marți

30 aprilie, 2024

ce înseamnă day trading

2 aprilie, 2024

Dacă ești interesat de bursă, de piețele de capital și de platformele de tranzacționare online, atunci este util să știi ce înseamnă day trading.

Ce este day trading

Day trading reprezintă o strategie de tranzacționare prin care un trader sau un investitor cumpără și vinde anumite instrumente financiare (acțiuni, obligațiuni, valute, instrumente financiare derivate etc) într-un interval de timp foarte scurt, de regulă în decursul aceleiași zile, cu scopul de a profita de pe urma oscilațiilor prețurilor din ziua respectivă de tranzacționare (intraday).

Așadar, day traderii vor să profite de fluctuațiile de preț pe termen scurt pentru a obține câștiguri rapide. Tranzacționarea de tip day trading se bazează adesea pe analiza tehnică a mișcărilor prețurilor și necesită un grad ridicat de autodisciplină și obiectivitate, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com.

Ce înseamnă day trading – definiție


După cum arată sursa citată, day trading-ul poate fi definit și drept o formă rapidă de investiție, prin care persoanele cumpără și vând valori mobiliare în aceeași zi de tranzacționare, scopul principal fiind de a beneficia de pe urma modificărilor de preț pentru diverse active.

Ce strategii folosesc day traderii

Day traderii folosesc o combinație de strategii și analize, ca de exemplu analiza tehnică, ce se axează pe fluctuațiile de prețuri din trecut și pe modele de tranzacționare. Pe de altă parte, implică și reacții de moment, care presupun capitalizarea pe baza unor trenduri (tendințe) pe termen scurt.

Spre deosebire de investitorii pe termen lung, day traderii sunt mai puțin preocupați de valoarea fundamentală a titlurilor de capital, concentrându-se mai mult pe obținerea de câștiguri imediate rezultate din fluctuațiile pieței.

Numit și tranzacționare de zi, day trading-ul se practică cel mai frecvent pe piețele de acțiuni și pe piața de valută (Forex).

Ce înseamnă day trading și ce este analiza tehnică


Revenind la analiza tehnică, aceasta este o disciplină de tranzacționare folosită pentru a evalua investițiile și a identifica oportunitățile de tranzacționare prin analiza tendințelor statistice colectate din activitatea de tranzacționare, cum ar fi mișcarea prețurilor și volumul titlurilor, se arată într-un ghid investopedia.com.

Spre deosebire de analiza fundamentală, care încearcă să evalueze valoarea unui titlu de capital pe baza rezultatelor afacerii, cum ar fi vânzările și câștigurile, analiza tehnică se concentrează pe studiul prețului și al volumului.

Cei care folosesc analiza tehnică consideră că activitatea de tranzacționare din trecut și modificările de preț ale unui titlu pot fi indicatori valoroși pentru fluctuațiile viitoare ale prețului titlului în cauză.

Prin comparație, analiza fundamentală se concentrează pe situațiile financiare ale unei compnii, nu pe modelele istorice ale prețurilor sau pe tendințele referitoare la prețurile titlurilor de capital.

Exemplu de day trading

Înțelegem mai bine ce înseamnă day trading dintr-un exemplu oferit de investopedia.com. Day trading-ul se defășoară precum orice altă tranzacție cu acțiuni, cu excepția faptului că atât cumpărarea unor titluri de capital, cât și vânzarea lor, au loc în aceeași zi, uneori după doar câteva secunde.

De pildă, un trader a finalizat o analiză tehnică pentru o companie numită Intuitive Sciences Inc., listată pe bursa Nasdaq 100. Analiza arată că acțiunile companiei au un model de creștere a prețului cu cel puțin 0,6% în majoritatea zilelor în care Nasdaq este în creștere cu mai mult de 0,4%.

Investitorul consideră că și în ziua respectivă se va întâmpla la fel, așa că va cumpăra 1.000 de acțiuni Intuitive Sciences când se deschide bursa. Apoi, așteptă până când acțiunile în cauză vor atinge un anumit nivel de preț, și după care vinde toate acțiunile imediat ce prețul acțiunilor a crescut cu 0,6%.

ce înseamnă day trading
Foto: TheInvestorPost / pixabay.com

Ce înseamnă day trading – cum să tranzacționezi intraday

Potrivit specialiștilor din domeniu, cei care vor să facă day trading trebuie să:

  • aibă o înțelegere solidă a piețelor de capital
  • să poată lua decizii rapide și informate
  • să fie la curent cu știrile din domeniul burselor, piețelor de capital, economie și din alte domenii care pot influența prețurile acțiunilor pe parcursul unei zile
  • să dispună de capital

Tehnici și strategii de day trading

Tranzacționarea pe baza știrilor din domeniul financiar este o tehnică populară. Anunțurile programate, cum ar fi publicarea statisticilor financiare, a profiturilor companiilor, fuziunea unor companii sau modificarea ratei dobânzii creează anumite așteptări în piață. Piețele reacționează atunci când aceste așteptări nu sunt împlinite (sau sunt, din contră, depășite), de regulă prin fluctuații bruște și semnficative de preț, de care pot beneficia day traderii, notează investopedia.com.

Scalping este o altă strategie frecvent utilizată, ce se concentrează pe obținerea mai multor profituri mici din modificările de scurtă durată ale prețurilor (pe parcurusl unei zile de tranzaționare).

Tranzacționarea de înaltă frecvență este și e folosită. Este o strategie utilizează algoritmi sofisticați pentru a exploata ineficiențele de scurtă durată ce pot apărea pe piețele de capital.

Ce înseamnă day trading – avantaje

Day trading este o strategie atractivă pentru investitori deoarece poate aduce câștiguri substanțiale foarte rapid.

Ce riscuri presupune day trading

Pe de altă parte, day trading-ul este o activitate asociată cu riscuri semnificative. Day traderii folosesc adesea efectul de levier, împrumutând bani care pot crește atât profiturile, cât și pierderile potențiale. Astfel, unii day traderi nu doar că își pierd toți banii, ci ajung chiar să datoreze bani.

Din acest motiv, day trading-ul nu este recomandat pentru investitorii fără experiență, pentru începători sau pentru cei care nu au capacitatea financiară de a absorbi pierderile.

Dincolo de riscurile mari, unii economiști susțin că day trading-ul are performanțe mai slabe decât strategiile pasive bazate pe urmărirea indicilor bursieri, în special după ce sunt luate în calcul taxele și impozitele.

De asemenea, day trading-ul este o activitate stresantă, deoarece urmărirea a zeci de cotații și fluctuații de preț pentru a identifica tendințele trecătoare ale pieței necesită multă concentrare.

Potrivit investopedia.com, investitorii pot obține profit din tranzacționarea de zi, dar rata de succes este mai scăzută decât în cazul altor investiții deoarece este o activitate mai riscantă, ce necesită abilități considerabile.

Foto: TheInvestorPost / TheInvestorPost / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce înseamnă day trading vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Sfaturi Warren Buffet. 8 reguli pentru investiții inteligente
Ce este riscul de piață. Diferența față de riscul sectorial
Ce este riscul de credit și care sunt cei 5 C ai creditării

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: