acestea, acțiunile retrase au fost anulate. Acestea din urmă nu mai au valoare de piață și nu mai reprezintă un drept de proprietate asupra companiei emitente.
Odată răscumpărate, acțiunile de trezorerie pot fi și ele retrase sau pot fi păstrate în trezoreria companiei pentru a fi revândute apoi pe piața liberă. Dacă sunt retrase, ele sunt anulate definitiv și nu mai pot fi reemise ulterior, mai notează investopedia.com. După ce au fost retrase, ele nu mai sunt listate ca acțiuni de trezorerie în situațiile financiare ale companiei.
Ce sunt acțiunile de trezorerie și care este scopul lor
Acțiunile de trezorerie care nu au fost retrase pot fi reintroduse în circulație prin mai multe metode: sunt oferite la vânzare pentru strângere de capital, sunt distribuite pentru compensarea angajaților sau le sunt oferite acționarilor sub formă de dividende (în acest caz, acționarii primesc acțiuni noi la compania respectivă în loc de bani).
Dar care este scopul acțiunilor de trezorerie? În mod normal, oferirea de acțiuni către publicul larg este o modalitate eficientă de a strânge capital, însă există anumite momente în care o companie poate dori să restrângă numărul de acțiuni aflate în circulație pe piața liberă, se arată în ghidul investopedia.com.
Ce sunt acțiunile de trezorerie și ce avantaje au
Unul dintre avantajele de a deține acțiuni de trezorerie este că în acest mod compania poate limita procentul din societate deținut de investitori externi (poate preveni o preluare ostilă, de exemplu). Cu alte cuvinte, deținerea de acțiuni de trezorerie reprezintă o strategie defensivă în cazul afacerilor vizate de o preluare ostilă.
Cu mai puțini acționari, devine mai greu pentru cumpărătorii interesați să achiziționeze numărul necesar de acțiuni pentru a deveni majoritari.
Un alt beneficiu este că, păstrând acțiuni în trezoreria proprie, compania le poate vinde către public în viitor, în situația în care va fi nevoită să strângă capital.
Unul dintre cele mai importante avantaje este că răscumpărarea acțiunilor ajută la creșterea prețurilor acțiunilor, oferindu-le investitorilor o recompensă imediată. De asemenea, crește și valoarea EPS (deoarece profitul se împarte la un număr redus de acțiuni).
Foto: geralt / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce sunt acțiunile de trezorerie ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce înseamnă free float. Relevanța acestor acțiuni pentru indicii bursieri
Ce este prospectul de emisiune de acțiuni, obligațiuni, unități de fond
Ce înseamnă acțiuni nominative. Diferența față de acțiunile la purtător