cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Negocierile PNL – PSD: planul pentru economie, primele concesii și soluțiile de compromis

13 noiembrie, 2021

Echipele de negociere ale PNL şi PSD au făcut progrese sâmbătă, după ce s-au făcut concesii de fiecare parte. Astfel, PSD renunţă la impozitarea progresivă, iar PNL acceptă măsurile de stimulare a economiei propuse de PSD. Negocierile se reiau duminică, când se vor ataca marile restanțe: Justiție, Muncă, Finanțe și chestiunea desemnării prim-ministrului.

În această ultimă chestiune, PNL și PSD încearcă mai nou să găsească ele soluția comună, astfel încât desemnarea să fie controlată de partide.

Reintroducerea voucherelor de vacanță începând cu anul 2022 a fost acceptată de PNL. Măsura a fost cerută de PSD pentru că facilitatea se adresează bugetarilor. Valoarea tichetelor de vacanță va fi de 1.450 de lei, cu noutatea – care va nemulțumi hotelierii de pe Litoral – că va fi încurajat turismul balnear și agroturismul.


De cealaltă parte, PSD renunță deocamdată la impozitarea progresivă și la tentativa de impozitare a luxului.

Măsuri de stimulare în economie

Social-democrații au propus un set de masuri care, potrivit News.ro, au fost acceptate de liberali. Potrivit unui document consultat, sâmbătă, de agenția de știri, pachetul include: 

Stimularea producției interne și a lanțurilor de aprovizionare ”Fabricat în România”

Program pentru companiile implicate în realizarea de bunuri intermediare

a. Granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producție intermediară sau procesare în vederea susținerii costurilor, a diversificării ofertei, inovării și marketingului.


b. Garanții de până la 1 milion de euro/companie pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piață.

Pachetul de stimulare economică pentru IMM

Programul IMM Prod

Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții.

Program Rural INVEST

Garanții guvernamentale de până la 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FRC și FGCR, care își localizează producția în mediul rural și urban-mic.

Programul IMM Prod

Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții.

Programul Garant Construct

Garanții guvernamentale acordate companiilor din Construcții, prin sistemul bancar, FNGCIMM și FRC, pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor.

Program Start-Up pentru studenți

Finanțarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali (autorități publice, companii care activează pe piața locală). Granturi de 100.000 euro. Punctaj prioritar : afaceri dezvoltate în domeniul de specializare.

Pachetul de stimulare economică INNOVATION

Schemă de ajutor de stat „INNOVATION”

Deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România.

Granturi pentru digitalizare și comerț online (pentru IMM)

Granturi între 50.000 și 200.000 € pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. €, pentru software certificat de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP).

Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale

Schemă pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar: industrii exportatoare, nepoluante.

Pachetul de stimulare economică România Tech Nation

Programul România Tech Nation

Schemă de ajutor de stat pentru susţinerea înființării de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up. Este necesară includerea obligatorie a componentei de educaţie, training şi mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local.

Program Women in tech

Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei. Vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare județ.

Programul Starter kit – schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5000 Euro/companie.

Acțiuni suport pentru programul România Tech Nation

Înfiinţarea a cel puţin unui laborator de robotică şi makerspace în fiecare judeţ, în care să se asigure programe de training pentru a începe, creşte şi dezvolta o companie în domeniul digital.

Tech Tour Trucks – campanii de promovarea a educaţiei tech în comunităţi.

Tech capital of the Year – prin care să fie desemnat un oraş drept capitală a tehnologiei în urma unui concurs în care să participe întrepinzătorii sau adminsitraţiile locale care folosesc/implementeză/desfăşoară activităţi în cele mai noi domenii ale tehnologiei şi ştiinţei;

Cloud first policy- strategie care vizează adoptarea de soluţii cloud pentru autorităţile publice, respectiv dotarea acestora cu instrumentele şi cunoştiinţle necesare pentru a se muta în cloud.

Finanțarea proiectelor va fi din fonduri europene.

Pachetul de stimulare economică pentru companiile mari

Programul „Salvarea firmelor strategice românești”
Criza sanitară și economică vor accentua riscul de faliment al firmelor românești și vor reduce drastic competitivitatea acestora.
Propunere:

  • Instituirea de urgență a unui mecanism de infuzie de capital în firmele românești aflate în dificultate, prin cumpărare de acțiuni de către stat și majorare de capital, cu obligația înstrăinării acțiunilor după o perioadă (5 ani), cu dreptul de preempțiune a celorlalți acționari;
  • Pregătirea documentației, inclusiv a legislației pentru înființarea unui fond suveran de investiții și salvgardare, al cărui capital să fie constituit exclusiv prin alocări de la bugetul de stat.

Program pentru Dezvoltarea lanțurilor de producție locale

Schema de ajutor de stat cu un punctaj prioritar pentru acoperirea segmentelor lipsă din lanțul de producție; substituirea importurilor de bunuri intermediare; angrenarea de companii locale; crearea/menținerea locurilor de muncă. Domenii prioritare: activitate de producție în industria de medicamente și de echipamente medicale ; chimică; petrochimică; alimentară; de tractoare; mașini, unelte și utilaje agricole; îngrășăminte; construcția de nave; piese auto; IT; energie.

Program de industrializare pe bază de licență

Fond de investiții care va contribui total sau parțial la cumpărarea de licențe de către fabricile autohtone, urmând să returneze anual un procent din încasări pentru utilizarea licențelor. Domeniile prioritare: sectoarele de producție cu intensitate tehnologică medie și înaltă + sectoarele “verzi” (green) – tranziția către o producție prietenoasă cu mediul.

Program pentru incubatoare și parcuri industriale

Construirea / funcționalizarea a câte minimum un parc industrial / tehnologic pentru fiecare județ, cu implicarea autorităților locale pentru asigurarea utilităților și infrastructurii. Cel puțin unul pentru start- up-uri în fiecare județ. Creșterea numărului de firme în centrele universitare în conlucrare cu parteneri locali.

Soluții de compromis pentru Justiție și creșterea veniturilor populației

La finalul întâlnirii, politicienii nu au oferit detalii ale negocierilor. Marcel Ciolacu a declarat: „Aproape 95% din programul de guvernare a fost trecut de ambele partide. Mai avem 5%. Continuăm discuțiile mâine, cred că le finalizăm pe toate”. Florin Cîțu a confirmat: „Mai discutăm și mâine, mai sunt câteva capitole…. finanțe, justiție, muncă…”.

Negocierile vor fi reluare duminică, de la ora 11.00, tot la Parlament.

Liderii PNL şi PSD s-au întâlnit sâmbătă pentru armonizarea poziţiilor pe mai multe teme din Programul de guvernare. Divergenţe sunt în continuare în ceea ce priveşte cuantumul majorării pensiilor, majorarea alocaţiilor şi desfințarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

În ceea ce privește Secția Specială se conturează următoarea soluție comună: următorul ministru al Justiției va cere opinia Comisiei de la Veneţia, urmând ca guvernul să aplice soluția transmisă.

În ceea ce privește majorările de venituri, probabil se va ajunge la compromisul de a aplica parțial cererile PSD, adică sub plafoanele solicitate de social-democrați.

Problema premierului a fost mult timp blocată din cauza insistenței lui Florin Cîțu de a rămâne premier și în noul guvern. PSD refuză, cu argumentul ”semnalelor” venite dinspre Cotroceni, dar nu respinge soluția unui alt premier al PNL și îl asigură pe Cîțu de faptul că va deveni președinte la Senat.

”Soluția Ciucă” are susținători și în PNL și în PSD, dar nu cu unanimitate. PNL, PSD și UDMR încearcă să găsească soluția comună pe care să o prezinte președintelui astfel încât desemnarea să fie controlată de partide, nu de șeful statului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: