Sfaturi Warren Buffet. Omul de afaceri și filantropul Warren Buffet este unul dintre cei mai cunoscuți investitori din lume, celebru pentru strategiile sale de investiții.
Cine este Warren Buffet
Născut în Omaha, Nebraska, Warren Buffet a început să fie interesat de afaceri și investiții încă din tinerețe. A absolvit Universitatea Nebraska la vârsta de 19 ani, iar apoi a studiat și la Columbia Business School.
Ulterior, a urmat cursurile Institutului de Finanțe din New York și a început diverse afaceri și parteneriate de investiții. A creat Buffet Partnership în 1956, iar firma sa de investiții a achizționat apoi o firmă de producție de textile, numită Berkshire Hathaway, preluând și numele acesteia.
Buffet este președinte, CEO și totodată acționar majoritar al Berkshire Hathaway, care este acum un holding multinațional american a cărui principală activitate și sursă de capital e reprezentată de asigurări.
Sfaturi Warren Buffet – investiții
Ajuns la vârsta de 93 de ani, Warren Buffet are o avere de peste 120 de miliarde de dolari, fiind al șaptelea cel mai bogat om din lume, potrivit Wikipedia.org. Datorită succesului uriaș avut în investiții, este numit „Oracolul din Omaha” de către mass-media.
Warren Buffet s-a angajat să doneze 99% din avere unor cauze filantropice, în special Fundației Bill & Melinda Gates. Alături de Bill Gates, a fondat Giving Pledge în 2010, o campanie caritabilă prin care miliardarii lumii se angajează să doneze cel puțin jumătate din avere.
Iată, în continuare, câteva dintre cele mai importante sfaturi de la Warren Buffet, adunate de publicația investopedia.com.
Sfaturi Warren Buffet pentru investitori
1. Nu pierde niciodată bani.
Aceasta este principala regulă a lui Warren Buffet, și totodată unul dintre cele mai cunoscute citate din celebrul investitor.
2. Nu uita niciodată regula nr. 1.
Citatul complet din Buffet este „Regula nr. 1: Nu pierde niciodată bani. Regula nr. 2: Nu uita Regula nr. 1”.
Buffet a pierdut personal aproximativ 25 de miliarde de dolari în timpul crizei financiare din 2008, iar compania sa, Berkshire Hathaway, și-a pierdut ratingul AAA. Într-adevăr, poate fi dificil pentru un investitor să nu piardă niciodată bani, însă prin aceste cuvinte Buffet se referă la mentalitatea unui investitor, mai notează sursa citată, iar sensul poate fi interpretat drept „Nu fii frivol, nu paria, nu intra într-o investiție cu atitudinea că este OK să pierzi, fii informat și fă-ți temele.”
Warren Buffet investește doar în companii pe care le cercetează temeinic și le înțelege. De asemenea, el consideră că cea mai importantă calitate a unui investitor este temperamentul, nu intelectul.
Bursa experimentează fluctuații, însă Buffet rămâne concentrat asupra obiectivelor sale atât în momentele de creștere, cât în cele de scădere, schimbându-și rar strategia de investiții pe termen lung, indiferent de ceea ce face piața.
Sfaturi Warren Buffet – în ce să investești
3. Alege afaceri, nu acțiuni
Când o afacere are rezultate bune, acțiunile sale vor crește și ele (se spune că acțiunile „urmează” afacerea). Warren Buffet investește în afaceri care au perspective favorabile pe termen lung, analizând dacă:
- afacerea generează marje de profit ridicate și sustenabile;
- compania are un istoric de operare constant;
- ar mai dori să dețină acțiuni la acea companie dacă prețul lor scade sub așteptări.
După cum notează investopedia.com, Warren Buffet nu cumpără niciodată acțiuni la o companie decât dacă poate scrie motivele pentru care este dispus să plătească un anumit preț pe acțiuni. Este un exercițiu pe care îl poate încerca orice investitor.
Recomandări de la Warren Buffet
4. O companie minunată la un preț corect versus O companie corectă la un preț minunat.
Warren Buffet este un investitor care cumpără acțiuni de calitate la prețuri rezonabile, sau chiar minime. Scopul său este să construiască un portofoliu de acțiuni care să-i aducă profituri solide și aprecierea capitalului în anii următori.
De exemplu, în timpul crizei financiare din 2007-2009, Buffet s-a folosit de oportunitatea prețurilor scăzute pentru a cumpăra multe acțiuni la companii precum General Electric sau Goldman Sachs.
Sfaturi Warren Buffet – durata investițiilor
5. Deține acțiuni pe termen lung.
Warren Buffet este exponentul filozofiei „cumpără acțiuni și păstrează-le”. Referitor la cât timp ar trebui un investitor să dețină o acțiune, Buffet spune că nu ar trebui ca acesta să o dețină 10 minute dacă nu se simte confortabil să o dețină timp de 10 ani.
Investitorul american și-a păstrat cea mai mare parte a portofoliului său chiar și în timpul crizei financiare. Un investitor prea fricos sau prea lacom poate ajunge să vândă acțiuni când piața este jos și să le cumpere când piața este sus, ceea ce distruge aprecierea portofoliului pe termen lung, mai notează investopedia.com.
Sfaturi Warren Buffet despre investiții
6. Fii dispus să fii diferit.
Warren Buffet îi sfătuiește pe investitori să nu aibă „spirit de turmă” și să nu copieze ce fac alții investitori, deoarece aceștia se pot baza pe opinii și informații fără nicio bază reală. Astfel, unui investitor nu ar trebui să-i fie teamă să înoate împotriva curentului.
Sfaturi Warren Buffet – ce trebuie evitat
7. Evită datoriile făcute prin cardurile de credit.
Investitorul american consideră că oamenii pot face lucruri mult mai bune cu banii lor decât să-i ofere instituțiilor financiare sub formă de dobândă pentru a obține putere de cumpărare.
„Cele mai mari două verigi slabe din experiența mea: am văzut mulți oameni eșuând din cauza băuturii și a efectului de levier, adică a banilor împrumutați”, a declarat Buffet în anul 1991, în timpul unui discurs ținut la Universitatea Notre Dame.
Warren Buffet despre investiții – recomandări
8. Investește în ceea ce înțelegi.
Cu alte cuvinte, investitorii ar trebui să cumpere acțiuni emise de companii care își desfășoară activitatea în domenii pe care le înțeleg. De pildă, un inginer IT poate fi mai confortabil să-și investească banii în companii de tehnologie decât în industria farmaceutică.
Astfel, sfatul lui Warren Buffet pentru un investitor este ca acesta să nu-și investească banii într-o zonă în care este „incompetent”, cel puțin până când nu devine competent și se educă în acel domeniu.
Foto: The White House / Wikipedia.org USA / International Trade Administration / Wikipedia.org
Dacă acest articol despre sfaturi Warren Buffet ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce este riscul de piață. Diferența față de riscul sectorial
Ce este riscul de credit și care sunt cei 5 C ai creditării