Piețele petroliere sunt dominate în prezent de un sentiment de neîncredere, ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de pe vremea crizei financiare globale din 2008.
Potrivit analiștililor bursieri, principalele temeri care afectează cotațiile petroliere sunt date de posibilitatea aterizărilor dure ale economiilor, menținerea unei cereri reduse pentru petrol și o creștere a stocurilor de petrol în 2025. Astfel prețul petrolului ar putea scădea sub 70 de dolari pe baril.
Cu toate acestea, o analiză efectuată de Bloomberg a dezvăluit un lucru surprinzător: investitorii pariază puternic împotriva energiei „verzi”, în timp ce preferă să cumpere acțiuni legate de combustibilii fosili. Altfel spus, industria fondurilor speculative (hedge funds), care însumează la nivel global aproximativ 5 trilioane de dolari au deschise poziții lungi, de cumpărăre, pe petrol, gaze naturale și cărbune, dar joacă scurt (vânzare) pe baterii, fotovoltaice, vehicule electrice, eoliene și hidrogen.
Potrivit Bloomberg, directorii fondurilor cu capital de risc au ajuns la concluzia că investițiile „verzi” nu vor genera rapid profit pe teremn scurt și mediu sau că veniturile nu se vor ridica la nivelul așteptărilor acționarilor.
Acțiunile „verzi” nu sunt căutate
Plasamentele fondurilor cu capital de risc au dat un impuls negativ energiei regenerabile, indicele bursier S&P Global Clean Energy pierzând 60% din valoarea maximă atinsă în 2021, în timp ce indicele companiilor petroliere S&P Global Oil a crescut cu peste 50%.
În sectorul energiei solare, în al treilea trimestru din 2024, pozițiile nete „short” (mizează pe scădere) le-au depășit pe cele „long” (mizează pe creștere) pentru 77% dintre companiile listate, o creștere puternică față de doar 33% în T1/2021.
Panourile fotovoltaice – o afacere aproape exclusiv chineză
Fondurile cu capital de risc sunt în principal îngrijorate de dominația cvasitotală a Chinei în producția de panouri fotovoltaice ceea ce împiedică concurența occidentală să câștige tracțiune. Cei mai mari producători din lume de panouri solare (Big Solar): Tongwei, GCL Technology Holdings, Xinte Energy, Longi Green Energy Technology, Trina Solar, JA Solar Technology și Jinko Solar sunt toți chinezi. Luați împreună, capacitatea de producție de panouri solare ar genera 5 exajouli de energie electrică pe an.
Prin comparație, primii șapte giganți petrolieri (Big Oil): Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Shell Plc, TotalEnetrgies, PB Plc, ConocoPhilips și Eni S.p.A
Pentru a ilustra dominația lor, luați în considerare că produc în comun suficiente panouri pentru a genera 5 exajouli (1018 jouli) de electricitate în fiecare an. În comparație, cei șapte giganți petrolieri, inclusiv Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Shell Plc, TotalEnergies, BP Plc, ConocoPhillips și Eni S.p.A extrag împreună aproximativ 18 milioane barili petrol pe zi, ceea ce echivealează cu o producție de energie de 40 de exajouli (1018 jouli) pe an.
Cu toate acestea, „Big Solar” are avantajul unui randament mai bun la producerea de lucru mecanic, față de petrol la care cea mai mare parte a energiei se pierde prin generarea de căldură și doar 25% în energie utilă. Aceasta deoarece motoarele electrice convertesc peste 85% din energia electrică în energie mecanică, comparativ cu circa 40% în cazul unui motor cu ardere internă.
Grad ridicat de îndatorare al companiilor solare
Sentimentul de depreciere al sectorului are mai multe influențe negative: companiile specializate în fotovoltaice au înregistrat cea mai mare creștere a doatoriilor în prima jumătate a anului 2024, conform Mercom capital Goup. Astfel companiile din sector au colectat 12,2 miliarde de dolari în cadrul a 50 de tranzacții de refinanțare a datoriei în S1/2024, în creștere cu 53% față de cele 8 mld. dolari refinanțari strânse în 33 de tranzacții în S1/20203. Potrivit CEO Mercom, Raj Prabhu, companiile de energie solară, se văd nevoite să apeleze la credite pentru a-și finanța activitatea, investitorii fiind reticenți în a-și risca banii din cauza ratelor mari ale dobânzilor practicate de bănci, a potențialelor bariere vamale impose exporturilor chineze în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA.
„Activitatea de finanțare în sectorul solar rămâne în umbră, în ciuda impulsului care trebuia să-l primească prin aplicarea Legii reducerii inflației a administrației Biden și a politicilor favorabile la nivel global”, a mai spus Raj Prahbu.
În același timp, scăderea vânzărilor i-a determinat pe administratorii fondurilor speculative să fie mai atenți la sectorul vehiculelor electrice (EV) care și-a pierdut mult din avântul inițial, cu 55% dintre acțiunile companiilor care formează Indicele ETF KraneShares Electric Vehicles & Future Mobility Index, cu vânzări în lipsă (pariu pe depreciere), comparativ cu 35% la începutul anului 2021.
La producătorii de baterii și furnizorii afiliați tranzacțiile în lipsă cu acțiuni au ajuns la 57% dintre companiile ce compun indicele ETF Global X Lithium & Battery Tech, comparativ cu 29% la începutul anului 2021.
Acțiunile sunt încă supraevaluate
„Nu spun că vehiculele electrice sunt moarte pentru totdeauna, spun doar că creșterea este mult mai lentă și companiile sunt supraevaluate”, a declarat Per Lekander, fondatorul fondului cu capital de risc Clean Energy Transition LLP, cu sediul la Londra, cu active de 2,7 miliarde de dolari.
Sectorul hidrogenului se află într-o lungă suferință și încă se luptă să ia avânt. Potrivit Bloomberg New Energy Finance (BNEF), doar 12% dintre proiectele de centrale de hidrogen au încheiate cu clienți acorduri de achiziție. Și chiar și la proiectele pentru care s-au semnat acorduri de achiziție, majoritatea au clauze vagi, neobligatorii, care pot fi eliminate în liniște dacă potențialii cumpărători decid să se retragă.
Marea problemă aici este că multe industrii care ar putea funcționa cu hidrogen necesită o reechipare costisitoare pentru a deveni realitate, un salt pe care majoritatea nu sunt dispuși să îl facă. Pentru a complica lucrurile, hidrogenul verde produs prin electroliza apei folosind energie regenerabilă costă de aproape patru ori mai mult decât hidrogenul gri creat din gazele naturale, folosind reformarea metanului cu abur, dar fără captarea gazelor cu efect de seră emise în acest proces. În mod firesc, este greu să construiești infrastructură pentru hidrogen atunci când cererea s-ar putea să lipsească încă mulți ani de zile.
Lipsesc cumpărătorii de hidrogen
„Niciun dezvoltator de proiect sănătos la cap nu va începe să producă hidrogen fără să aibă un cumpărător sigur pentru hidrogenul produs și niciun bancher sănătos nu va împrumuta bani unui dezvoltator de proiect fără a avea încredere rezonabilă că cineva îi va cumpăra totuși hidrogenul”, notează analistul BNEF Martin Tengler.
„Nu este diferit de orice altă dezvoltare energetică la scară mare. Conductele de gaze naturale nu au fost construite fără avea dinainte clienții care să cumpere gazele”, spune Laura Luce, directorul executiv al Hy Stor Energy.
Luna trecută, Shell Plc a renunțat la planurile de a construi o fabrică de hidrogen cu emisii scăzute de carbon pe coasta de vest a Norvegiei din cauza lipsei cererii.
„Nu am văzut piața hidrogenului să se materializeze și am decis să nu progresăm cu proiectul”, a declarat un purtător de cuvânt al Shell pentru Reuters.
Anunțul lui Shell a venit la scurt după o mișcare similară a gigantului petrolier și gazelor, Equinor ASA. Compania energetică multinațională de stat norvegiană a anunțat cu doar câteva săptămâni înainte că nu va continua să construiască o conductă pentru a transporta hidrogen din Norvegia în Germania cu partenerul RWE, invocând lipsa clienților, precum și un cadru de reglementare inadecvat. Equinor urma să construiască centrale de hidrogen care să permită Norvegiei să trimită până la 10 gigawați pe an de hidrogen albastru în Germania.
„Am decis să întrerupem acest proiect în fază incipientă. Conducta de hidrogen nu s-a dovedit a fi viabilă. Acest lucru implică, de asemenea, că planurile de producție de hidrogen sunt, de asemenea, puse deoparte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Equinor pentru Reuters.
(Citiți și: ”Investitorii activiști renunță la campaniile ESG din cauza profitabilității scăzute”)
***
Un răspuns
Green Economy a doamnei Ursula în toată splendoarea ei. 😀
Nu o interesează.
La anii dansei salariul european e măreț, privilegiile pe măsură.
( poate o informează suedeza Greta că Mercedesul serie S cu care se plimba nu e electric cum impune altora să călătorească ) chiar și pensia grasa e asigurată. ( Cate va avea fiind ex ministru german, ex parlamentar german, ex șefa UE , nu știm. Știm sigur că nici un cetățean european NU a votat pe doamna deoarece nu a fost veci pe nici o lista electorală. A fost ” propulsată” la mica înțelegere între greii comunității. )
„Succese” după „succese” în UE. Viitor măreț garantat. ☹️