Din acest articol vei afla ce este o casă de compensare și care este rolul său pe piețele financiare.
1. O casă de compensare este un intermediar desemnat între un cumpărător și un vânzător pe o piață financiară. Casa de compensare validează și finalizează tranzacția, asigurându-se că atât cumpărătorul, cât și vânzătorul își onorează obligațiile contractuale, se arată într-un ghid realizat de publicația investopedia.com.
Fiecare piață financiară are o casă de copensare desemnată sau o divizie de compensare internă care îndeplinește această funcție.
Ce rol are o casă de compensare
2. Printre responsabilitățile unei case de compensare se numără:
- compensarea și finalizarea tranzacțiilor
- decontarea propriu-zisă a tranzacțiilor, prin care titlurile de capital ajung la cumpărător, iar banii la vânzător
- colectarea plăților în marjă
- reglementarea livrării activelor către noii proprietari
- raportarea datelor de tranzacționare
Ce este o casă de compensare și scop are
3. Casa de compensare acționează ca:
- terț pentru contractele futures și options (instrumente financiare derivate)
- cumpărător pentru fiecare vânzător și vânzător pentru fiecare cumpărător (mai exact, în momentul executării tranzacţiei în sistem sau a înregistrării instrumentelor financiare derivate tranzacţionate, casa de compensare/contrapartea centrală se va interpune între părţile tranzacţiei, devenind cumpărător pentru fiecare vânzător şi respectiv vânzător pentru fiecare cumpărător, se arată în Regulamentul nr. 13/2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale).
4. După cum se arată în ghidul investopedia.com, casa de compensare intervine după ce un cumpărător și un vânzător efectuează o tranzacție. Rolul său este de a îndeplini pașii care finalizează și validează tranzacția respectivă.
Acționând ca intermediar, casa de compensare conferă securitate și eficiență, aspecte care sunt esențiale pentru stabilitatea unei piețe financiare.
Diferența dintre o casă de compensare și un broker
5. În contextul discuției despre ce este o casă de compensare, trebuie menționat că o casă de compensare nu este un broker. În vreme ce brokerul este o persoană sau o entitate prin care clienții pot accesa piețele financiare și pot efectua tranzacții, casa de compensare se ocupă de operațiunile de back office după ce tranzacția a fost plasată, asigurându-se că părțile sunt compensate (își primesc banii sau titlurile de capital cumpărate).
6. Bursele de valori precum Bursa de Valori din New York au divizii de compensare care se asigură că un trader are suficienți bani într-un cont pentru a finanța tranzacțiile plasate (pentru a plăti pentru acțiunile cumpărate, de exemplu) .
Divizia de compensare acționează ca intermediar, facilitând transferul de titluri de capital și de bani. Altfel spus, un investitor care vinde acțiuni vrea să știe că banii săi vor fi livrați, iar divizia de compensare este cea care se asigură că acest lucru se întâmplă.
Ce este o casă de compensare – exemplu din România
Așadar, scopul de bază al unei case de compensare este de a reduce riscul.
7. Pe piața de capital din România, Depozitarul Central este entitatea care îndeplinește acest rol, asigurând compensarea și decontarea tranzacțiilor bursiere, ținând totodată evidența registrelor societăților emitente, se arată pe site-ul societății.
Depozitarul Central este o societate pe acțiuni, membră a grupului Bursa de Valori București (BVB), care prestează servicii pentru emitenții și deținătorii de instrumente financiare.
În afară de BVB, din acționariatul Depozitarului Central fac parte și Camera de Comerț și Industrie a României, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și mai multe societăți de servicii de investiții financiare.
Ce este o casă de compensare pe piața futures
8. Piața instrumentelor financiare derivate (de pildă, contracte futures) ce implică efectul de levier (adică presupun împrumutarea unei mari părți din capitalul necesar realizării investițiilor) este dependentă într-o mare măsură de o casă de compensare deoarece acest proces necesită un intermediar stabil.
Pe o astfel de piață, toți membrii sunt obligați să depună la casa de compensare o sumă de bani, pe baza cerințelor de marjă a casei de compensare, care este suficient de mare pentru a acoperi soldul debitor al membrului.
Înțelegem mai bine ce este o casă de compensare și care este rolul său pe piața instrumentelor financiare derivate dintr-un exemplu oferit de investopedia.com. Presupunem că un trader cumpără un contract futures. Casa de compensare va stabili cerințele de marjă inițială și de marjă de întreținere.
Rolul unei case de compensare pe piața instrumentelor financiare derivate
Marja inițială poate fi înțeleasă drept o asigurare că traderul își permite să mențină tranzacția până când aceasta este închisă. Fondurile acestea sunt deținute de firma de compensare, chiar dacă se află în contul traderului, și nu pot fi folosite pentru alte tranzacții. Scopul său este de a compensa pierderile pe care comerciantul le poate înregistra în tranzacție.
În ceea ce privește marja de întreținere, aceasta este de regulă o fracțiune din marja inițială, fiind suma care trebuie să fie disponibilă în contul traderului pentru a menține tranzacția deschisă. În cazul în care capitalul traderului scade sub acest prag minim necesar, titularul contului va primi un apel în marjă prin care i se va cere să depună noi fonduri pentru a atinge cerința de marjă.
În situația în care investitorul nu îndeplinește cerința, tranzacția va fi închisă deoarece contul nu mai poate face față unor pierderi ulterioare.
Ce este o casă de compensare și de ce este necesară
Practic, în acest exemplu, casa de compensare s-a asigurat că există suficient de mulți bani în cont pentru a acoperi orice pierderi pe care titularul de cont le-ar fi putut suferi în tranzacție. Odată ce tranzacția este închisă, fondurile rămase din marjă îi revin traderului. Acest proces contribuie la reducerea riscului de neplată.
Fără existența casei de compensare, una dintre părți ar putea să renunțe la acord sau să nu ofere banii datorați la finalul tranzacției. Riscul tranzacțional este eliminat prin implicarea unei case de compensare.
Foto: geralt / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce este o casă de compensare ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce este un apel în marjă și care este cel mai mare risc pentru un trader
Ce este marja în trading și care sunt avantajele și dezavantajele sale
Ce este efectul de levier. Ghid cu exemple ușor de înțeles