miercuri

17 iulie, 2024

ce este oecd ce țări sunt în oecd

19 decembrie, 2022

România a început procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Iată ce este OECD și ce țări sunt membre în această organizație.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este o organizație interguvernamentală fondată în anul 1961 pentru a stimula progresul economic și comerțul internațional. De asemenea, OECD are scopul de a dezvolta politici publice care să îmbunătățească nivelul de trai și care să ducă la prosperitate, egalitate și bunăstare pentru cetățenii întregii lumi.

„Alături de guverne, de cei care elaborează politici publice și de cetățeni, lucrăm pentru a crea standarde internaționale și pentru a găsi soluții pentru o serie de provocări sociale, economice și de mediu. De la îmbunătățirea performanțelor economice și crearea de locuri de muncă la promovarea unei educații solide și la lupta împotriva evaziunii fiscale internaționale, furnizăm un forum unic și un hub de cunoștințe în domeniul datelor și analizelor, schimburi de experiență, împărtășim bune practici, oferim consiliere în domeniul politicilor publice și stabilim standarde internaționale”, se arată pe site-ul organizației.

Ce țări sunt în OECD


Pentru a înțelege mai bine ce este OECD trebuie să știm ce țări fac parte din această organizație. În prezent, din OECD fac parte 38 de state membre. Este vorba despre:

  1. Australia
  2. Austria
  3. Belgia
  4. Canada
  5. Cehia
  6. Chile
  7. Columbia
  8. Costa Rica
  9. Danemarca
  10. Elveția
  11. Estonia
  12. Finlanda
  13. Franța
  14. Germania
  15. Grecia
  16. Irlanda
  17. Islanda
  18. Israel
  19. Italia

Ce țări sunt în OECD și ce este OECD

  1. Japonia
  2. Coreea de Sud
  3. Letonia
  4. Lituania
  5. Luxemburg
  6. Marea Britanie
  7. Mexic
  8. Norvegia
  9. Noua Zeelandă
  10. Olanda
  11. Polonia
  12. Portugalia
  13. Slovacia
  14. Slovenia
  15. Spania
  16. Statele Unite ale Americii
  17. Suedia
  18. Turcia
  19. Ungaria

În acest moment, 6 țări sunt candidate pentru a deveni membre OECD: România, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.

Ce este OECD și ce buget are

Cele mai multe dintre statele membre în OECD sunt țări dezvoltate cu venituri mari (așa-numitele „high-income”). Potrivit Wikipedia.org, în anul 2017 țările membre OECD dețineau 62,2% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal din lume, adică aproape 50 de trilioane de dolari americani (PIB-ul nominal reprezintă valoarea de piață a tuturor bunurilor și serviciilor dintr-o țară în decursul unui an).

Sediul central al OECD este la Château de la Muette, în Paris, Franța. OECD este finanțată prin contribuțiile statelor membre. În anul 2019, OECD a avut un buget de 386 de milioane de euro. Cea mai mare parte din acest buget, circa 20%, a fost asigurată de SUA. Cea mai mică contribuție a fost a Islandei, de 0,6%.

ce este oecd ce țări sunt în oecd
Château de la Muette, sediul OECD din Paris. Foto: MySociety – TICTeC 2019 / Wikipedia.org

Ce țări sunt în OECD și cum a apărut organizația


Pentru a înțelege ce este OECD trebuie să îi cunoaștem și istoria. Predecesoarea OECD a fost Organizația Europeană pentru Cooperare Economică (OEEC), care a luat naștere în aprilie 1948 cu scopul de a gestiona aplicarea Planului Marshall. Planul Marshall a fost o inițiativă americană menită să ofere ajutor financiar pentru reconstrucția Europei după Al Doilea Război Mondial. Prin programul care a funcționat în perioada 1948-1952, SUA au transferat peste 13 miliarde de dolari către Europa (echivalentul a 115 miliarde de dolari din anul 2021).

Din OEEC au făcut parte doar statele din vestul Europei, deoarece URSS și statele comuniste au respins Planul Marshall. Ulterior, în 1961, OEEC s-a transformat în OECD, iar noua organizație și-a deschis porțile și pentru state din afara Europei (SUA și Canada în primă instanță).

Ce este OECD și ce structură are

OECD are 3 mari organisme:

Consiliul OECD, care este alcătuit din delegațiile fiecărui stat membru. Fiecare delegație este condusă de un ambasador. Consiliul stabilește și supraveghează acțiunile organizației.

Comitetele OECD, câte unul pentru fiecare domeniu (ca de exemplu: comerț, știință, educație, piețe financiare etc). Din acestea fac parte experți din țările membre, dar și din statele observatoare.

Secretariatul OECD, care susține activitatea comitetelor. Este împărțit în mai multe direcții și are circa 2.500 de angajați.

Deciziile OECD sunt luate prin vot. Pentru a aproba o măsură este nevoie de unanimitate (țările care nu sunt de acord cu o anumită decizie, dar nu vor să o blocheze, se pot abține de la vot).

Ce beneficii aduce aderarea la OECD

La ora actuală, OECD și partenerii săi cheie (aceștia din urmă sunt în număr de 5: Brazilia, China, India, Indonezia și Africa de Sud) reprezintă 80% din comerțul și investițiile realizate la nivel mondial.

Țările membre OECD și partenerii săi colaborează la nivel național, regional și local. „Prin intermediul standardelor, programelor și inițiativelor noastre contribuim la reformă în peste 100 de țări din lume, având la bază cunoștințele noastre colective și valorile împărtășite”, se arată pe site-ul OECD.

Țările membre pot comunica cu experții OECD, pot folosi datele și analizele organizației pentru a lua decizii de politică publică.

Ce este OECD și cum ajută diverse state din lume

De asemenea, organizația lucrează alături de anumite state pentru a le ajuta să se apropie de standardele OECD (oferă recomandări de politici publice și susține reformele în domenii precum integritate, lupta împotriva corupției, guvernanță, stat de drept, investiții, mediu de afaceri).

OECD a încheiat până acum două astfel de programe cu Peru și Kazakhstan, iar la ora actuală implementează alte două programe, în Thailanda și Maroc. În viitor ar putea desfășura astfel de programe în Egipt și Vietnam.

Centrul de Dezvoltare al OECD facilitează dialogul cu economiile emergente, scopul fiind de a furniza analize și ajutor din partea experților astfel încât țările respective să dezvolte politici publice care să stimuleze creșterea economică și să îmbunătățească nivelul de trai.

Ce este OECD și ce publică organizația

Organizația a creat și un Ghid pentru Companiile Multinaționale, care conține recomandări referitoare la principii și standarde pentru o conduită responsabilă în afaceri.

OECD publică numeroase cărți, rapoarte, statistici, reviste și alte lucrări. Toate titlurile și bazele de date publicate începând cu anul 1998 pot fi accesate prin intermediul bibliotecii online OECD iLibrary. În fiecare an, organizația publică aproximativ 300-500 de cărți, majoritatea în limbile engleză și franceză.

Foto: כלכלת ישראל ב-OECD (Facebook) / MySociety – TICTeC 2019 (Wikipedia)

Vă recomandăm și:

Ce este spațiul Schengen. 12 explicații utile

Ce țări sunt în Schengen. Lista completă a celor 26 de state

Ce țări din Europa sunt monarhii. Lista completă a celor 12 state
Ce țări europene nu sunt în NATO. Lista completă a celor 23 de state
Ce țări din Europa nu sunt în UE. Lista completă a celor 24 de state
Ce țări din Europa au bombe nucleare. 2 țări au arme proprii, 5 găzduiesc armele SUA

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: