duminică

28 aprilie, 2024

ce țări din europa au bombe nucleare

26 octombrie, 2022

Cu toții știm că țări precum SUA, Rusia, China sau Coreea de Nord dețin arme nucleare, însă cunoaștem mai puține lucruri despre ce țări din Europa au bombe nucleare.

Doar două țări de pe bătrânul continent dețin arme nucleare. Este vorba despre Marea Britanie și Franța.

Ce țări din Europa au bombe nucleare – Marea Britanie

Programul nuclear al Marii Britanii a debutat la data de 10 aprilie 1940. Programul se numea Tube Alloys. La data de 3 octombrie 1952, Marea Britanie a devenit cea de-a treia țară din lume (după SUA și Uniunea Sovietică) ce a testat arme nucleare.


La acea dată, Regatul Unit a detonat prima sa bombă atomică în Insulele Monte Bello din Australia, în cadrul operațiunii „Hurricane”. De-a lungul următorului deceniu, britanicii au realizat alte 11 teste nucleare în Australia.

Începând cu 1958, când Marea Britanie și SUA au semnat Tratatul de Apărare Reciprocă, cele două țări au cooperat intens în materie de securitate nucleară. Statele au făcut schimb de informații clasificate privind date științifice din domeniu, precum și de materiale necesare pentru dezvoltarea armelor nucleare (uraniu și plutoniu).

Cea mai puternică bombă nucleară testată vreodată de Regatul Unit avea 3 megatone (echivalentul exploziei a 3 megatone de TNT). De-a lungul timpului, statul a realizat 45 de detonări. Marea Britanie a realizat ultimul său test nuclear la 26 noiembrie 1991.

Câte bombe nucleare are Marea Britanie

Dacă vorbim despre ce țări din Europa au bombe nucleare trebuie subliniat că în anii ’70 Marea Britanie ajunsese să dețină aproximativ 520 de bombe nucleare (rachete, torpile etc). În prezent, ea mai are doar 225 de arme nucleare. 120 dintre acestea sunt operaționale (amplasate pe poziții).


Pentru comparație, Rusia deține 5.977 de arme nucleare, iar SUA 5.428. SUA au realizat până în prezent 1.054 de teste nucleare, iar Rusia 715.

Raza maximă de acțiune a rachetelor nucleare deținute de Marea Britanie este de 12.000 de kilometri. Țara deține și o flotă de 4 submarine nucleare Vanguard echipate cu rachete nucleare de tip Trident II.

Armele nucleare sunt concepute și fabricate de Întreprinderea pentru Arme Atomice (Atomic Weapons Establishment), un complex de cercetare ce aparține Ministerului Apărării. Principalele sedii sunt la Royal Air Force Aldermaston, o fostă bază a forțelor aeriene britanice aflată la 13 kilometri est de Newbury, Berkshire, la Burghfield, Blacknest și la RNAD Coulport, în Scoția.

Premierul Marii Britanii este cel care aprobă folosirea armelor nucleare. Procesul exact prin care premierul britanic poate autoriza un atac nuclear rămâne secret. Se pare că și șeful Statului Major (comandantul Armatei Britanice) ar trebui să fie de acord cu lansarea atacului. Potrivit unei emisiuni BBC din 2008, șeful Statului Major ar putea face apel la monarh dacă nu este de acord cu atacul.

ce țări din europa au bombe nucleare
Foto: Nabokov / Tom Oates, 2011 / Wikipedia.org

Ce țări din Europa au bombe nucleare – Franța

Franța deține mai multe arme nucleare decât Marea Britanie: 300. Aproape toate sunt operaționale.

Țara a realizat primul său test nuclear la data de 13 februarie 1960. A fost, așadar, cea de-a patra țară care a testat arme nucleare, după SUA, Uniunea Sovietică și Marea Britanie.

Acest prim test, numit „Gerboise Bleue”, a fost realizat în deșerul Sahara, în Algeria, de către Centrul de Experimente Militare din Sahara. Explozia s-a produs la 40 de kilometri de baza militară din Hammoudia. Deși Algeria a devenit independentă în 1962, Franța a putut să continue testele în deșert până în 1966.

De-a lungul timpului, statul a realizat 210 teste nucleare. Cele mai multe dintre ele – 193 – au fost realizate în Polinezia Franceză, în mijlocul Oceanului Pacific. Restul de 17 au avut loc în deșerul Sahara, în Algeria, în perioada 1960-1966.

Câte bombe nucleare are Franța

În contextul discuției despre ce țări din Europa au bombe nucleare mai trebuie menționat că, în 1992, Franța avea 540 de bombe nucleare (nivelul maxim atins vreodată). Ulterior, numărul acestora a scăzut, ajungând la 300.

Cea mai puternică bombă nucleară testată vreodată de Franța avea 2,6 megatone (echivalentul exploziei a 2,6 megatone de TNT).

Ultimul test nuclear realizat de statul francez a avut loc la 27 ianuarie 1996.

Rachetele deținute de Franța în arsenalul său nuclear pot parcurge o distanță maximă de 8.000-10.000 de kilometri. Precum Marea Britanie, Franța deține 4 submarine nucleare.

Ce țări din Europa au bombe nucleare – rolul NATO

Deși doar Franța și Marea Britanie dețin arme nucleare, alte state din Europa iau parte la politica nucleară a NATO. Potrivit acestui principiu, anumite țări care nu au arme nucleare proprii participă la planificarea eventualei utilizări a acestora de către NATO.

Astfel, țările respective:

  • iau parte la consultări și iau decizii comune legate de politica nucleară
  • dezvoltă echipamente tehnice necesare pentru folosirea armelor nucleare (ca de exemplu avioane capabile să lanseze aceste bombe)
  • permit depozitarea armelor nucleare ale NATO pe teritoriul lor

Ce țări din Europa au bombe nucleare – țări în care sunt amplasate arme ale SUA

Dintre țările membre NATO care au arme nucleare, doar SUA a oferit arme nucleare prin acest program. Țările din Europa în care au fost amplasate arme nucleare ale SUA sunt:

  • Belgia (circa 20 de bombe nucleare amplasate în baza de la Kleine Brogel)
  • Germania (aproximativ 20 de arme nucleare în baza de la Buchel)
  • Italia (circa 20 de bombe nucleare în baza Aviano, și 20 în baza Ghedi)
  • Olanda (aproximativ 20 de arme nucleare în baza de la Volkel)
  • Turcia (circa 20 de bombe nucleare în baza de la Incirlik)

În trecut (până în 2001), și Grecia a participat la acest program și a depozitat pe teritoriul său arme nucleare ale SUA.

Foto: Naval Historical Collection / Wikipedia.org / Nabokov / Tom Oates, 2011 / Wikipedia.org

Vă recomandăm și:

Ce țări europene nu sunt în NATO. Lista completă a celor 23 de state

Fonduri pentru reciclarea deșeurilor. Ghid de finanțare în 9 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: