Dacă te gândești să obții un credit de la bancă, atunci este bine ca înainte de discuțiile cu reprezentanții instituției să știi ce este riscul de credit și ce elemente iau în calcul băncile atunci când oferă un credit.
Ce înseamnă riscul de credit
Riscul de credit reprezintă probabilitatea unei pierderi financiare ce rezultă din nerambursarea unui împrumut de către un debitor.
Așadar, riscul de credit se referă la riscul ca un creditor să nu primească înapoi capitalul împrumutat și dobânda aferentă, ceea ce va duce la întreruperea fluxurilor de numerar și la creșterea costurilor de colectare, se arată într-un ghid realizat de publicația investopedia.com.
Creditorii pot atenua riscul de credit analizând bonitatea (solvabilitatea) unui debitor, luând în calcul gradul de îndatorare și veniturile sale actuale.
Dobânda pe care o plătește un debitor sau emitentul unor obligațiuni reprezintă tocmai o recompensă pe care o primește creditorul sau investitorul pentru că și-a asumat riscul de credit, mai notează sursa citată.
Ce este riscul de credit și cum se măsoară
Riscul creditelor de consum poate fi măsurat prin cei 5 C ai creditării: caracterul (istoricul creditării), capacitatea de rambursare, capitalul, condițiile împrumutului și garanțiile asociate („collateral” în engleză). Creditele de consum sunt acele împrumuturi făcute pentru achiziționarea unor bunuri de consum sau servicii.
De regulă, consumatorilor care prezintă riscuri de credit mai mari li se percep dobânzi mai ridicate la împrumuturi.
Riscul de credit este inerent oricărui tip de împrumut, fie că este vorba despre un împrumut făcut de un guvern ori de un consumator obișnuit. Atunci când creditorii oferă credite ipotecare, carduri de credit sau împrumuturi pe termen lung pentru un anumit stat, există riscul ca debitorul să nu ramburseze împrumutul.
Riscul de credit este calculat pe baza capacității generale de a rambursa un împrumut în conformitate cu termenii inițiali ai înțelegerii contractuale (adică de a returna întreaga sumă împrumutată, precum și dobânzile aferente, la datele stabilite).
Ce este riscul de credit – cazul obligațiunilor
Riscul de credit al clienților obișnuiți este evaluat de instituțiile de credit (unele companii au înființat departamente responsabile cu evaluarea acestui risc). În schimb, riscul de credit al emitenților de obligațiuni este evaluat de agenții internaționale de rating, cele mai cunoscute fiind Standard & Poor’s, Moody’s și Fitch.
Aceste organisme financiare analizează bonitatea emitenților de obligațiuni suverane (emise de guverne), corporative (emise de companii și societăți comerciale) și municipale (emise de autoritățile locale sau regionale).
Înțelegem mai bine ce este riscul de credit în cazul obligațiunilor dintr-un exemplu. De pildă, cel mai bun rating oferit agenția Moody’s este Aaa. Toate obligațiunile suverane care au primit ratinguri de la Aaa la Baa3 au grad investițional, adică au un risc scăzut. În schimb, obligațiunile ce au primit un rating de la Ba1 până la C nu au grad investițional și sunt considerate „speculative”, având un risc mai ridicat.
Legătura dintre riscul de credit și rata dobânzii
De obicei, dacă percep un nivel mai ridicat de risc, creditorii percep o rată a dobânzii mai mare și pot chiar să refuze să ofere un împrumut unui client pe care îl consideră prea riscant.
Pe de altă parte, un solicitant de credit ipotecar ce are un rating de credit superior și un venit constant va fi perceput drept mai puțin riscant și va primi, probabil, o dobândă mai scăzută la creditul ipotecar, mai notează investopedia.com.
Ce este riscul de credit și cum influențează dobânda
Situația este similară în cazul emitenților de obligațiuni. De pildă, un stat ale cărui obligațiuni suverane sunt incluse în categoria obligațiunilor speculative va oferi dobânzi mai ridicate, tocmai pentru a compensa riscul mai mare pe care și-l vor asuma investitorii care vor cumpăra astfel de obligațiuni.
Managementul riscului de credit este un proces complex, împărțit de regulă în două categorii principale: măsurarea și atenuarea riscului, se arată într-un ghid realizat de corporatefinanceinstitute.com.
Riscul de credit este măsurat de creditori folosind instrumente proprii de evaluare a riscului, care diferă de la o firmă la alta, precum și în funcție de tipul împrumutului (personal sau comercial).
Ce este riscul de credit și cum se evaluează
În cazul împrumuturilor personale, creditorii vor dori să cunoască situația financiară a debitorului, inclusiv:
- dacă au alte active
- dacă au datorii
- ce venituri au
- ce istoric de creditare au
Ce este creditarea comercială
Creditarea comercială (a unei companii, spre exemplu) este mult mai complexă. În acest caz, evaluarea riscurilor include:
- înțelegerea a ce se întâmplă în mediul de afaceri și în economie în general
- analiza industriei în care își desfășoară activitatea firma respectivă
- evaluarea afacerii în sine (inclusiv avantajele sale competitive și strategiile de creștere)
- analiza echipei de management (reputația conducerii și scorurile personale de credit ale managerilor vor fi incluse în analiză)
- rapoartele financiare ale companiei
Ce este riscul de credit – cei 5 C ai creditării
Cei 5 C ai creditării reprezintă un cadru folosit în mod obișnuit pentru a înțelege, măsura și atenua riscul de credit, mai notează corporatefinanceinstitute.com. Cei 5 C sunt:
1. Caracterul – se referă la istoricul creditării. Dacă este vorba de un împrumut personal, instituția de credit va analiza ce fel de persoană este cel care solicită un credit și dacă are un istoric de credit solid. În cazul companiilor, caracterul se referă la reputația și credibilitatea societății.
2. Capacitatea – se referă la capacitatea unui debitor de a-și asuma și îndeplini obligațiile de plată.
Ce este riscul de credit și ce îl influențează
3. Capitalul – se referă la puterea financiară a unui debitor. Creditorii vor încerca să înțeleagă raportul dintre datorii și capital. De asemenea, este important dacă un debitor poate să obțină fonduri alternative (de exemplu, de la o companie afiliată în cazul unui împrumut comercial, sau de la un membru al familiei în cazul unui împrumut personal).
4. Garanțiile („collateral” în engleză) – reprezintă un aspect foarte important pentru atenuarea riscului de credit. Creditorii vor încerca să identifice activele debitorului și ce valoare au acestea, unde sunt localizate și cât de ușor pot fi transferate titlurile de proprietate.
5. Condițiile – se referă la scopul creditului și la circumstanțele externe existente în mediul socio-economic la un anumit moment (acestea pot crea riscuri sau oportunități pentru debitor). Condițiile includ factori politici, macroeconomici sau faza ciclului economic (creștere economică vs recesiune). Pentru companii, condițiile includ provocările specifice industriei sau tehnologii care pot influența avantajul competitiv.
Foto: Raten-Kauf / 777546 / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce este riscul de credit ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce sunt obligațiunile suverane. Ratingul titlurilor emise de România
Ce este riscul de piață. Diferența față de riscul sectorial