ce țări europene nu sunt în NATO

23 octombrie, 2022

În NATO sunt 30 de state membre, în vreme ce în Europa sunt 51 de țări și teritorii disputate. Iată ce țări europene nu sunt în NATO.

Câte țări europene sunt membre NATO

Cu excepția Statelor Unite ale Americii și a Canadei, toate celelalte țări membre NATO (28 la număr) sunt din Europa. Rezultă că 23 de state din Europa nu sunt în NATO.

Haideți să le luăm pe rând și să aflăm ce țări europene nu sunt în NATO. Să începem cu statele mici din Europa. Niciunul dintre cele 6 microstate de pe bătrânul continent nu face parte din NATO. Este vorba despre:


1. Andorra
2. Liechtenstein
3. Malta
4. Monaco
5. San Marino
6. Vatican

Ce țări europene nu sunt în NATO – țări din Balcani

Dintre țările din Balcani, nu fac parte din NATO:

7. Serbia. NATO a luptat împotriva armatei sârbe în timpul războiul din Bosnia (1992-1995) și a intervenit în 1999 în războiul din Kosovo, bombardând mai multe obiective de pe teritoriul Iugoslaviei. După ce președintele Slobodan Milošević a fost înlăturat, Serbia a vrut să îmbunătățească relațiile cu NATO, însă o bună parte din societate nu privea cu ochi buni această apropiere din cauza bombardării țării de către NATO în timpul războiului. În 2007 Serbia și-a declarat oficial neutralitatea militară.

8. Bosnia și Herțegovina. Potrivit Institutului Internaţional pentru Studii despre Orientul Apropiat şi Balcani (IFIMES), NATO respinge o eventuală aderare a Bosniei și Herțegovinei din cauza influenței Rusiei în această țară.


9. Kosovo. Kosovo este un teritoriu desprins din Serbia. Statul și-a declarat independența față de Serbia la data de 17 februarie 2008. Serbia, și nici România, nu au recunoscut independența Kosovo. Însă numeroase alte state din Europa și din America de Nord au recunosct-o (Canada, SUA, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Bulgaria, toate țările nordice și toate țările baltice). Kosovo a cerut să adere la NATO, însă potrivit experților este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat deoarece țările membre NATO nu s-au pus de acord (după cum menționam mai sus, țări membre NATO precum România, Spania sau Slovacia nu recunosc existența acestui stat).

Ce țări europene nu sunt în NATO – Elveția și Austria

Dacă ne uităm spre centrul continentului european găsim alte două țări puternice din punct de vedere economic, dar care nu sunt membre NATO:

10. Elveția. Țara cantoanelor este cunoscută pentru neutralitatea sa, ea nefăcând parte nici din Uniunea Europeană.

11. Austria. Mai puțin cunoscut este faptul că și Austria respectă o neutralitate strictă când vine vorba de alianțe militare (constituția țării și Tratatul de Stat al Austriei din 1955 interzic statului să intre în alianțe militare sau să permită înființarea de baze militare străine pe teritoriul țării).

ce țări europene nu sunt în NATO
Țările colorate într-o nuanță cenușiu-albastră sunt în NATO. Sursa: www.nato.int

Țări nordice care nu sunt membre în NATO

Dintre țările nordice, nu fac parte din NATO:

12. Suedia

13. Finlanda

Totuși, trebuie menționat că aceste două țări și-au arătat recent intenția de a adera la NATO. Schimbarea s-a produs după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, în contextul în care Finlanda are o graniță uriașă cu Rusia, de 1.340 de kilometri.

14. Irlanda nu este nici ea membră în NATO. În timpul Războiului Rece, Irlanda a refuzat să intre în NATO deoarece susținea că are drepturi asupra teritoriului Irlandei de Nord, care aparținea Marii Britanii (țără membră NATO). Irlanda s-a oferit să intre într-o alianță separată cu Statele Unite, însă propunerea a fost refuzată.

Ce țări europene nu sunt în NATO – state din estul continentului

În ceea ce privește țările din estul Europei, nu sunt în NATO:

15. Belarus (stat apropiat de Rusia).

16. Republica Moldova. Constituția Republicii Moldova nu permite desfășurarea de forțe armate străine pe teritoriul țării. Neutralitatea statului moldovean este stipulată în constituția țării.

De ce Ucraina nu e în NATO

17. Ucraina. Planurile Ucrainei de a adera la NATO au fost abandonate după ce în 2010 a fost ales președinte Viktor Ianukovici, cu o orientare pro-Rusia. În 2013, după ce Ianukovici a respins un tratat de asociere a țării la UE, în Kiev au izbucnit proteste în masă (cunoscute sub numele de „Euromaidan”). În februarie 2014 președintele a fugit din țară în Rusia, acuzând că a fost îndepărat de „forțe fasciste”. La scurt timp după aceea, Rusia a invadat și ocupat Crimeea, ceea ce a complicat și mai mult o eventuală aderare a Ucrainei la NATO. Invazia a fost văzută ca o reacție directă a Rusiei la alungarea lui Ianukovici.

18. Cipru, o țară insulară, nu face nici ea parte din NATO. Statul și-a declarat neutralitatea militară.

Ce țări europene nu sunt în NATO – situația țărilor transcontinentale

Mai rămân 5 țări europene care nu sunt membre NATO. Este vorba despre:

19. Armenia

20. Azerbaidjan

21. Georgia

22. Kazahstan

23. Rusia

Poate că nu suntem obișnuiți să ne gândim la aceste 5 țări ca la niște state europene, însă din punct de vedere geografic ele sunt parțial sau total în Europa.

Dacă granița de vest a continentului european este ușor de identificat (Oceanul Atlantic), granița de est este mult mai dificil de trasat. Totuși, convenția este că, din punct de vedere geografic, Europa se întinde până la Munții Ural și Marea Caspică.

Astfel, cele 3 state caucaziene (Armenia, Azerbaidjan și Georgia) sunt pe teritoriul Europei, în vreme ce Rusia și Kazahstan sunt țări transcontinentale care se întind pe două continente (Europa și Asia).

Vă recomandăm și:

Fonduri pentru reciclarea deșeurilor. Ghid de finanțare în 9 pași

Fonduri europene pentru împăduriri. Primești bani ca să plantezi copaci

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: