duminică

14 iulie, 2024

ce este prețul spot

2 aprilie, 2023

Din acest ghid vei afla ce este prețul spot, care este rolul său în economia de piață, și în fel este el diferit de prețul stabilit de contractele futures.

Prețul spot versus prețul futures

Prețul spot este prețul de piață curent la care un anumit activ – un titlul de valoare, o marfă sau o monedă – poate fi cumpărată sau vândută pentru livrare imediată, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com. De regulă, livrarea se realizează în maximum 2 zile lucrătoare de la data tranzacției.

Deși prețurile spot sunt specifice unui anumit loc și unui anumit moment, într-o economie globală ele tind să fie destul de uniforme la nivel mondial atunci când se ține seama de ratele de schimb.


Spre deosebire de prețul spot, un preț futures este un preț convenit pentru livrarea viitoare a activului.

Ce este prețul spot și ce sunt instrumentele financiare derivate

Cel mai adesea se vorbește despre prețurile spot în legătură cu prețul contractelor futures pentru mărfuri, precum petrolul, gazele naturale, grâul și alte cereale sau aurul, mai notează sursa citată. Un contract futures este un acord legal între două părți de a cumpăra sau de a vinde o anumită marfă sau anumite titluri de valoare la un preț predeterminat, la o dată stabilită în viitor.

Ce sunt contractele futures

Contractele futures sunt un tip de instrumente financiare derivate (titluri de valoare al căror preț depinde de fluctuațiile prețului unui activ suport; activul suport poate fi un alt titlu de valoare, o marfă, o monedă, o criptomonedă etc). Un articol detaliat despre instrumentele financiare derivate găsești aici.

Prețul unui contract futures este determinat pe baza prețului activului suport (a unor mărfuri de exemplu), pe baza schimbărilor așteptate cu privire cerere și ofertă, a ratei de rentabilitate fără risc pentru deținătorul mărfurilor și a costurilor de transport și de depozitare în raport cu data de scadență a contractului. Așadar, prețurile spot sunt utilizate pentru a determina prețurile futures.


Contractele futures cu termene de scadență mai lungi implică de regulă costuri de stocare mai mari decât contractele cu date de expirare mai apropiate, mai notează investopedia.com.

Diferența dintre prețul spot și prețul futures

Revenind la ce este prețul spot, trebuie menționat că prețurile spot există într-un flux constant. Deși prețul spot al unei valori mobiliare, al unei mărfuri sau al unei monede este important în contextul tranzacțiilor imediate de vânzare și de cumpărare, el este relevant și în relație cu marile piețe pe care se tranzacționează instrumente financiare derivate.

Contractele de opțiuni sau contractele futures le permit cumpărătorilor și vânzătorilor să blocheze un anumit preț pentru o dată din viitor la care vor să livreze sau să intre în posesia activului suport. Folosind instrumente derivate, cumpărătorii și vânzătorii pot atenua parțial riscul prezentat de fluctuațiile constante ale prețurilor spot.

Un activ poate avea prețuri spot și futures diferite. Spre exemplu, o acțiune Microsoft se poate tranzacționa în acest moment pe bursă la prețul de 100 de dolari (acesta este prețul spot), însă prețul de exercitare din contractele de opțiuni poate fi de 70 de dolari, ceea ce reflectă o percepție pesimistă a traderilor cu privire la evoluția sa viitoare.

ce este prețul spot
Foto: steinarhovland / pixabay.com

Ce este prețul spot și ce este contango

Diferența dintre prețul spot și prețul dintr-un contract futures poate fi semnificativă. În acest context trebuie să mai introducem doi termeni pentru a înțelege și mai bine ce este prețul spot. Prețurile futures pot fi în „contango” sau în „backwardation”.

Contango se referă la situația în care prețurile futures scad pentru a atinge un preț spot mai mic. După cum se arată într-un ghid explicativ realizat de tradeville.ro, contango este un termen folosit în piețele futures pentru a descrie o situație în care cantitatea de bani necesară pentru a satisface o cerere cu livrare în viitor este mai mare decât cantitatea de bani necesară pentru satisfacerea unei cereri cu livrare spot.

Acest fenomen se manifestă în piață printr-un preț futures mai mare decât cel spot estimat la momentul scadenței și conduce la scăderea acestuia la nivelul spot înainte de scadență. Fenomenul apare datorită diferenței dintre cerere și ofertă: dacă vânzătorului îi este mai ușor să livreze marfa acum decât la un moment din viitor (deoarece, de pildă, livrarea viitoare implică și costuri de stocare), prețul mărfii cu livrare spot va fi mai mic decât cel futures, mai notează sursa citată.

Ce este prețul spot și ce este backwardation

În schimb, backwardation este situația în care prețurile futures cresc pentru a atinge un preț spot mai mare. Backwardation este un termen folosit în piețele futures pentru a descrie o situație în care cantitatea de bani necesară pentru a satisface o cerere cu livrare în viitor este mai mică decât cantitatea de bani necesară pentru satisfacerea unei cereri cu livrare spot imediată, se mai arată în ghidul tradeville.ro.

Apariția acestui fenomen se leagă de variația cantității oferite. Dacă în momentul actual oferta este mică (producătorului îi este greu să livreze marfa acum), prețul va creste, conform legii cererii și ofertei, notează specialitșii tradeville.ro. Dacă, în schimb, se preconizează o creștere a ofertei în viitor (producătorului îi va fi mai ușor sa livreze marfa la un moment din viitor), prețul futures va fi mai mic decât cel spot.

Iată un exemplu de pe piața de cereale pentru a înțelege mai bine ce este prețul spot și ce este backwardation: cererea de grâu rămâne aproximativ constantă pe perioada de până la recoltare, iar oferta la momentul actual este mică deoarece grâul nu a fost încă recoltat. Dacă însă se pune problema satisfacerii unei cereri de grâu cu livrare după momentul recoltării, atunci când oferta de grâu va fi mult mai mare, prețul (futures) la care are loc tranzacția va fi mai mic decât cel spot.

Potrivit investopedia.com, piețele futures pot trece de la contango la backwardation sau invers, și pot rămâne în oricare dintre cele două stări pentru perioade scurte sau lungi de timp.

Foto: Mediamodifier / steinarhovland / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce este prețul spot ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt contractele futures, ce scop au și cum se tranzacționează
Ce sunt instrumentele finaciare derivate. 4 tipuri de derivate

Ce sunt acțiunile de trezorerie, ce scop au și ce avantaje prezintă

Ce este guvernanța corporativă. Cele 5 principii de bază ale acesteia

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: